時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

okkcat 發表於 20-5-21 14:19
無限個認同呀,無批判思考讀咩都無用?!

日本侵華可以講乜野批判思考呢?
批判日本侵華既合理性?

天朗氣清

水晶宮

tinlong22 發表於 20-5-21 14:47
日本侵華可以講乜野批判思考呢?
批判日本侵華既合理性?

而家唔係問日本侵華是否合理呀。。。你對眼定個腦有問題?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

EstrellaDamm 發表於 20-5-21 15:17
而家唔係問日本侵華是否合理呀。。。你對眼定個腦有問題?

我就無問題, 你就唔知啦

我就坐定定等你個答案可以點答去同意「華北華中的日軍完全連絡」的觀點
點下可以點批判性思考答到唔關日本侵華事
天朗氣清

子爵府

healtheworld 發表於 20-5-21 14:11
但今次係列出中日相方宣傳單張,不同於上次爭議題目只列舉有利於日本資料,今次性質不同!
...

係,呢條應該冇問題!

子爵府

Kumahung 發表於 20-5-21 14:44
宜家先知道,原來香港有班,咁有愛祖國情懷既人,佢地一定好專敬帶領中國走出困局的毛主席及其思想。

我諗 ...

你有冇去過南京大屠殺紀念館?老實講,真係有d想流眼淚,至少有血性嘅不論國籍人士,大部分都係帶住沉重心情離開,當然,冷血生物就應該真係冇感覺

子爵府

apple~y 發表於 20-5-21 14:40
認同
歷史科個題有預設立場(利多於弊)
用利弊角度分析真係有問題

認同

珍珠宮

ASJ2008 發表於 20-5-21 13:50
其實點解要咁問?
又半閲讀理解?有也好問?

試題兩幅圖,
在沒有正確歷史智識下作答,似玩踏鋼線!
一幅血腥(我國要殺滅入侵者)
一幅歡欣(入侵者攻陷我國一洲)
中國人自然不會被圖片表面誤導!

但時下考生會點答,評份基準如何,
才是重點!

此貼內很多人話這試題無問題,
話庸人自擾!

真的希望這些讀歷史,而心如鏡的人,
在此模擬作答這試題,看看眼高還是手低!

引用網文:
為何觀心如鏡?
弟子問:「請問師父何為觀心如鏡?為何人要學鏡?」
禪師笑:「鏡有三優,你卻做不到」
弟子說:「請師父開示」
禪師答:「鏡能映相、過不留影;
你能做到事來則應、事過即忘嗎?鏡映真實,不分貴賤;你能做到面對乞丐與國王同樣恭敬嗎?鏡映紅綠,自不變色;你能做到隨緣不變,不變隨緣嗎?」

Raydor    發表於 20-5-22 11:00
萬物皆空,因果不空

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

被侵略,屠殺的國家萬眾一心去抗戰, 諗唔到有冇餘地要去問人同唔同意 仲要解釋點解同意/不同意

珍珠宮

賭神 發表於 20-5-21 15:43
試題兩幅圖,
在沒有正確歷史智識下作答,似玩踏鋼線!
一幅血腥(我國要殺滅入侵者)

引用網文:

心如鏡
2015-09-04 禪意甚濃

心要像明月一樣,有水就有月;心要像天空一樣,雲開見青天。用寧靜的心態,觀大地眾生相,聽大地眾生聲。
「心如鏡」,雖外在景物不斷轉變,鏡面卻不會轉動,此即境轉而心不轉。心隨境轉,動轉不息, 則人我是非皆成紛擾,不能自己。鏡子,是用來鑒照物體影像的:但必須鏡、物相離,方能清澈映照。如若物體貼鏡或塵封鏡面,即使是明鏡清影,亦難映照境物。

人之「心思」如鏡,欲求得智慧,明辨事理,亦須遠離人我是非煩惱; 此即是:「當局者迷、旁觀者清」的道理。
人心如一面鏡子,照山是山,照水是水;因塵世懵懂,浮塵所染而面目全非。
人的心念意境,如能時常保持開朗清明, 則展現於週遭的環境,都是美而善的。人心要像水一樣,看似綿軟柔弱,卻涵力源源,不能切斷。
人的心地是一畦田,土地沒有播下好的種子,也長不出好的果實來。
天堂和地獄都是用心和行為造作的。不要怕天堂與地獄,要怕的是心的偏向。
心無邪思,意無邪念,即可常自在;心正則邪不侵。
時時好心就是時時好日;時時保持心中的正念,任何時間、任何方向與地理都是吉祥的。
心志若能守持於道,必能精深榑大;否則,即使透徹千經萬綸,亦如空花水月,一事無成。

萬物皆空,因果不空

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁都要問?呢條題目其實有咩用意?

琥珀宮

畀面勳章

healtheworld 發表於 20-5-21 14:11
但今次係列出中日相方宣傳單張,不同於上次爭議題目只列舉有利於日本資料,今次性質不同!
...

又係今屆既題目?

伯爵府

真心, 哩條又冇咩問題, 唔似上次個條太過引導性

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

siutsunboy 發表於 20-5-21 15:39
你有冇去過南京大屠殺紀念館?老實講,真係有d想流眼淚,至少有血性嘅不論國籍人士,大部分都係帶住沉重心 ...

我講咩,你都唔明,睇清楚先答我啦…

子爵府

Kumahung 發表於 20-5-21 16:02
我講咩,你都唔明,睇清楚先答我啦…

我純粹見你講起大屠殺館至傾啫

其他我冇意見所以冇乜嘢答

大宅

minniemouse 發表於 20-5-21 14:00
個腦要嚟裝屎嘅人,問啲題目都白痴啲嘅。

完全同意,出題 員一定個腦装屎

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

佢咁問都OK喎~~

子爵府

siutsunboy 發表於 20-5-21 15:39
你有冇去過南京大屠殺紀念館?老實講,真係有d想流眼淚,至少有血性嘅不論國籍人士,大部分都係帶住沉重心 ...

習縂都plan 緊訪日喎,去之前叫佢先去南京大屠殺紀念館回顧歷史,再去日本一定要傾慰安婦賠償,唔傾就傷透十四億中國人嘅心,不顧民族大義,冷血無恥。

大宅

...

一向出題都有機會會出單一立場嘅資料嫁啦 係要考生自己溫書講返反對論點 從來無話過係一定要同意侵華對中國有利嫁囉

為反而反係邊個啊到底

男爵府

回覆 EstrellaDamm 的帖子

100% agree!!!

子爵府

上次嗰題係有引導性及前設問題,要考生向利嗰方面諗,認同利多於弊係marking scheme係有分比,顯示出題人心態扭曲,根本沒有任何「利」嘅條件之下仍嘗試讓考生從利方面思考!此題我認為必須廢除!

首頁

尾頁

跳至