自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

IloveJJ 發表於 20-5-16 09:16
好彩我醒,一早拒絕用網上補英文/數學,我就覺得成效低

前幾日叫佢作一篇英文,佢寫左150字左右,我睇完嗰刻差些喊出黎

我撕左張紙然後扔落垃圾筒。
我究竟扔左幾多錢落海

珍珠宮

紫翹 發表於 20-5-15 21:23
響每個媽媽心目中,自己個仔永遠都係資優

Love and Kindness are never wasted.

大宅

spikenard 發表於 20-5-15 21:33
上面寫的唔太準確,通常資優特年紀細的,eq能力低, 同輩社交能力低但與大過佢的年紀的人相處冇問題,不能 ...

係....所以我望都唔望自己小朋友係資優, 正常就已經足夠

wcpcelia    發表於 20-5-18 11:44

伯爵府

spikenard 發表於 20-5-16 07:34
我唔係睇資料知,而係接觸過呢類小朋友 ,如果家長無發現,小朋友係課堂會百厭,遊雲,唔合群, ...

我女因為成日坐唔定、企唔定,走去做測試,結果話佢係聰明嗰類,讀書都入精英班。
但我覺得超難教,激到我打鬧。

學校上堂,張枱亂到打風,成日跌呢樣唔見嗰樣。歵堂會有遊雲,但老師問佢,佢又識答晒,老師問我哋係咪預早教晒。(但我哋無早教)

佢真係激到我成日喊,我成日覺得佢係嚟攞債

翡翠宮

牛年勳章

sunnymama2 發表於 20-5-16 09:41

前幾日叫佢作一篇英文,佢寫左150字左右,我睇完嗰刻差 ...

咩事?寫到150字都好叻仔,做咩咁激動撕爛佢?

水晶宮

回覆樓主:

我由阿仔出世,一路識啲家長,個個都同我講佢小朋友係資優,懷疑係資優。。。。我心諗個個資優,得我果個係豬兜

睇樓王    發表於 20-5-19 13:52

子爵府

牛年勳章

利申:讀B.S.Ed
資優有時不是一件好事、冠冕
伴隨的。。。可以係問題多多,難教,同人合作唔到,情緒問題,成績差大有人在
有些家長以為資優係解小朋友叻d醒d, 其實點解資優係special其中一範疇,因為學習上有可能需要支援,並要適時。。。
個人覺得Normal 有時係褔氣

男爵府

spikenard 發表於 20-5-15 21:33
上面寫的唔太準確,通常資優特年紀細的,eq能力低, 同輩社交能力低但與大過佢的年紀的人相處冇問題,不能 ...

我仔都係咁喎

子爵府

好媽媽勳章

CocoChoi 發表於 20-5-15 21:34
但我仔在學校是讀精英班的

讀精英班同資優係兩回事,我小朋友入咗資優學苑,我都唔感講佢一定係資優。

水晶宮

katie816 發表於 20-5-16 14:12
伴隨的。。。可以係問題多多,難教,同人合作唔到,情緒問題, ...

exactly

公爵府

katie816 發表於 20-5-16 14:12
伴隨的。。。可以係問題多多,難教,同人合作唔到,情緒問題, ...

到而家我都唔明咩叫資優!我小朋友完全冇以上的特徵。覺得蠢到豬,但竟然有人話佢資優。咁周街應該資優。

不過多年前聽過一個talk(非資優talk), 講到資優的小朋友頭腦好活躍,佢地會左手同右手打,自己設計遊戲。

我個仔好喜歡設計遊戲,好唔鐘意瞓覺,因為個腦唔肯停,有時夜晚瞓喺床佢都會左手和右手玩,喃喃自語唔知玩乜。有時失驚無神講:我贏左啦。問佢贏乜,佢話自己諗左遊戲,打贏左自己

佢份人冇耐心性,所以對要時間浸出黎的中英文特差,對唔駛哂時間的數學好快上手。

係唔係只要改善佢專注力不足,學習問題是否可以大大改善?

子爵府

牛年勳章

sunnymama2 發表於 20-5-16 15:52
到而家我都唔明咩叫資優!我小朋友完全冇以上的特徵。覺得蠢到豬,但竟然有人話佢資優。咁周街應該資優。

...
其實我都唔係專家,如果你有懷疑,真係想睇吓小朋友有無特別需要,建議帶佢做test﹐特別係小朋友學習時唔專注,情緒、挑戰權威等等
建議:即使小朋友係資優,家長心態要以點支援佢為重心,建議不要以炫耀的心態,或覺得佢好叻,建議以平常心,及當番佢係normal小朋友看待

公爵府

katie816 發表於 20-5-16 16:04
其實我都唔係專家,如果你有懷疑,真係想睇吓小朋友有無特別需要,建議帶佢做test﹐特別係小朋友學習時唔專 ...

多謝你建議。不過我係調轉,

我日日都鬧佢蠢。。。鬧到佢慣左,真係以為自己蠢

公爵府

親人個仔係資優,真係好叻好聰明,上youtube學識日文、法文同西班牙文,年年考第一,運動一樣第一,但根本唔聽父母講,有自己一套,中一已經話唔返屋企做功課,寧願去麥記做,話極都唔聽,爭在未出手打佢。又話啲同學好低能好悶,只同高班學長做朋友,所以好受學長歡迎。好聽啲叫醒目,難聽啲就不可一世、囂張。

前排父母仲驚佢去暴動,晚晚偷偷地喺麥記裝住佢。
佢一直都偏黃,朋友都懷疑佢有份煽動人地出去。
而家咁樣真係好難搞。

別墅

講重重點

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我大仔資優
有讀寫障礙、過度活躍、專注力不足

運動好叻、體能好好
學水好快學識晒四式
玩任何運動都好快上手

複式洋房

請問你認為資優是好事嗎?

伯爵府

桃多多 發表於 20-5-16 12:38
係....所以我望都唔望自己小朋友係資優, 正常就已經足夠

喺香港嘅教育制度來講,資優真係未必一定係好事。
以前識個家長,成日聽佢抱怨兩個仔。大嗰個係讀寫障礙+學習遲緩,上堂、學習,當然知道問題多多。
到細嗰個就話佢係資優,諗住呢個會輕鬆好多。點知日常生活已經都多問題,細個個有乜事,已經唔聽父母意見,有自己嘅一套。讀書仲慘 ,讀咗成個學期,先從其他家長口中得知(其他同學向佢自己父母講),原來佢個仔,除開學頭幾天之後,成個學期都係罰企喺門口上堂。因為個個老師都話佢唔專注,上堂好似游魂咁,所以罰佢出去企。問返自己個仔點解會咁, 佢先話老師講嘅嘢好悶 ,自己全部都識啦,使乜聽佢講。

伯爵府

TPMummy 發表於 20-5-18 15:22
喺香港嘅教育制度來講,資優真係未必一定係好事。
以前識個家長,成日聽佢抱怨兩個仔。大嗰個係讀寫障礙+ ...

所以我覺得,檢查下係咪資優,重點唔係一定要點樣更加培養佢。而係為佢可搵一間合適嘅學校,老師識得點樣啟發,點樣培養佢哋,可能係更加重要。

首頁
12345...8

尾頁

跳至