自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

湘 發表於 20-7-27 18:31
嚟香港嘅人 是指哪些? 空姐回程之後 要被關起來14天? 中港司機每次運貨嚟又要關起來14天?
...

其實中港司機, 依家都要定期做檢測

點解機師, 空姐唔駛就可以周圍走?

而且非常時候, 如果時常要出入境既豁免檢疫人士,
亦應該要限制係特定酒店

侯爵府

嚟香港嘅人 是指哪些? 空姐回程之後 要被關起來14天? 中港司機每次運貨嚟又要關起來14天?
...

大6機組人員是要去航空公司基地隔離14天,基地滿才去指定酒店隔離,有專車接送

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

湘 發表於 20-7-27 17:37
我只係希望大家冷靜啲,睇清楚嘅事實和環境,唔好畀一班人帶風向

無腦黃屍要攬炒、梗係要政府封關啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

回覆樓主:

其實有冇可能好似武漢當時咁樣,封城兩個月,重新開始呢?大陸點做照跟

子爵府

auhiyo 發表於 20-7-27 17:43
應該唔係封關問題,係將來港所有人統一14日隔離,呢d點會做唔到先?將佢地點對點安排車來回好過比佢地周圍 ...

好似中港司機咁要有negative test result 先可以入境未得
而家個問題係太多人免檢疫入左黎
如果佢地本身帶菌,傳左比人,自己唔知就自己出番境咁點算

私家醫院要有報告驗左先可以入院大家覺得無問題
咁驗左先可以入境又有咩問題

子爵府

回覆樓主:

唔好咁認真,個啲係口號黎

子爵府

湘 發表於 20-7-27 17:21
大家成日都話政府唔封關,其實大家有冇諗過其實要乜嘢樣嘅封關呢?

香港海陸空三方面嘅每天客運或貨運量都 ...

強制檢疫14日(自費)
冇得在家隔離
一入境(海陸空)都即刻隔離

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

香港食材全部要外求,你封左,人地 嫌麻煩唔黎,有無想過後果
係唔係你班後生去 耕田呀養豬呀
封左你估啲淘寶野仲黎唔黎到呢
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

BK Milk勳章

...

呢d就算唔隔14日都要幾日驗一次啦!而且司機唔落車即日回港開頭有試過啦!點解中國個邊做到香港做唔到先?個邊冇司機空姐咩?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

而家都唔係封唔封關的問題啦
講真頭半年個關口都係差唔多, 點解果幾個月都冇乜本地個案但而家反而爆得咁勁?

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-27 18:37
陰性當然要放行,但也要定時檢測,就中港也要72小時內嘅檢測才有效,亦會特激檢測,並唔係任你周圍行,而 ...

台灣都係免檢㗎

男爵府

牛年勳章

mlcbb 發表於 20-7-27 18:39
其實中港司機, 依家都要定期做檢測

點解機師, 空姐唔駛就可以周圍走?

空姐有自己嘅家庭㗎 ,即係每轉返咗嚟,佢哋不可返到屋企呀? 住酒店嘅錢邊個畀先?

男爵府

牛年勳章

auhiyo 發表於 20-7-27 18:56
呢d就算唔隔14日都要幾日驗一次啦!而且司機唔落車即日回港開頭有試過啦!點解中國個邊做到香港做唔到先? ...

https://www.info.gov.hk/gia/general/202004/08/P2020040800603.htm

內地嘅檢測試係好快,不過我哋香港人只准用外國貨,檢測慢,又怕dna送中,冇健康碼,唔畀監測, 咁大家有咩意見呢? 其實內地都係准司機入嚟, 冇捉曬佢哋去特定嘅地方,不過要提供健康碼

男爵府

牛年勳章

zxyggp 發表於 20-7-27 18:56
香港食材全部要外求,你封左,人地 嫌麻煩唔黎,有無想過後果
係唔係你班後生去 耕田呀養豬呀 :n ...

仲有亞馬遜丶 Gmarket 丶日本代購, 年輕人先至最鍾意網購

男爵府

牛年勳章

apelok 發表於 20-7-27 19:00
而家都唔係封唔封關的問題啦
講真頭半年個關口都係差唔多, 點解果幾個月都冇乜本地個案但而家反而爆得咁勁 ...

其實3月已經豁免啦, 要爆 一早就爆咗, 根本就yc帶緊風向,屈政府咋嘛

男爵府

牛年勳章

bebeyi 發表於 20-7-27 18:53
強制檢疫14日(自費)
冇得在家隔離
一入境(海陸空)都即刻隔離

請問所有 運貨運人入嚟嘅司機丶空姐丶 中港司機丶船員都要嗎? 如果你係一個中港司機 或者空姐,唔知你對呢個措施有咩反應呢? 好多嘢講就好容易,但係一個政府要考慮好多持份者

侯爵府

湘 發表於 20-7-27 19:49
台灣都係免檢㗎

台灣係免檢,但採取全隔離,有專車接送去指定酒店

伯爵府

湘 發表於 20-7-27 19:50
空姐有自己嘅家庭㗎 ,即係每轉返咗嚟,佢哋不可返到屋企呀? 住酒店嘅錢邊個畀先?
...

航空公司

醫護人員都有家庭,佢地都想返屋企架

男爵府

好媽媽勳章

auhiyo 發表於 20-7-27 17:43
應該唔係封關問題,係將來港所有人統一14日隔離,呢d點會做唔到先?將佢地點對點安排車來回好過比佢地周圍 ...

內地是這樣做

男爵府

虎到金來勳章

湘 發表於 20-7-27 17:21
大家成日都話政府唔封關,其實大家有冇諗過其實要乜嘢樣嘅封關呢?

香港海陸空三方面嘅每天客運或貨運量都 ...

同佢地d無常識嘅人講係無用架!
心情勁好!

首頁
12345...9

尾頁

跳至