自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

第一搬開住,第二搵區議員幫手,如申請左法援律師,可要求轉的,但轉律師時間上會再長左先完結,但好過用個癈嘅,浪費時間又幫唔到自己,如之前有報案記錄同醫生紙,記住攞埋全部文件去搵區議員,這樣就唔會浪費左時間再返屋企攞文件,因為你求助時佢哋都需要文件去同相關部門去跟同處理,加油!首要就是帶埋小朋友一齊離開,這樣就避免再受任何傷害

大宅

回覆樓主:

找議員,區議員先

伯爵府

lumlumcat 發表於 20-4-16 12:04
大家可以幫我諗諗嗎, 因為我已諗到唔識諗, 搵左個律師又垃圾D文件錯晒遲晒, 暫時好徬徨...如果有識我既, 都 ...

家暴報警N次,有咩跟進?無拉佢?點解可以繼續家暴?社處無協助你暫時搬走咩?

水晶宮

PacoMum 發表於 20-4-16 13:27
家暴報警N次,有咩跟進?無拉佢?點解可以繼續家暴?社處無協助你暫時搬走咩?
...

X2

大宅

回覆樓主:

搵議員,搵第二個律師,將你段野email 比社署, 佢哋會有專人聯絡你,直接投訴社署職員唔識幫手,令你同小朋友好驚日日喊,可以點做

別墅

回覆 PacoMum 的帖子

唔好意思我太亂, 因為今日又收到律師信, EX竟然叫我歸還結婚時佢老尾送果一千零一對龍鳳鉋(當年生完下半身郁唔到有成半年係醫院學行無錢已經當左), 仲叫我証明我比佢打既傷勢係佢造成而唔係舊患(係, 佢好賤, 專打我舊患個位), 我已經搬走左, 而家我自己返工自己養小朋友, 但我小朋友係連見到唔想見佢, 佢只得3歲, 上次上庭個官話要分一半比EX, 我差D嚇死, 理由係EX打我唔係打小孩...... 我個律師完全無野做到, 或者咁問... 有無打撫養權既好律師可以介紹? 我申請唔到法援因為有份工, 但唔返工連食都無我食...社署社工又話唔幫我申請綜援, 因為我之前12個月有返工.... 我好似行到無路可行.. 每日返工放工煮飯做家務湊女..... 可唔可以幫我諗下有咩路可以行... 無論鬧又好講又好, 我只想知多D我有無其他方法可以剩係同自己仔女兩個過人世...我好迷網.....

wcpcelia    發表於 20-4-16 17:01

大宅

大家可以幫我諗諗嗎, 因為我已諗到唔識諗, 搵左個律師又垃圾D文件錯晒遲晒, 暫時好徬徨...如果有識我既, 都 ...

錄佢音,或者無信息打字,點解你要成日打我又唔比我離開你咁,等佢回唔比你離婚,佢一但承認咗有打過你就可以拎黎做證據,同埋佢證明你有控制唔同自己情緒對小朋友有心理壓力,拍片呀囝有幾驚呀爸。

大宅

lumlumcat 發表於 20-4-16 14:47

唔好意思我太亂, 因為今日又收到律師信, EX竟然叫我歸還結婚時佢老尾送果一千零一對 ...

你比人打有冇報過警?
龍鳳鈪係99禮物,冇得退,律師信比錢就可以出,到真係告你先驚啦。
你係咪有資產,冇理由冇錢都申請唔到法援同綜援。
你要冇工作或底收入先申請到綜援

大宅

奶奶同老公都打你?報警,唔警告阻礙只會越打越過癮!

別墅

樓主記住只要下定決心,無問題係解決唔到

珍珠宮

回覆樓主:

拖左咁多年,拎決心出黎好嗎

子爵府

唔好意思我太亂, 因為今日又收到律師信, EX竟然叫我歸還結婚時佢老尾送果一千零一對 ...

有工都可以申請法援的

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

邊個律師咁垃圾?換左佢。

子爵府

BK Milk勳章

去你鄰近嘅社會福利署 保護家庭及兒童服務課有當值社工會幫到你,有機會轉介你去庇護宿舍暫住,到時你能夠同小朋友住係庇護宿舍再慢慢處理其他問題,離婚又好,搬去其他地方住又好,保護小朋友係做媽媽嘅責任,小朋友面對呢種事 吾識處理,吾識發洩 對小朋友有長遠影響

水晶宮

回覆樓主:

對唔住我想講社工唔廢,你癈。好對唔住

咩年代仲比奶奶打?你唔識走開?按正常你跑佢實追唔到!佢打你唔識還拖任佢打?

香港的教育冇提升你在社會的女性地位?除非你係新港人不然香港女人有1樣是自豪的就是有自信,自家男人夠膽打1下即刻還拖,還要給小朋友看見這情況?

膠post嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

如果可以的話偷拍,裝cctv做證據。

佢打你或者小朋友就第一時間報警驗新傷。

自己搬離上址,換電話,再也不往來。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

點解要比佢搵到? 仲同佢有聯絡?
有咁遠搬咁遠唔好比佢搵到你啦!
你識唔識乜野叫自我保護呀?

男爵府

冇可能吾可以申請綜援,綜援只要你冇工作一個月都已經可以申請,你份工人工好高?定你有幾十萬存款?如果有幾十萬存款真係申請吾到綜援,但法援應該可以申請喎,就算申請吾到全費都可以幫補下!另外個官又講得冇錯,你EX係打你,吾係打小朋友,甘佢當然可以見啦!你唯一可做係帶小朋友睇政府醫生再轉介去睇心理,到時可以搵醫務社工幫忙,醫務社工多數有辦法的!

別墅

spikenard 發表於 20-4-16 16:20
對唔住我想講社工唔廢,你癈。好對唔住

咩年代仲比奶奶打?你唔識走開?按正常你跑佢實追唔到!佢打你唔識 ...

當時我下半身癱左,走得去邊?家家有本難念的經呀姊妹

別墅

蘋果木 發表於 20-4-16 17:57
冇可能吾可以申請綜援,綜援只要你冇工作一個月都已經可以申請,你份工人工好高?定你有幾十萬存款?如果有 ...

社署社工話要連續無野做一年先可以申請綜援喎?佢前日講的!

首頁

尾頁

跳至