自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

食野吹水會中
口罩無正確使用,好多人中意食野飲野時,將口罩掃落下巴,其實口罩表面好污糟,間接又將病菌掃番上面部

水晶宮

菌唔係只係鼻同口入,
另外, 帶得唔好, 口罩質素,
抵抗力等都係影響因素

水晶宮

回覆 apple~y 的帖子

反而喺學校食。冇咁多外來人喺度。但邊有人聽啊。

用戶要求終止服務

牛年勳章

可能戴得唔正確,又或者摸口罩,捽眼,家人傳染... 所以唔係做好防疫就唔會中招,只係減低中招機會!

未經許可,請勿轉載

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔少人...都唔自律的

象牙宮

好多時無食肆d人除低口罩,
幾個人口罩一齊放同一張紙巾,
有d媽咪幫小朋友成家人口罩叠埋一齊入袋,d男人就咁渣埋一舊,
帶尋係袋攞出來,好多都唔會清潔下對手。

用戶要求終止服務

牛年勳章

SmallTungmama 發表於 20-7-13 09:37
我諗除帶大口罩之外, 雙手清潔都好重要, 如果双手掂過有細菌的物件, 就會好易交叉感染.
...

係呀!特別係捽眼,高危
未經許可,請勿轉載

子爵府

醒目開學勳章

特首同 689班人上星期去銅鑼灣國安大樓開幕都全部唔戴口罩啦

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

kiki1230 發表於 20-7-13 09:21
唔明點解咁多人中

有啲人話老人家唔戴口罩,但都好多後生中招喎

因為唔識帶口罩囉。
飲野,食野時貪方便將個口罩拉落下巴,呢個係錯誤方法,因為頸部位置有機會沾左病毒唔知,跟住又帶番上去,就會中招。
有d人鼻痕想捽鼻,就拉低口罩捽,雙手又無消毒。
唔理疫情,照舊除口罩食雪糕,飲野,邊行邊食。。。出去食飯時,大家都口沫橫飛,唔中先奇啦!

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

好多食市唔量體温

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

mercurycc 發表於 20-7-13 10:20
好多時無食肆d人除低口罩,
幾個人口罩一齊放同一張紙巾,
有d媽咪幫小朋友成家人口罩叠埋一齊入袋,d男人 ...

除低口罩就咁塞落褲袋
將個口罩就咁放上枱面

男爵府

宜家d群組都係食嘢感染到, 但政府個限聚令咁鬆, 又冇執法, 點會唔爆

子爵府

回覆樓主:

戴口罩同正確地戴口罩係兩回事,如果戴到好似下面4幅圖咁就乜意思都無

子爵府

yaya_c 發表於 20-7-13 09:45
帶口罩又點, 大部份人都周圍摸, 跟住又會摸面, 捽眼等, 食野前又唔洗手, 而家咁樣爆發, 無衛生意識既人隨 ...

完全同意
Sweetheartb

男爵府

通街食煙嘅又拉底口罩食、趕返工揸住個包又要拉底食、 打個乞嚏又怕整污個口罩又要拉底、衹要隻菌咁啱飄過就有機會感染啦!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好多人見熱,將口罩用手拿着,人多才帶番,我今朝出去見到佢地,要左閃右避。現在咁嚴峻,唔該大家做番好小小。

珍珠宮

回覆樓主:

戴咗口罩唔係大曬
好多人係咁摸口罩面
除口罩時仲好好手尾咁
成隻手摸住咁對接

翡翠宮

2018復活節勳章

我公司都有好多同事外出Lunch, 日日都約唔同飯腳周圍食, 有事就一定一齊有事

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

面對疫情唔係淨係帶口罩就得啦
淨係講除口罩唔洗手就食飯,就已經無用了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lojo11 發表於 20-7-13 09:24
可能有一齊食野時大家都除口罩...

x 2

同埋講嘢、口水都會噴到在飯餸上~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至