自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

djbb54321 發表於 20-4-17 11:26
其實而家網上理財好方便,亦都好清楚,既然咁憎簿仔點解唔用網上理財呢?
...

我係用網上理財check,一樣有出現net back item!
本簿仔基本上無用,只因為係出糧户口,所以仍然要keep 住check

別墅

叻叻勳章

我一小一幼,暫時只收到一個$,會係過數形式落戶口,十日八日之後就收到短訊(慢到呢.....)

但想打電話去再查詢時,電話唔係唔通,就係錄音,留左好多次言都無人覆....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Maksin 發表於 20-4-17 11:38
短訊係入左錢之後先有。 我上次收到錢第2日就有銀行出既短訊, 再過一星期就再收到政府既短訊。
...

今日都收到銀行個messge了

複式洋房

carolyktong 發表於 20-4-17 09:21
我都好憎見到簿仔入面寫net back item,乜都睇唔到!
我一中一小學,都未收到!
...

係因為有段時間未打簿,而當中己有十幾筆transactions 先show Net Back Items, 要有習慣打簿先可以一清二楚

珍珠宮

2024年龍年勳章

kavenzou 發表於 20-4-17 11:38
太耐無打簿?我恆生個戶口試過,可以問櫃檯職員打返無咗嗰部分

問過銀行,係唔可以俾返我。

珍珠宮

2024年龍年勳章

mandyaymk 發表於 20-4-17 12:04
我一小一幼,暫時只收到一個$,會係過數形式落戶口,十日八日之後就收到短訊(慢到呢.....)

但想打電話去再 ...

是否因為WFH,所以無人聽電話?

唔知電話能夠查詢到派咗比我未?

男爵府

kyowong 發表於 20-4-17 12:06
今日都收到銀行個messge了

我今日收到個message 係話由中銀轉帳$3500入滙丰戶口,但就冇講係乜野transaction,我想問下你係咪都係咁?

珍珠宮

JoeyJoey 發表於 20-4-16 22:51
我有兩個小朋友(中學,唔同學校)
銀行只check到1個3500
咁可以點check?

中學未派

幼 , 小,中

珍珠宮

回覆樓主:

岩岩打簿,兩星期前出左一個3500
但唔知係邊個囝囡出左

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我好懷疑學校根本未交表
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

csx850 發表於 20-4-16 16:57
自己收到點解會唔知?銀行有入數,有收到短信通知

多過一個小朋友,都唔知邊個未收到,我今月17/4收到短訊,原來3/4已經出咗,我都驚其他係咪睇漏咗,最衰個銀行app衹睇到近兩個月交易

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

klkkchan88 發表於 20-4-17 15:31
我今日收到個message 係話由中銀轉帳$3500入滙丰戶口,但就冇講係乜野transaction,我想問下你係咪都係咁 ...

是!我係HSBC

珍珠宮

MC(TIGER) 發表於 20-4-16 17:14
我地收左錢,幾日後先有短訊

銀行message 之後再收到教育局message

大宅

1314625 發表於 20-4-17 09:01
回覆 PaPa 的帖子

攪得個電腦系統黎, 下年三月都未必收到

睇下搵邊D人寫,真人真事,政府價低者得,間公司搵埋D短期合約寫,短短半年,programmers轉咗8個,負責同部門開會轉咗兩個,部門又搵高層開會,那些高層唔熟電腦,又衹知自己的要求,其他職級要求一點都唔知,部門每個section要求又唔同,程式為一些小問題改完又改,結果就是四不像,Bugs多到飛起,一年的保養都未清完Bugs已經過期,結果就係冇人用。私人公司都不會這樣咁差

水晶宮

Luffy007 發表於 20-4-17 16:09
睇下搵邊D人寫,真人真事,政府價低者得,間公司搵埋D短期合約寫,短短半年,programmers轉咗8個,負責同 ...

我學過相關知識,同跟個私人機構開一個系統。就算除去批錢,招標這個問題。就係開發,到寫program, 測試,改bug, 再不斷試,都真係出街。無返幾年都攪唔掂。

加上你講的問題,加上政府咩都要價低者得。政府語其浪費時間去開系統再派,不如早早用現有資源攪掂佢重好。(佢宜家都攪咁耐都未派曬

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

1314625 發表於 20-4-17 16:34
我學過相關知識,同跟個私人機構開一個系統。就算除去批錢,招標這個問題。就係開發,到寫program, 測試, ...

把幾火
我囝間學校的同學話已經成個月前收到果$3500
唯獨我未有,咁我打去教育局hotline問啦
竟然答唔知道,跟住再俾個直線電話叫我打去問
,但講明個電話係長期唔會有人聽
咁俾我做咩

水晶宮

rebecca0113 發表於 20-4-17 16:41
把幾火

都係架,等佢救命,真係會來回地獄又折返人間都未收到

翡翠宮

Luffy007 發表於 20-4-17 15:50
多過一個小朋友,都唔知邊個未收到,我今月17/4收到短訊,原來3/4已經出咗,我都驚其他係咪睇漏咗,最衰個 ...

可以睇月結單,我喺中銀app見到7年前紀録都有。

珍珠宮

2024年龍年勳章

rebecca0113 發表於 20-4-17 16:41
把幾火

所以我先問有無得比家長自己上網檢查派咗未?
但係有人話自己檢查銀行戶口,又話睇SMS,不過我就係查唔到。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

PaPa 發表於 20-4-17 17:50
所以我先問有無得比家長自己上網檢查派咗未?
但係有人話自己檢查銀行戶口,又話睇SMS,不過我就係查唔到 ...

根本無得問,又無得自己查
真係人都顛

首頁

尾頁

跳至