影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kayen 發表於 20-7-17 14:32
終於一口氣睇晒!結局拍得很好,因為全部死了,只留下朱一個,因為他也殺人!佢就係殺人犯的宿影!大6網民 ...

成套戲氣氛好緊張,係細節俾好多想像空間,觀眾可以揀向好既方向,亦可以向極到黑暗去諗。

侯爵府

yeunghung 發表於 20-7-17 14:35
成套戲氣氛好緊張,係細節俾好多想像空間,觀眾可以揀向好既方向,亦可以向極到黑暗去諗。
...

微博睇到的結局分析
https://m.weibo.cn/1840735635/4519819896750632

珍珠宮

回覆樓主:

好看,好可怕。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

幾個童星,演技出色

水晶宮

今日剛開, 唔錯

第一次睇男主, 原來係伊能靜老公, 唔少野喎!

男爵府

牛年勳章

bella222 發表於 20-7-8 11:25
第一集開場就好刺激,而家追到第三集,D小朋友都演得好好

我用咗2日追曬

琥珀宮

mandychau2 發表於 20-7-10 11:32
我有睇十日遊戲,但我覺得女主角演戲冇咩亮眼,同啲老戲骨/男主角比,有啲遜色
...

我係鍾意個故仔,情節吸引,結局估唔到

男爵府

想問下大家, 你地覺得嚴良究竟有冇死?

尾集學校禮堂一幕真係好特別, 其他人好似見唔到嚴良, 只有朱朝陽見到. 代表什麼呢?
我住種花家

水晶宮

感覺一件事竟然搞到咁多件事發生, 仲搞出咁多條人命, 真係好多野可以避免

伯爵府

chocolatebean 發表於 20-7-19 19:21
今日剛開, 唔錯

第一次睇男主, 原來係伊能靜老公, 唔少野喎!

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

kingawa 發表於 20-7-21 23:11

追緊
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

sheenaho 發表於 20-7-21 11:41

尾集學校禮堂一幕真係好特別, 其他人好似見唔到嚴良, 只有朱朝陽見 ...

死左,但幾時死就有唔同講法,有人話係水廠時已經死左,有人話係船度死,朱晶晶死後好多劇情都係按朱朝陽嘅日記去進行,黃立角色係强行加入去推動劇情,呢個編導真係同審查部門鬥智,既拍出過到審嘅戲但同時又留下好多線索比觀眾窺探真相。

男爵府

Jameskey 發表於 20-7-25 12:45
死左,但幾時死就有唔同講法,有人話係水廠時已經死左,有人話係船度死,朱晶晶死後好多劇情都係按朱朝陽 ...

我都覺得嚴良係死咗. 最後仲有一幕係嚴良同老陳傾計, 即係老陳都死埋? 為何要咁樣安排? 係特登混淆觀眾視聽? 特登做一個開放式結局? 定有什麼深意?
我住種花家

子爵府

sheenaho 發表於 20-7-25 13:27
我都覺得嚴良係死咗. 最後仲有一幕係嚴良同老陳傾計, 即係老陳都死埋? 為何要咁樣安排? 係特登混淆觀眾視 ...

老陳應該都死左,以佢之前嘅傷勢無可能落水救嚴良,如果嚴良死左,佢同嚴良最從嘅對話就即任係同路人,廣場舞都有著筆佢係多餘人。
唔係混淆,一則係呢個故事過唔到大陸審批,二則呢齣戲本身立意係講人性嘅黑暗,無打算用平舖直述方式去拍,笛卡兒故事就係主旨,相信童話還是真相。童話就係電視最從畫面所呈現,而真相就睇痕跡,導演係唔同地方落左好多手影。

呢個導演以前係搖滾歌手,玩搖滾嘅人思想係比較立體同敏感,所以佢所呈現嘅畫面既貼近生活但又遠離生活。

男爵府

Jameskey 發表於 20-7-25 14:10
老陳應該都死左,以佢之前嘅傷勢無可能落水救嚴良,如果嚴良死左,佢同嚴良最從嘅對話就即任係同路人,廣 ...

"童話就係電視最從畫面所呈現"

同意. 有機會要慢慢再睇一次. 我記得有一幕係朱朝陽寫日記. 嗰時覺得好突兀. 點解要刻意安排呢個情景. 仲有好多細節位, 好似佢同爸爸食糖水, 但佢碗糖水有隻蒼蠅. 睇時唔覺有咩特別, 但隨意劇情發展先發覺全部都有舖排同暗示. 呢套劇真係好勁. 我會去揾原著睇, 人地話原著更黑暗.
我住種花家

大宅

sheenaho 發表於 20-7-21 11:41

尾集學校禮堂一幕真係好特別, 其他人好似見唔到嚴良, 只有朱朝陽見 ...

我一路都以為嚴良冇死,普普冇死,老陳冇死,仲好開心個結局個個都冇死

男爵府

睇劇時見到普普冇死, 我都好開心. 不過諗諗下普普哮喘發作咁嚴重. 就萛張東升敢帶佢去睇醫生, 都未必趕得切. 加上之後普普一直冇再現身, 最後又話佢番咗老家, 仲話骨髓同弟弟吻合, 可以移植, 真係一切都太美好, 美好到有些不真實.

呢套劇勁, 就係導演刻意安排開放式結局. 就是讓唔同人有唔同睇法.
我住種花家

男爵府

超好睇,我追埋佢另一套

大宅

green_flower 發表於 20-7-30 19:56
超好睇,我追埋佢另一套

請問邊套?

男爵府

Cherry2012 發表於 20-7-31 01:58
請問邊套?

無證之罪,好緊張好好睇,尋晚追到半夜4點,終於睇曬。netflix有得睇。

首頁

尾頁

跳至