婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

熱血勳章

bonhui 發表於 22-5-1 15:27
身體檢查照聲波話有粒0.9cm唔係咁靚仔,叫我去抽針,請教應從何入手?攞介紹信去政府排?直接以後都私家?
...

Hello Bon, 你可以去私家先抽針,我自己搵柳漢榮醫生,佢真係一位仁醫,有醫術,有醫德,因為排政府太耐,所以私家抽針先比較好

男爵府

熱血勳章

potatowwl 發表於 22-2-12 10:28
我剛確診乳癌可否PM你,謝謝

Hi, 你可以pm我呀

男爵府

熱血勳章

eeyoreb 發表於 22-2-27 01:05
請問手術後,飲食有咩要注意
或有咩食療適合(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

唔好意思,我少左入bk, 岩岩先睇到,手術前後都要食多啲蛋白質食物,好多人都話手術後唔好食蛋,牛肉,但其實呢啲都係高蛋白質食物,幫助細胞修復,好得快啲,我自己就食得好簡單,湯就飲下燉肉汁,節瓜瘦肉湯呢啲就夠,肉就照食,蛋都有食,基本上冇乜野要戒口,柳醫生就唔建議手術後飲魚湯,因為擔心會生肉芽,魚係可以食啊

男爵府

熱血勳章

JNF 發表於 22-4-28 22:32
你好,多謝分享,路過想問下,我20多歲時兩邊有10幾粒粒,驗過是良性纖維瘤,10多年都無惡化到,最近買醫 ...

Hello, 而家買保險真係好嚴,越早買越好,但一有少少異樣,買保險已唔包呢度嗰度,如果一但中左乳癌,真係睇中邊樣屬性,只要係有標靶當中,手術,化療,電療,標靶都全私家,分分鐘過百萬架,但冇標靶既話,手術,電療,化療私家既話就幾十萬,我個人覺得手術最好喺私家做,如果經濟唔許可,化療電療政府做絕對冇問題

男爵府

熱血勳章

Chan_Carmen 發表於 22-4-29 12:06
我媽媽都患過乳癌,要切除兩邊乳房同做化療,果時她身體好虛弱,醫生又話不可以食燕窩等補品。 ...

主要有4樣嘢永遠unfriend-燕窩,雪蛤膏,當歸,蜂皇漿 - 呢4樣就唔好食,但係蜜糖係OK嘅

大宅

Wing(婷婷媽咪) 發表於 22-5-4 10:27
Hello Bon, 你可以去私家先抽針,我自己搵柳漢榮醫生,佢真係一位仁醫,有醫術,有醫德,因為排政府太耐, ...

多謝你呀婷婷媽媽!超聲波話4b,我擔心都心急想知,所以已約馬醫生今日抽針先,如果手術我都大機會搵番馬醫生做埋;不過係咪都照排咗政府先呢?咁後續果啲都可以响政府度檢查?

男爵府

熱血勳章

bonhui 發表於 22-5-4 11:11
多謝你呀婷婷媽媽!超聲波話4b,我擔心都心急想知,所以已約馬醫生今日抽針先,如果手術我都大機會搵番馬 ...

做左手術,有術後報告先再睇下有冇需要排政府,一步一步黎,唔洗擔心

子爵府

Wing(婷婷媽咪) 發表於 22-5-4 10:37
Hello, 而家買保險真係好嚴,越早買越好,但一有少少異樣,買保險已唔包呢度嗰度,如果一但中左乳癌,真係 ...

哦咁貴架,如果私家手術要幾錢?政府的話標把係咪一定唔包?電療化療費用呢

男爵府

熱血勳章

JNF 發表於 22-5-4 14:51
哦咁貴架,如果私家手術要幾錢?政府的話標把係咪一定唔包?電療化療費用呢

...

手術費唔同醫生唔同收費,唔同醫院亦都會有價錢出入,局部切除或者全乳切除亦都唔同收費,如果全乳切除要做埋重建又一個費用,簡單啲咁講10萬起跳,標靶要睇下有冇納入安全網,會有可能申請到資助

男爵府

Wing(婷婷媽咪) 發表於 22-5-4 10:32
唔好意思,我少左入bk, 岩岩先睇到,手術前後都要食多啲蛋白質食物,好多人都話手術後唔好食蛋,牛肉,但 ...

明白晒
咁完成晒療程後
平日飲食有冇咩要注意?
唔該晒

男爵府

熱血勳章

eeyoreb 發表於 22-5-5 01:39
明白晒
咁完成晒療程後
平日飲食有冇咩要注意?

完晒療程後,其實可以回覆正常飲食,如要食荷爾蒙藥,就唔好食西柚,楊桃,血橙,當歸,雪蛤膏,燕窩,蜂皇漿都唔好食,其他野我乜都食但要均衡飲食,唔好人地話某某食物好就搏命大量食

大宅

Wing(婷婷媽咪) 發表於 22-5-5 09:15
完晒療程後,其實可以回覆正常飲食,如要食荷爾蒙藥,就唔好食西柚,楊桃,血橙,當歸,雪蛤膏,燕窩,蜂 ...

那些補品就不能食,但請問為什麼西柚、楊桃和血橙不行呢?
:-?

男爵府

熱血勳章

Ethan/mama 發表於 22-5-6 05:58
那些補品就不能食,但請問為什麼西柚、楊桃和血橙不行呢?

因為西柚,楊桃,血橙入面有隻野會影響藥物既藥效

https://www.tkww.hk/a/202112/06/AP61ad948ee4b07ec0fc40002a.html

大宅

Wing(婷婷媽咪) 發表於 20-7-27 22:51
因為唔係成日上BK, 所以原來唔諗住開post, 但發現而家越黎越多人有乳癌, 所以寫出黎分享下, 希望多啲jm可以 ...

我最終確診咗係1期,會响私家做手術,後續諗住去番公立跟,請問知唔知其實邊間公立比較好?

男爵府

熱血勳章

bonhui 發表於 22-5-7 14:39
我最終確診咗係1期,會响私家做手術,後續諗住去番公立跟,請問知唔知其實邊間公立比較好?
...

公立都係睇返你住邊區啊!

別墅

想請問有冇好嘅醫生可以介紹?謝謝

別墅

回覆 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

你好,多謝你呢個post,想請問有冇好嘅醫生介紹,我做了檢查有發現4A . 謝謝

男爵府

熱血勳章

weather 發表於 22-5-9 10:53

你好,多謝你呢個post,想請問有冇好嘅醫生介紹,我做了檢查有發現4A . 謝謝 ...

Hello Weather, 我極推介柳漢榮醫生,佢有醫術更有醫德,佢會以病人benefit優先,收費正常,佢低調唔搞marketing,做實事既醫生

別墅

謝謝你

男爵府

熱血勳章

weather 發表於 22-5-9 11:04

謝謝你

唔好客氣,有問題可以pm我

首頁
12345...6

尾頁