自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

7蚊都慳返

咁諗會唔會開心啲

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

唔買又無咩影響呀
何必為難人為難自己呢
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

CTPIG 發表於 20-6-15 21:00
個包包即日到期貼特價7蚊,但過機佢話要9蚊,我覺得收9蚊唔啱,標咗7蚊唔可以反口。但佢就話咁樣呢件貨唔賣 ...

如店方在未完成交易前發現標錯價,店方可即時中止交易。

男爵府

個包包即日到期貼特價7蚊,但過機佢話要9蚊,我覺得收9蚊唔啱,標咗7蚊唔可以反口。但佢就話咁樣呢件貨唔賣 ...

明顯佢唔識手動入減價貨價錢,咁都無計

我試過叫姐姐幫我去某乾洗會續會員,比店員老點幾次都續唔到,我親身去問,至知個店員因為懶就老點姐姐

男爵府

吓!
標錯價錢佢嘅事喇!
過唔過都機,又唔清楚喇!
放底7蚊走人!拎貨
去到咁又話唔賣,咁就唔好放出嚟?玩咩?
貨架標明7蚊,一定係七大元出售!
係有法例!
樓主係條氣唔順?加上佢再講唔賣,更加氣頂!唔係十蚊八蚊問題?

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

FFchan 發表於 20-6-15 22:11
吓!
標錯價錢佢嘅事喇!

中咗我的心聲,但是否法例我唔肯定,但經驗裏無話唔賣俾人囉。所以氣憤難平

男爵府

回覆樓主:

Business law 有講過,可以不賣比你

子爵府

7仔好多時即日到期既包裝蛋糕都會手貼特價後既價錢牌...應該係無BARCODE..所以職員係SCAN完貨品上BARCODE到係機再改..我買過幾次...
個職員應該係唔識

珍珠宮

吓!
標錯價錢佢嘅事喇!

唔好亂教人
就咁放低7元,拎貨走人係好型
但冇過機入帳,已屬店舖盜竊行為
便利店有CCTV
人證物證俱全
仲有動機
已經罪成
便利店唔係街邊小店,一定會報警處理

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

為咗$2,如果人地因為咁冇咗份工......

水晶宮

實體店.網店「標錯價」涉及法律不同問題

相對於網店,實體店「標錯價」的法律問題比較簡單。一般來說,如果收銀員未有察覺貨品標錯價,而接受了買家的付款及讓對方取走貨品,店方一般不可以事後要求取消交易,但假如收銀員在交易前及時發現貨品標錯價,則可以拒絕交易,而消費者不可要求店方以「標錯」的價錢付款。網店方面,就要視乎網店是否已收取顧客的錢及「標錯價」的成因是否與店方職員的人為疏忽有關。

https://sme.hket.com/article/254 ... F%E5%80%92%E8%B3%BA

大宅

回覆 FFchan 的帖子

千祈唔好咁做,有jm講得啱,未完成交易,店方可以取消交易。如果你明知價格有錯而強行放低7元攞件貨走,店方可以報警而你會臨刑事起訴。
值唔值得為咗2元而有刑責?甚至有機會留案底?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 20-6-15 22:18

唔好亂教人
agree, 咁教人, 同做賊有咩分別!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

超市, 連鎖店人地有經理係到, 話到事, 可以照價賣俾你, 但7仔個位可能打工, 話唔到事, 又可能佢唔識, 最簡單咪唔賣俾你囉!

水晶宮

吓!
標錯價錢佢嘅事喇!

唔識唔好亂教人啦!一日未俾錢,人地都有權唔賣囉

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果係百貨公司,我試過係永旺買野,拎到收銀,過機唔同價,原來係佢地標錯有折,最後照折比我

便利店唔知做唔做到

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

可能職權問題,部份員工係冇權改價,如果佢過機$9,但你堅持$7,即佢要貼$2,寧願唔賣,不過職員態度可以好少少,減免顧客不理解而引致的不滿,例如:部收銀機顯示$9,我冇權改價,如果你願意$9買,我可以而家幫你埋單,如果你堅持$7,可以留低電話嗎?我hold起件貨先,如改到價時再通知你?

男爵府

oceandeepsea 發表於 20-6-15 22:31
如果係百貨公司,我試過係永旺買野,拎到收銀,過機唔同價,原來係佢地標錯有折,最後照折比我

便利店唔知 ...

我都試過!
標價錢,同機價錢不一様!
即時用標價錢出售!
跟著即時更改價錢!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢貼左減就平減比你
我試過一田, 明明件貨同牌既bar code一樣, 但冇平比我, 咁我問返職員, 佢話改左價, 仲一手抽起減價牌反轉zip返落去, 仲問我係咪睇到咁, 我咪講返頭先減價牌係show出黎喎, 佢就好勞氣咁衝左出凵銀叫佢做返個價比我

禁止發言

首頁
12345...6

尾頁

跳至