時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

1894 年7月,中日甲午戰爭爆發,劉永福奉命赴台灣幫同台灣巡撫邵友濂辦理防務。8月,劉永福率兩營黑旗軍赴台北,後又奉令移駐台南,將所部增至八營,仍稱黑旗 軍。次年4月,清廷與日本簽訂喪權辱國的《馬關條約》,割讓台灣全島及附屬各島嶼。兩個月後,日軍登陸台灣,台北很快淪陷。劉永福仍以幫辦之職統領全台各 軍及地方義軍百數十營,在外無救援、內缺糧餉的極其艱難條件下,堅持4個多月與日軍浴血奮戰,抗擊了日軍兩個近代化師團和一個海軍艦隊的進攻,沉重地打擊 了侵略者。侵台日軍共5萬人,因傷亡和疾病減員達三萬兩千人,其中在台喪命者4600人。侵台日軍頭目,近衛師團長、陸軍中將北白川能久親王,第二旅團 長、陸軍少將山根信成也被劉永福率部擊斃。劉永福這位抗法英雄,一度成為讓侵台日軍膽戰心驚的抗日勇士。

台灣失守後,劉永福內渡大陸,1902年署廣東碣石鎮總兵。1911年廣東獨立後,被推為廣東民團總長,後辭職回籍。1915年,日本向袁世凱提出「二十一條」,年近八旬的劉永福義憤填膺,請求重上戰場。1917 年1月,劉永福病逝,葬於惠州城內西湖畔。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

而家呢代咁多人唔認祖宗!睇怕佢哋D祖宗真係激死!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

cattz288 發表於 20-7-19 21:11
無讀過歷史, 根本唔知中國受過幾多欺凌! 家陣仲有香港人幫手

就算有讀過歷史都會覺得事不關己....
YC心諗.. 我鄉下係日本喎... 中國關我咩事?

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HKITMan 發表於 20-7-19 19:56
今日 TVB有幾秒的回顧講雖當時香港已被英國統治, 香港船隻維修工人拒絕為法國船艦維修
因知會用作攻擊中國
...

好感動

珍珠宮

1773 發表於 20-7-19 20:15
我都有睇,當時嘅香港人好有骨氣! 唔似依家有d所謂香港人居然下賤到 要求外人嚟制裁自己人!
...

聽到真是好嬲,居然叫外人制裁自己人

大宅

老一輩的人,不論點解來到香港生活工作,心底也是認同自己係中國人,即使現在的民主派,甚至支聯會成員,由八九六四開始,也只是反共而不是反中!

司徒華是其中佼佼者,司徒華1973年出任教協首任會長,2011年離世,自始教協已失控!
公公偏頭痛

男爵府

回覆樓主:

要滅其族,先滅其史。 香港如果唔將歷史列為必修科,未來都好難行。

子爵府

mln 發表於 20-7-19 23:28
現在的人不喜歡政府 ,反對政府的施政,卻連自己的家也反了,拉攏外國來杯葛自己的家。真係諷刺。
...

冇錯!就這個劉永福點吾中意當時政府,但也知自己歸根是中國人,吾會去到勾結外國人來侵略自己國家,反觀現在這班人,竟然可以反骨到如此地步
我成日覺得係品德教育出咗好大問題

珍珠宮

熱血金章

cattz288 發表於 20-7-19 21:11
無讀過歷史, 根本唔知中國受過幾多欺凌! 家陣仲有香港人幫手

今午睇左葉問3,好感觸。
抗戰比日本人虐殺,文化大革命比紅衛兵騷擾,港英年代比英國人撳住搶,而家有曱甴排華,多災多難
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

qq11 發表於 20-7-20 03:12
老一輩的人,不論點解來到香港生活工作,心底也是認同自己係中國人,即使現在的民主派,甚至支聯會成員,由 ...
民主派有部份人是國民黨後人
他們深知軍事上大勢己去
只能在香港上下其手

侯爵府

今日 TVB有幾秒的回顧講雖當時香港已被英國統治, 香港船隻維修工人拒絕為法國船艦維修
因知會用作攻擊中國
...

而家會調轉黎港,可能話提供就業保香港人生計

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

其實你班人唔鍾意香港政府,唔愛祖國,我唔覺有乜問題!但唔鍾意,唔支持,唔愛都唔代表要搞對抗,要顛覆,要去搞破壞........要攬炒。

SU213    發表於 20-7-20 13:28

伯爵府

gilgil39 發表於 20-7-19 21:54
而家D中學生冇讀歷史?當年我上中史,老師講日本仔打中國,真係聽到好嬲;吾明現在年青人冇感覺?
...

冇錯
就算睇葉問睇到腰心腰肺
我呢啲港英時代出世嘅人都對英國唔會有甚麼「感情」,真係唔明呢班00後諗乜!

水晶宮

1773 發表於 20-7-19 20:15
我都有睇,當時嘅香港人好有骨氣! 唔似依家有d所謂香港人居然下賤到 要求外人嚟制裁自己人!
...

要求人地制裁自己係香港獨有
都係走狗

但好多年青人仲覺得好威
我話國安法拜佢地所賜

大宅

mln 發表於 20-7-19 23:28
現在的人不喜歡政府 ,反對政府的施政,卻連自己的家也反了,拉攏外國來杯葛自己的家。真係諷刺。
...

證明左香港嘅洗腦教育好成功

侯爵府

畀面勳章

9157 發表於 20-7-19 21:04
所以話依代年輕人太幸福,仲要連歷史都唔讀

子爵府

因知會用作攻擊中國
...

我也看了這個節目,正好兒子也在身邊,立刻也叫他看了。

家國是分不開的,沒有國哪裡有家。

子爵府

baby7 發表於 20-7-20 07:23
冇錯
就算睇葉問睇到腰心腰肺
我呢啲港英時代出世嘅人都對英國唔會有甚麼「感情」,真係唔明呢班00後諗乜 ...

冇錯!佢哋班人好似完全是非不分。
我仔讀小學,佢話班上大部分人都黃,如果唔係父母灌輸,小小年紀點會咁樣諗嘢?

子爵府

Hapfly888 發表於 20-7-20 07:28
證明左香港嘅洗腦教育好成功

真係好成功!
但奇怪究竟幾時開始有呢啲洗腦教育?吾通我老D所以冇遇到?

首頁

尾頁

跳至