時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆樓主:

加強舉報,證實老師/官員犯錯,就不能辜息縱容,即炒!唔好遺害下一代!

容許家長睇堂,尤其是關於香港歷史,中英關係!

水晶宮

ASJ2008 發表於 20-5-18 11:29
我覺得好難,不知從何改起

最起碼將嗰啲播毒(咒人死全家、歪曲事實、篡改歷史.....)嘅副校、老師等人永久釘牌啦!至少止住啲血先吖!下下只係道歉、刪除、辭職有鬼用咩!

珍珠宮

谷雨心 發表於 20-5-18 13:00
還有,最近看攀山涉水上學去,那些偏遠地區小朋友返學幾個鐘返到學校都有升國旗唱國歌的儀式,人哋都好自豪 ...

我有同感
睇攀山涉水上學去,班小朋友攀山涉水行幾個鐘、冒住生命危險去返學;課室簡陋,膳食只係飯/麵同少少豆
班小朋友聽到國歌立正、對住國旗肅然起敬,佢哋愛國,識得珍惜自己所擁有嘅一齊(包括返學嘅機會),佢哋面對種種困難,無怨天怨地怨政府怨人
相比香港班黃學生,一唔順心怨政府怨人、訴諸暴力,煽動仇恨、破壞社會.....

大宅

谷雨心 發表於 20-5-18 13:12
我都讀教院master, 有個老師成日響WhatsApp 群組散播仇恨,基本上內地生唔會應佢,香港生有D都一樣附和, ...

Sorry我上面都講得偏頗左,一定都會有好老師,正面講真話。你現在是教書嗎?我見有教PE老師突然要教埋普通話,佢d發音成為學生之間笑話,其實佢地要唔要攞到相關學歷先可以兼教其他科呢?
或者常識科老師其實有冇話一定要讀過中國歷史
謝謝你分享

珍珠宮

回覆樓主:

老師定時上堂考試,
課堂裝cam抽查。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

首先取消通識, 跟住另外組織一批經過審批既外展教師專門去學校教國民教育, 歷史同德育, 每星期一次, 呢班人一定要嚴格挑選, 同埋要貼近年青人心態, 唔好再搵D 老野去教, 要用年青人明白既方式去教, 起碼要培養返年青人正確既道德觀, 同理心, 同埋咩叫是非黑白.

短期要完全整頓教育界係好難, 但一定要開始改革, 清瘀血.

大宅

回覆樓主:

取消通識

別墅

floralw 發表於 20-5-18 13:19
Sorry我上面都講得偏頗左,一定都會有好老師,正面講真話。你現在是教書嗎?我見有教PE老師突然要教埋普通 ...

我覺得香港啲年輕老師都係被毒害的第一代肯定會偏頗,只能靠家長把好關,現時無法一時產生很大的改變,就從自己做起。多D留意小朋友用什麼教科書,家長都可以互相交流。及時改正,多啲帶小朋友回國內走走,讀萬卷書不如行萬里路,眼看則明,家長要身體力行。

男爵府

牛年勳章

ASJ2008 發表於 20-5-18 11:29
我覺得好難,不知從何改起

立23條

伯爵府

家陣yc想去中國化,所以要加強年輕人國家觀念,跟南韓、新加坡做法,強制服兵役。

子爵府

"問題還是出於對國家與民族的態度,香港回歸祖國,意味着香港的所有政策,都應該從「一國兩制」的角度出發,教育政策也不能例外,公開試作為教育的重要一環,也不能例外。
教育局長楊潤雄對記者表示,課程有一個重要的觀念,就是要培養學生的國民意識。那麼,教育局就應該在教育的每一個環節,包括課目前在公開試考卷上出現問題,就應該舉一反三,趁機檢討整個教育系統。

子爵府

ASJ2008 發表於 20-5-18 13:53
"問題還是出於對國家與民族的態度,香港回歸祖國,意味着香港的所有政策,都應該從「一國兩制」的角度出發 ...

明報社評
(全文)

https://news.mingpao.com/pns/%e7%a4%be%e8%a9%95/article/20200517/s00003/1589653903666/%e7%a4%be%e8%a9%95-%e5%b9%b4%e8%bc%95%e4%ba%ba%e5%9c%8b%e6%b0%91%e6%84%8f%e8%ad%98%e5%8f%96%e6%85%8b-%e6%94%bf%e5%ba%9c%e6%95%99%e8%82%b2%e7%95%8c%e8%b2%ac%e7%84%a1%e6%97%81%e8%b2%b8

珍珠宮

好媽媽勳章

cindy123 發表於 20-5-18 12:51
我以前中史書有講割讓香港俾英國,真心唔明有D人係唔識,無讀定唔肯認?宜家刪左果句嗎?要搵專員睇下果d中 ...

而家小學本書都係用割讓呢個字眼,應該係太多有心「唔備課」嘅人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mike89 發表於 20-5-18 13:23
老師定時上堂考試,
課堂裝cam抽查。

裝 cam 好

所有家長可以查閱課堂內容同 所有 notes, 啲老師就唔夠膽
總有離別的時候

子爵府

好媽媽勳章

micsin 發表於 20-5-18 12:55
別人在暗 你在明 別人處心左1997開始 你現在才醒 除非大刀闊斧 但代價好大
...
非一朝一日,由現在向教大開始,每年要上內地深造國教,學校幼稚園以至大學都要安排上內地活動交流,起碼換20幾30年先可以換走瘀血

珍珠宮

不只有老師,校長也有不少黃人!

別墅

回覆樓主:

取消通識, 加強國民教育, 當初推國民教育被批洗腦, 點知原來批評別人洗腦的黃C教育人士才是洗人腦的劊子手, 悲哀!
而家就算教育局重新審視通識科內容, 有YC老師家長竟然話會保留以前的教學內容在家自己教番自己仔女免被洗腦。 無言!
睇嚟都幾難搞

子爵府

一定要有全面的監察,全面檢查教材,推國民教育,仲要系列定為dse必修科。

公爵府

23條 立法

子爵府

回覆 lobbmamee 的帖子

仔女系佢自己的,將來佢自己受返,怕就怕其他小朋友被毒害

首頁
12345...7

尾頁

跳至