跳至

首頁
12345...42

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-25 05:37
我都奇怪,以為會少過平時,但仔話好多,其中一個出名比較嚴同多功課老師就一星期俾咗6份功課,全部都要讀 ...

我對仔女係香港讀local school,所以嚟喥從來唔會投訴多功課。我哋仲會外加數學功課俾佢哋做。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-4-24 13:45
我對仔女係香港讀local school,所以嚟喥從來唔會投訴多功課。我哋仲會外加數學功課俾佢哋做。
...

我地學校其實唔算多又一定唔係少,我每個星期都收到學校電郵,會list有咩project/assignment,我覺得數量係非常合理,因為就算少都係要用唔少時間討論,我個仔話有老師講佢寫太多,要求4版紙佢寫咗12版,我都唔知條友仔咁鬼長氣架,或者似佢阿媽得。對比香港,呢度又點會算多,慣咗香港功課量,嚟到直情係遊刃有餘,我有朋友移民嚟之後,個仔變得好鍾意返學,話堂上做晒就冇功課,多咗好多時間做其他嘢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-25 05:50
我地學校其實唔算多又一定唔係少,我每個星期都收到學校電郵,會list有咩project/assignment,我覺得數量 ...

我女最弱就係呢方面,佢一d都唔長氣,最喜歡有close end questions,話一就一,寫多句都唔願意。

我仔話佢d同學投訴多功課,佢話其實比香港幼稚園少。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-4-24 13:57
我女最弱就係呢方面,佢一d都唔長氣,最喜歡有close end questions,話一就一,寫多句都唔願意。

我仔話 ...

女會唔會係理科人嘅思維?我仔數學同科學好好,好容易佢就明白,但佢做social studies同language art功課就長氣到嘔。我叫佢教個妹做數學,我女就明顯係文科料,佢細個鍾意寫故事,鍾意睇故事(唔係讀故事書,係睇,即係漫畫果種),不過佢又唔係討論數學同理科,佢話好享受學識做數學程式,明白演算理論,但怕煩,好鬼矛盾囉。

呢邊幼稚園小學功課真係a piece of cake,私校K至2有時仲少功課過公校,小三至學乘數,香港有D未上小一已經識。

公爵府

ivyscyip 發表於 20-4-25 05:05
好靚喎!我哋上年暑假先搬嚟呢間屋,所以都冇搞個花園。本來諗住spring同阿爸一齊揀下花叫landscaper幫我 ...
我都係舊年暑假搬過來後,覺得個花園兩年冇人理過,而且當日 developer 只係志在有 d 綠色就求其種 d 植物,完全冇章法可言,實在太樣衰,入秋後搵左 landscape designer 過來重新規劃過,將原有嘅植物移植去啱嘅地方,再買左好多新植物,有整左幾個 planters 諗住種菜同番茄,前一排有朋友比左條 link 我去訂菜種,點知網站長期入唔到,朋友話今年個個都困喺屋企,大家除左煮嘢食就係整花園種菜,搞到種子都緊張,真係估唔到

早兩日另一個朋友比左 d 菜心種子我,我啱啱落左,希望種得成。另外我又去 Home Depot 買左 d 番茄苗同辣椒苗,仲有 d 香草,過多兩個禮拜天氣再暖 d 就可以種出去,希望有收成啦

我哋呢度應該太凍,唔聽見有蛇喎

公爵府

rose-mag 發表於 20-4-25 05:10
你D茶花同杜鵑好靚,原本呢個時候出面開晒花,我就會個個星期出去影影影,而家坐車經過見到都唔會停低,老 ...
我哋校區而家諗緊今個學期全部學科轉 pass/no pass,學生唔使擔心會成績唔好,但前兩日 state superintendent 話呢個學期唔可以比 F 學生,學校可以 adjust grading,可以比 A-D,但唔可以比 F。唔知最後學校嘅決定係點,我唔太介意嘅,呢個學期係人都知係非常時期,將來報大學,大學也知道情況,而且個個學生都係咁,佢哋都會喺其他方面 assess 學生

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-24 14:40
我哋校區而家諗緊今個學期全部學科轉 pass/no pass,學生唔使擔心會成績唔好,但前兩日 state superintende ...

我地校區有校長老師提議全世界學生都俾A,呢個我接受唔到,唔係話我自己仔女多A至咁講,我贊成唔俾F,但最低限度都要學生表現到真係有心學習,pass/fail OK, 但全A的話,學生同老師嘅努力都好似有點被輕視。。。校區已經借出8千幾部Chromebook俾冇電腦或iPad嘅學生,唔知係唔係100%可以支援到。

我個女話有同學唔參與討論唔做功課,但就一樣同分,佢覺得咁樣好唔公平,最低限度做少少嘢,參與填下顏色寫下字都叫做參與,如果唔交功課都有A,咁令勤力做功課嘅學生好discouraged。。。嗯,其實下一個學年好多嘢要考慮,12年級嘅固然煩緊,準備升高中而家11年級嘅都有少少麻煩,因為我地校區有兩間學校係以7年級全年成績加8年級第一學期成績作收生最低標準,而家有一個學期變成P/F點搞?私校學生要經過考試,咁樣實有人嘈,不過呢D等下年至算,而家今年復到課至有得講。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-25 06:24
女會唔會係理科人嘅思維?我仔數學同科學好好,好容易佢就明白,但佢做social studies同language art功課 ...

我哋成屋都係理科人,係睇吓文科有幾弱啫。我好明佢,但文都唔可以唔理㗎。

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-4-25 06:28
我都係舊年暑假搬過來後,覺得個花園兩年冇人理過,而且當日 developer 只係志在有 d 綠色就求其種 d 植物 ...

咁就好,蟲我唔怕,但我極怕蛇,所以呢排開車門都驚。呢度有三種毒蛇,真的會死人

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 15:02
我哋成屋都係理科人,係睇吓文科有幾弱啫。我好明佢,但文都唔可以唔理㗎。
...

咁又係,衰咗文科都影響升學。

公爵府

rose-mag 發表於 20-4-25 06:57
我地校區有校長老師提議全世界學生都俾A,呢個我接受唔到,唔係話我自己仔女多A至咁講,我贊成唔俾F,但最 ...
聽講 UCLA 就係今個學期全部比 A,但 Berkeley 堅持唔肯,我仔大鬧唔公平,我話唔會嘅,大家有眼睇,將來兩間學校嘅學生攞成績出來,邊個 credibility 高 d,大家都心裡有數,而且好似你話,個個都攞 A,對認真讀書嘅學生好唔公平,不過如果校區真係咁決定都冇辦法,話比阿女聽,書係為自己讀嘅,學到嘅嘢永遠跟住自己,唔會蝕底,唔讀書而攞 A 係冇用的,將來讀上去就知道冇根基好辛苦

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-25 06:57
我地校區有校長老師提議全世界學生都俾A,呢個我接受唔到,唔係話我自己仔女多A至咁講,我贊成唔俾F,但最 ...

我哋就轉咗一個星期一個grade,同hold harmless policy. Hold harmless 我覺得幾好,因為我哋一個term兩個grading period,咁宜家第4個grading period,你第二個term grade最低都係第三個period 個average。如果你宜家做得好,第四個Period 就計。我哋都係剩返一個月左右。

公爵府

ivyscyip 發表於 20-4-25 07:04
咁就好,蟲我唔怕,但我極怕蛇,所以呢排開車門都驚。呢度有三種毒蛇,真的會死人
...
唉,我都係最驚蛇

我呢度有蜘蛛,都唔好得好多,夏天簡直為患,呢頭搵人來滅蟲,隔個星期又返返晒來,真係投降

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-4-25 07:14
唉,我都係最驚蛇

我呢度有蜘蛛,都唔好得好多,夏天簡直為患,呢頭搵人來滅蟲,隔個星期又返返晒來,真係 ...

唉,我呢度又蟲又蛇又火蟻。城市人都係唔好嚟TX.

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-24 15:11
聽講 UCLA 就係今個學期全部比 A,但 Berkeley 堅持唔肯,我仔大鬧唔公平,我話唔會嘅,大家有眼睇,將來兩 ...

剛剛開始要網上上堂時,我有同兩個仔女傾過計,了解佢地點樣睇上堂同功課,出奇地佢兩個都自願做功課,話反正都冇得出街,唔做功課日日打機日日睇電視都係悶,而且老師都咁好製作教材同花時間上堂,佢地唔做會浪費老師一擔心機,同埋佢地覺得學習唔應該因為停課而停止,有得學點解唔學?當時我同番老公講,老公反應係,我地以為要說服佢地上堂做功課,點知唔需要,佢地自己睇到個需要。

我女表達咗係好事,佢話D同學唔係真係學識而得到A,之後開課就會跟唔上,佢自己唔識嘅數除咗叫哥哥教之外,會上Khan Academy睇片學,又主動問老師,但佢話而家問嘢老師要時間續個覆。平時我仔上堂唔舉手架,坐後面唔想俾人見,老師而家ZOOM叫名叫佢答,所以佢要梳好頭髮至上堂,聽落好鬼好笑。

今日我老公午餐前打電話問我個女喺咪我度(我喺樓下inlaw返工),佢話唔見咗個女,其實個女係上咗樓上睡房上音樂堂,因為要吹樂器,佢怕嘈住哥哥上ZOOM,有時佢會走去廚房。唔知以為我屋企好大添!

別墅

rose-mag 發表於 20-4-25 07:44
剛剛開始要網上上堂時,我有同兩個仔女傾過計,了解佢地點樣睇上堂同功課,出奇地佢兩個都自願做功課,話 ...

版主, 各位, 大家好! 三月底landed Bay Area, 初來報到遇上shelter in place, 家中各項鎖事以至兒子入學手續均未能辦好; 毎天在家首要為家人預備三餐, 攪攪衞生, 閒來入 BK 看看資訊, 謝謝你們分享經驗, 藉此了解多一點這裡的一切, 多多指教
疫情影響下,SSA office closed 辦不到SS card 本來有點心煩, 沒想到今天竟然收到綠卡
原來移民局還在工作呢!分享正能量給其他 jm

王國長老

ppleungsm 發表於 20-4-25 14:22
版主, 各位, 大家好! 三月底landed Bay Area, 初來報到遇上shelter in place, 家中各項鎖事以至兒子入學手 ...

唔駛太擔心入學,反正呢個學年都唔會復課,慢慢嚟,你有地方住,買到餸菜已經唔錯,而家係訓練耐性嘅時機,呢邊人都習慣排隊同等,所以你都乘機嘗試下慢活,欣賞下藍天白雲,打開窗俾陽光照入屋,心情都靚d, 多d上嚟坐下傾幾句。

男爵府

rose-mag 發表於 20-4-24 07:07
附上上星期六出街時喺車入面影到嘅藍天白雲俾大家欣賞吓。

嗨版主,美國天空特別藍,特別靚,希望疫情快速消失,大家正能量!

男爵府

玫瑰版主,謝謝你分享正能量
大家好,呢個幾月真心難捱,每日睇住個數字一直升,感覺唔到幾時到盡頭!成日覺得心慌慌!我最長試過二十日完全唔出門口(靠網上訂購補充食物)幸好我老公為人比較正面,佢成日開解我,反正我地控制不了疫情,只有做好自己,靜心等待完結既時候!
大家要努力撐下去

王國長老

RafaelW_FB 發表於 20-4-25 16:19
嗨版主,美國天空特別藍,特別靚,希望疫情快速消失,大家正能量!

...

少咗車行嘛,真係空氣都清新咗,不過加州就一向都好陽光,呢個星期開始熱啦,好想出去散下步,原本我地一家夏令時間開始後會每晚出去行下,而家都避免唔出去。係喎,你申請咗延期未?plan幾時過嚟?

首頁
12345...42

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊