懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 pipi20 的帖子

想食就食d吾好太大壓力太負面情緒都吾好
我都嘔到依家(吾知會吾會再嘔落去)不過bb hormones 影響到我就即係佢都ok
其他講乜我真係吾會理,由得佢講,講得多冇人應佢就自然吾會講

伯爵府

加油,你並不孤單。
想當年我一胎也是如此
受盡冷眼旁觀對待+冷言冷語
但呢度有我地一班曾被受虐待的過來人,明白你了解你,放心啦~
我們是無罪的+非常偉大

別墅

我依家35w4都仲嘔緊
由孕初期又嘔又暈,到5個月個陣先叫好d
好左一排又嘔過,每朝嘔黃膽水又失眠
仲有湊隻住大女
我陀大女個陣都係嘔到生
孕初期好似行屍走肉甘人吾似人鬼吾似鬼
捱過左就好
有文章話嘔得勁代表bb會聰明d
Keep住正能量

複式洋房

PP_Home 發表於 20-6-22 13:25
我頭4個月 日嘔 黑嘔 晚晚3-4次夜尿 日日腳孫酸 肚痛 唞唔到氣 頭暈 同一個動作十分鐘唔變半邊身麻痹 耳鳴 ...

我都係!! 每晚幾次夜尿,同埋明明無出街 但每晚訓覺對腳都好酸好痺!
你bb出左世未呀?
大家加油喇

複式洋房

Luvcy96 發表於 20-6-22 14:02
Same case with you !! You are not alone ahhhh!!!!!!!!
個個體質唔同邊有得比較 唔舒服就要休息好合理啊 ...

感動 有人明白
我都有諗過試中醫 但一直無睇開 頭三個月唔敢亂試

複式洋房

connie08_19 發表於 20-6-22 14:49
絕對明白,我第一胎6年前,真係一起身已經暈到企唔到,仲要屯門去鰂魚涌返工,每朝返到公司第一件事係嘔黃 ...

我都係遠唔多遠程,新界西去到港島番工 有時放工塞車坐起碼1.5小時....仲要全車企滿人,好焗透唔到氣。

大宅

回覆樓主:

嘔得多補充電解質,防脫水。
陰涼時間去公園行下,望下綠色植物,分散注意力,唔好成日關注身體不適,或者睇下笑笑小電影AFV

複式洋房

Bunnygirl 發表於 20-6-22 15:52
回覆 pipi20 的帖子

想食就食d吾好太大壓力太負面情緒都吾好

你而家第幾週呀?
我都盡量提自己保持正能量,但有時太辛苦都心情低落

大宅

pipi20 發表於 20-6-22 08:32
第一胎 兩公婆收入穩定,亦係有計劃造人.. 造人前都有心理準備,但無預料比想像中難捱

身邊見啲朋友大肚得 ...

我明你嘅辛苦,因為我嘔到生
我都試過好絕望同崩潰,不過當你每次產檢照超聲波見到b,甚至等到佢出世同佢見到面,你就會覺得一切都值得嘅!加油!一定會捱過

大宅

我都係,而家10 周,由差不多7周嘔到而家,每日嘔3-4次,隔幾日嘔一次胃酸,仲要苦嘅,真係好辛苦。野又食唔落,食又嘔唔食都嘔。唯有同自己講咁樣bb 係成長緊。加油呀

複式洋房

M.A.C 發表於 20-6-22 16:12
加油,你並不孤單。
想當年我一胎也是如此
受盡冷眼旁觀對待+冷言冷語

多謝你地明白,令我覺得好安慰(emoji)

複式洋房

mcbobo 發表於 20-6-22 18:06
我依家35w4都仲嘔緊
由孕初期又嘔又暈,到5個月個陣先叫好d
好左一排又嘔過,每朝嘔黃膽水又失眠

35w仲嘔緊,我都好擔心會咁。
你好西利....
咁你大女一定好聰明

複式洋房

SmileCheung 發表於 20-6-22 21:15
嘔得多補充電解質,防脫水。
陰涼時間去公園行下,望下綠色植物,分散注意力,唔好成日關注身體不適,或者 ...

我都知道,但一飲飲品就仲易想嘔,攪到成日口唇乾 甩皮又白。
我都係屋企係咁睇電影 過日晨...

複式洋房

kay126kay 發表於 20-6-22 21:19
我明你嘅辛苦,因為我嘔到生
我都試過好絕望同崩潰,不過當你每次產檢照超聲波見到b,甚至等到 ...

你成個孕期有無停過好過呀?我都好擔心會嘔到生,成日擔心影響番工...

複式洋房

beebee422 發表於 20-6-22 21:20
我都係,而家10 周,由差不多7周嘔到而家,每日嘔3-4次,隔幾日嘔一次胃酸,仲要苦嘅,真係好辛苦。野又食 ...

我week 5就開始,好早 我都係咁安慰自己至少bb健康, 我地大家都加油!!

男爵府

pipi20 發表於 20-6-22 12:44
多謝你呀 在職懷孕媽媽真係一啲都唔容易!祝你BB都健康成長

我姑奶2胎都嘔到生 嘔到胃出血入院
但係bb都好健康 見到佢都覺得慘
我2胎都無嘔過 除左政府產檢都正常返工
我諗呢d真係睇體質
我媽又係嘔到七彩 但我無似佢
可能我食菜多 我好少食肉 唔知關唔關事
我姑奶好鍾意食肉

別墅

海盜船 I know that feel
由5w開始每日下午開始就暈, 好在果排wfh, 盡量朝早最精神時做晒啲野, 跟住就休息同瞓, 果陣係連睇netflix都暈 試過覺得自己好似廢人, 唔知都點捱先到12w (當時目標係12w), 點知去到15-16w先開始無事, 多啲諗下bb, 同佢傾下計啦, 到bb識郁就覺得一切都好值得

洋房

pipi20 發表於 20-6-22 08:34
甚至覺得自己人唔似人...每日行屍走肉.. 加上每次照鏡 都認唔到自己咁...本身皮膚好好 但而家變到又殘又暗 ...

加油啊媽媽 我都系嘔得好勁再加生風懶每日都又痕又痛又嘔又熱又焗又暈 返工日日都要行斜路 每次經過啲食肆都要嘔一輪先返到工 雖然其他人未必明我哋 就算過多幾個月吾嘔 個肚大左又有其他唔舒服 我終於捱到31週啦 都仲嘔緊 仲成日抽筋 不過習慣左 就好好多 話掂你唔洗返工 可以做啲自己想做既野 我就好中意執屋整靚間屋 心情都好啲 同埋嘔都要食啲野 我就會食青瓜 生食或者蠔油炒肉片食 整下三文治 食下水果 好好多嫁

大宅

pipi20 發表於 20-6-22 12:49

其實如果好少少我都想番工,但番工要搭長途巴士 好擔心捱唔 ...

我同你一樣 日日反胃又頂又嘔, 我都無返工成個月好似個廢人咁, 搞到我好抑鬱。。。仲要無啦啦有日同似m到咁流血, 嚇到我喊左成日

複式洋房

pipi20 發表於 20-6-22 21:06
我都係!! 每晚幾次夜尿,同埋明明無出街 但每晚訓覺對腳都好酸好痺!
你bb出左世未呀?
大家加油喇 :fun ...

未出世 今年9月會帶佢出黎見下世面
開頭 連訓覺都訓唔到...4個月後就開始好轉 加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至