自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

見我女(U year 2)今年年頭考前冇咩預備就走左去考, 考前我仲係咁鵝佢叫佢溫下past paper, 佢就係咁得喇得喇
大女幾年前考都係睇下past paper, 唔洗買書報course,
你睇英文台聽到7成, 好唔錯喇, 應該唔洗點預備架喇

大宅

回覆樓主:

正常識英文,就算中學程度嘅英文都唔洗補,當年爲入U,完全冇讀過去考都ok

大宅

我囡(今年中五)剛考完,也只是買了坊間的 past paper ,志在理解下考試要求,結果也非常不錯(overall 7.5).
PS. 準備出國留學。

男爵府

vtc 發表於 20-8-7 13:57
我囡(今年中五)剛考完,也只是買了坊間的 past paper ,志在理解下考試要求,結果也非常不錯(overall 7. ...
請問買邊本 past paper? 可否介绍下

大宅

yintung100 發表於 20-8-7 16:08
請問買邊本 past paper? 可否介绍下

是 Kaplan 出的 “IELTS Prep Plus”

侯爵府

我仔中四考7.5。

侯爵府

yipling62 發表於 20-7-14 13:44
少少背景:大學畢業,AL ue 拎d(writing 同reading相對好,有c )ce lv 5/5*(末代會考)

由於高中之後全 ...

其實ielts好簡單,求其買本書睇吓個考試模式就ok。
唔使點準備。
有英文底一本書已經可以高分。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你咁的學歷照計再操下oral, 拎7唔係難事吧

侯爵府

taobao 大把教材買。

我最近迷上京東讀書app,也有大把(打: 雅思); 上個月有50% off; 今個月有很多coupons.

大概$10 一本(after discounts)

*我很希望JD 是正版書。不會是盗版掛?咁大膽?但書勁平!畫畫書,7月,我$30買了5 本。

======
在ipad pro 12.9 吋看,像書本一樣。

===
我也想考下 但未捨得$2000多考試費。有津貼我一定考。N咁多年前考過。

====
Ielts 有幾種的。移民vs 讀書的Ielts 不同的(topics 不同)

珍珠宮

多啲睇美劇練聽力,要專心重複聽口音
講方面可以FB搵Toastmasters,睇吓有沒有online activity可以參與練presentation;可以試試搵吓啲expat groups,問問有冇人想學廣東話,可以鍛鍊溝通,但小心遇到搵食男

首頁

尾頁

跳至