少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

chenhanshen 發表於 20-6-4 15:42
箍牙過程痛苦,之後就好咯

佢戴透明箍又唔太辛苦

大宅

我都想知邊度cool,幾錢

大宅

meikeimami 發表於 20-6-7 22:22
我都想知邊度cool,幾錢

Pm你

大宅

可否pm資料?謝謝

複式洋房

jamlee309 發表於 20-5-3 21:54
我女11歲剛去睇箍牙醫生,而我諗住比亞女做透明牙箍,令她減少痛苦!

1)她還有一隻乳齒未脫,都可以箍!

可否給我資料,Thx

大宅

Beemanman 發表於 20-6-27 22:36
可否給我資料,Thx

Pm

大宅

畀面勳章

我女11歲剛去睇箍牙醫生,而我諗住比亞女做透明牙箍,令她減少痛苦!

可以pm資料嗎?謝謝你(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主:

cool咗幾耐, 你成個過程要幾耐?大約咩價錢?

大宅

B301 發表於 20-6-30 07:51
cool咗幾耐, 你成個過程要幾耐?大約咩價錢?

而家我個女箍了兩個月,醫生話預計14個月, 如果箍得好就可以12個月就得,無需脫牙,我個女依家箍得無問題,非常習慣!食嘢時就脫牙箍,食完就戴番箍!我女$45000,每個人不同,箍晒要戴固定箍約$5000,晚上要戴兩年左右

大宅

回覆 chenhanshen 的帖子

箍牙過程雖辛苦, 但千萬注意不要因清潔牙齒不乾淨而蛀牙. 最好買個噴牙機(水牙線), 還有記住
箍完牙後一定要戴牙套, 不然牙齒會打返原型.

別墅

可以PM我資料嗎?我都想箍牙呀!

Ps : 囡囡d牙算齊,都要箍牙?

男爵府

jamlee309 發表於 20-6-30 16:50
而家我個女箍了兩個月,醫生話預計14個月, 如果箍得好就可以12個月就得,無需脫牙,我個女依家箍得無問題 ...

thanks!多谢回覆!
我見你女只係上排入d只係果隻爆牙......
我個女 門牙有少少嗒住少少哨牙
下排牙齒門牙位有4隻係 凹凹凸凸前後咁樣生. 迫到爆, 下排可能要脫一至兩隻牙, 我諗如果箍牙肯定 最基本要兩年 ,條數真係好襟計

大宅

寶貝兒 發表於 20-7-2 01:04

我初時都好似你咁諗,亞女d牙都唔算差,上排有一隻哨牙,之後比醫生睇過,我終於唔係牙醫,哈哈!醫生話上排牙前兩隻門牙有哨牙,仲話上排牙齒咬唔到下排牙齒,可能影響食嘢!再講⋯鼻梁、人中同牙齒唔係垂直,如箍了牙就可以改善,變番同一直線!因下排牙齒唔夠位,戴上牙箍可以擴闊空間,臉型會靚d喎

大宅

B301 發表於 20-7-2 03:43

我唔係牙醫以為係少少問題,但聽完醫生意見後,亞女都唔係少少問題!第一上排門牙有哨牙,第二旁邊牙凹左唔齊,第三上排牙齒咬唔到下排牙齒,影響咀嚼!第四鼻樑、人中同上排下排牙齒唔係垂一直線!所以箍牙後會擴闊下層牙齒空間,牙顎會改善面型會靚d! 所以我覺得聽了牙醫意見先,佢比完意見後箍唔箍可以再考慮,因我朋友個女有倒及牙齒情況,佢個女(10歲-還有4個乳齒未甩)很乖,每日戴足22個鐘,比預期快完成箍牙,6個月已完成,除了牙齒,面型也改善了!我聽完我朋友意見後,我再帶亞女去見牙醫聽意見!

大宅

B301 發表於 20-7-2 03:43

聽完醫生意見,佢會講價錢你聽,包括要箍幾多套牙箍,箍晒後還要晚上帶固定器,防止牙齒移位!聽完意見後,可以唔箍架!無所謂!但我想趁亞女暑假時帶牙箍,大家都方便d,我又可以提佢食完飯要上箍,提提下佢就習慣了,自動做

大宅

寶貝兒 發表於 20-7-2 01:04

Pm 了

男爵府

jamlee309 發表於 20-7-2 04:31
聽完醫生意見,佢會講價錢你聽,包括要箍幾多套牙箍,箍晒後還要晚上帶固定器,防止牙齒移位!聽完意見後 ...

thank you!
想問多少少嘢,箍牙嘅時候 會有啲乜嘢不適?
我個女 今年中四, 下年中五, 要預備dsc考試, 諗緊 遲啲定係而家箍......!
我怕箍牙不適令到佢溫習 唔集中

大宅

B301 發表於 20-7-2 09:27
thank you!
想問多少少嘢,箍牙嘅時候 會有啲乜嘢不適?
我個女 今年中四, 下年中五, 要預備dsc考試, 諗緊 ...

我個女反而戴上箍係無不適,係除了箍食嘢反而不適,佢話脾脾地,但食到嘢,食完戴番就無不適!哈哈(emoji)!

下年先考DSE還有一年多,其實可以問左醫生意見睇亞女要箍幾耐?亞女咁大個,佢應該自己決定到,戴透明箍已經比鋼箍舒服,箍時又唔會咁核突,我個女11歲,佢聽完醫生意見,話箍完會很靚,臉型會改善,佢就很自然聽聽話話,跟著醫生說話,女仔都是貪靚既!

男爵府

jamlee309 發表於 20-7-2 11:11
我個女反而戴上箍係無不適,係除了箍食嘢反而不適,佢話脾脾地,但食到嘢,食完戴番就無不適!哈哈(emoji) ...

thank you

首頁

尾頁

跳至