自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

中咗搞到公司要停業14日,你估下一輪裁員腦細第一個裁邊個呢

侯爵府

我有聽過會肺花,咁就一世,咁宜家各國都咁緊張就知唔係普通病啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

我唔覺多人驚,你睇條街幾多人,仲有人去donki

侯爵府

2024年龍年勳章

blackypurin 發表於 20-7-20 23:09
所有病人都會少4成?

因人而異! 我就吾清楚係咪會肺功能少4成; 但好朋友响西班牙嘅舊同事, 二月發病, 到今天呼吸時胸口某啲位仲暗暗痛!

伯爵府

牛年勳章

BK 多數為人父母,自己病怕傳染俾小朋友,小朋友病比自己病更擔心
又怕傳俾老人家
未有特效藥,唔知病完會點,太多未知數

珍珠宮

回覆樓主:

唔想累街坊,攪到公司同事停工,去過既地方都因為你而關門消毒,最緊要唔想累到屋企人,老人家中左就大鑊,細路中左一世有手尾跟。。。

公爵府

2024年龍年勳章

因為傳染性高,1個帶病毒可以傳俾所有近距離接觸人士,幾何級數上,醫療系統會崩潰,亦都唔係個個中招都好似感冒咁好彩可以自己好返,情況可以好嚴重⋯所以希望所有人唔好再只係睇死亡率數據而輕視。

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好似呢個病都會自然好架!上次係日本郵輪上既TVB女化妝師感染左,佢一路都接受東張訪問,一路都話日本無人理佢,之後都自己好返!

水晶宮

gigi19810326 發表於 20-7-20 22:57
唔係挑釁。勿動氣

當然,無人想病,咁佢傳染性確實係好高,但除左咁,大家最怕佢嘅係咩呢?佢同重 ...

隨時全家病曬入廠,仲有機會惹嚟惹去,醫院平時都冇人想入啦,何況今時今日

男爵府

最驚係傳染到俾父母同個仔
如果我自己一個無人無物,我就唔驚

水晶宮

Chuchinghan 發表於 20-7-20 23:13
怕傳染比身邊嘅人,尤其屋企嘅長者同小朋友,自己就怕有後遺症

同樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

gigi19810326 發表於 20-7-20 23:13
呢個唔係絕對吧。咁有感冒都可以拼發症腦膜炎死添
但呢個中咗就一定係肺炎,情況嚴重嘅要用呼吸機,當太多病人時,邊有咁多呼吸機?

水晶宮

ChingYee123 發表於 20-7-20 23:22
好似呢個病都會自然好架!上次係日本郵輪上既TVB女化妝師感染左,佢一路都接受東張訪問,一路都話日本無人 ...

係㗎,但唔係個個都係咁呢

【新冠肺炎】持續發燒血壓高 麥德羅呼吸困難:打咗針冇咁辛苦 - https://hd.stheadline.com/life/ent/realtime/1824118/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%A8%9B%E6%A8%82-%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E-%E6%8C%81%E7%BA%8C%E7%99%BC%E7%87%92%E8%A1%80%E5%A3%93%E9%AB%98-%E9%BA%A5%E5%BE%B7%E7%BE%85%E5%91%BC%E5%90%B8%E5%9B%B0%E9%9B%A3-%E6%89%93%E5%92%97%E9%87%9D%E5%86%87%E5%92%81%E8%BE%9B%E8%8B%A6

珍珠宮

好媽媽勳章

其實主要怕累屋企人同街坊,傳染性太高。雖然未必咁易死,但好似唔少人都真係要留醫,比流感同手足口又嚴重d喎

男爵府

吓,傳染性差好遠喎!後遺症都唔同啦!重感冒洗唔洗去隔離?

伯爵府

Xmas吸收勳章

gigi19810326 發表於 20-7-20 22:57
唔係挑釁。勿動氣

當然,無人想病,咁佢傳染性確實係好高,但除左咁,大家最怕佢嘅係咩呢?佢同重 ...

驚傳染俾屋企人(有老有幼),連累同自己有親蜜接觸嘅人,個個都係驚呢d啦,如果個病只係影響到自己,相信大家都唔會咁驚啦,而政府都唔會咁緊張

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

20162016 發表於 20-7-20 23:25
係㗎,但唔係個個都係咁呢

【新冠肺炎】持續發燒血壓高 麥德羅呼吸困難:打咗針冇咁辛苦 - https://hd.st ...
當然啦!所以,大家都係要小心防疫,唔好鬆懈!咩病都無人想有!

男爵府

Lihoma 發表於 20-7-20 23:25
但呢個中咗就一定係肺炎,情況嚴重嘅要用呼吸機,當太多病人時,邊有咁多呼吸機?
...

係 而且亦唔係年輕就一定冇事 外國都有d好後生都死左

大宅

回覆樓主:

777跟本唔想件事完

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

對自身健康情況有信心,唔怕

但呢個病毒太蠱惑,案例病情不一,醫療系統都而家仍未能百分百掌握到病情同治療方法,傳播性又高,萬一醫療系統崩潰,重症病人急增,到時先嚟小心已太遲

首頁
12345...13

尾頁

跳至