夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

PTMCYS 發表於 20-8-3 22:49
有時D 女仔自由慣, 未必適應到(在自己家可訓梳化, 短褲將開腿坐等), 現在大部份時間他們都係相對, 個種心 ...

寫得好好。

複式洋房

只飲檸檬茶 發表於 20-8-3 21:43
其實結婚一個月都仲好地地,第二個月老婆開始頂唔順,疫情又有d關係,老人家衞生一定唔係咁完美,但我都盡量 ...

咁你爸爸有沒工作 ?老婆如果無野做,成日在家 對住老爺,你眼望我眼,老公又返左工,都唔知點咁。。
香港人D 屋 大部份都係幾百尺,係唔多自在。

可否一人行一步, 3 日在老公家,你4 日在老婆家 。。大家兩邊住幾日。
兩公婆要多D 時間見面,你老婆都想同你拍拖見面瓜。。

複式洋房

PTMCYS 發表於 20-8-3 22:49
有時D 女仔自由慣, 未必適應到(在自己家可訓梳化, 短褲將開腿坐等), 現在大部份時間他們都係相對, 個種心 ...

我同老爺住,我都唔好意思穿小背心同太短既褲。。
我連底褲都要等老爺返左工,拿拿林洗完,吹干,收埋。 無掛係屋企 。。

別墅

回覆 只飲檸檬茶 的帖子

相見好同住難, 只有同其他人住過或獨立生活過既人明白,香港大多人從出世到結婚前都係同屋企人住, 就算出去住都可以隨時返到屋企有依靠, 好易見,無獨立意識,香港太細。相信呢兩個人都係,同住後來先明白。小問題,呢個只係開始.
要解決問題 = 要成長, 再做決定。(比時間個人成長)

珍珠宮

回覆樓主:

你同講自己的立場先,無論怎樣你都不會由你爸爸一個人住的。

1,搬出去近家的地方住,其他地方不考慮。

2,一定要同你爸爸住

叫佢站在你的角度想想。

男爵府

喺老婆角度,62就算係老公阿爸,咪又係一個陌生男人,無論62個人好唔好相處,有幾多人可以會好自在咁同個生保男人同住,尤其當樓主返工唔喺屋企嘅時候?
老婆試左一個月唔得,都比足面你,2個家人相處唔到,咁唔住同一間屋,2家住同一棟大廈或屋苑得唔得?你人生唔係得阿爸,老婆感受都要顧。

男爵府

只飲檸檬茶 發表於 20-8-3 21:43
其實結婚一個月都仲好地地,第二個月老婆開始頂唔順,疫情又有d關係,老人家衞生一定唔係咁完美,但我都盡量 ...

對你黎講果個係你爸爸, 對佢黎講係一個陌生阿叔(唔好怪我講得難聽),
樓主老婆冇返工, 要個後生女日日係屋企對住個陌生阿叔邊可能冇壓力,
而且樓主字裡行間明顯都係幫住爸爸, 你爸爸衛生差你會話老人家一定唔係咁完美,
講到好似老人家一定衛生差同衛生差都好應該咁, 你爸爸講完唔聽你又覺得老人家唔一定聽,
果個係你爸爸, 你完全接受晒佢唔好既地方冇問題, 問題係你老婆唔係佢個女,
其實你老婆去你屋企住咪又一樣掉底左佢父母......

民房

我都只係想日日番屋企見到老婆,但日日叫老婆番黎,佢話睇心情,我覺得自己似做兵。
我都講唔出口叫我老豆搬走,或者我地兩公婆搬走留佢一個老人家。
其實我地都將會有新地方可以搬走,老婆話不如我同老豆搬先,而家住緊個度佢繼續住,但要我兩邊走,但我唔想。
老婆話咁一係我地兩公婆搬先,老爺唔搬住,等多半年一年老豆有可能有公屋,唔使佢搬黎搬去,但老豆都話想一齊搬去新屋,我都唔想掉底佢老人家。
如果唔分開住,仲可以點做?

民房

回覆 mln 的帖子

已講左,但老婆話我一樣無企係佢立場諗,我都唔知可以點處理。

大宅

只飲檸檬茶 發表於 20-8-4 03:12
我都只係想日日番屋企見到老婆,但日日叫老婆番黎,佢話睇心情,我覺得自己似做兵。
我都講唔出口叫我老豆 ...

太太都唔介意你兩邊走,咁咪幾好,又可照顧父親,太太又有自己空間。其實要兼顧兩邊感受,係辛苦啲架啦,最好梗係住附近,每晚返父親屋企吃飯,即使分開住,父親都會感受到家庭溫暖。

其實做人老公,都要諗下係邊個同你個人世,唔係叫你唔孝順,只係生活係要有取捨,如果想同太太關係好d,應該係佢角度諗多啲,邊個唔想兩全其美。

男爵府

只飲檸檬茶 發表於 20-8-4 03:12
我都講唔出口叫我老豆 ...

如果係結婚之前已經知道要同老爺住,其實老婆都要有心理準備。

第一個月無問題,第二個月係因為疫症在家工作定沒有工作?一係日間老婆返娘家打發時間,下午返家預備晚餐, 同老爺老公一齊晚飯。食完留宿,明天再去外母度。

爸爸無咗老伴在身,係孤單啲,呢點係要你老婆理解多一點點。一係你同老婆搬新屋,請個工人姐姐照顧老爺。這個可行嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

搬lo~
我反而想知,當初結婚知唔知要同62住?
我如果知,就一定唔會結婚,打死都唔要同住~

侯爵府

2024年龍年勳章

想老婆同老爺可以一齊住,
除非間屋大到佢地兩個同一屋簷下都可以唔洗見面。
又或至少有兩房兩廁, 兩人模式好似劏房咁互有私隱。
以前同細妹+細妹男友同住, 大家年青人好似夾得埋,
都試過換衫冇關門撞正尷尬。
你是唯一可以保護老婆, 俾安全感她的人, 體諒她吧。

侯爵府

2024年龍年勳章

PTMCYS 發表於 20-8-3 18:13
你講得啱, 老婆見到老爺唔關門, 一定唔慣, 自己夾中間又麻煩. 但她自己老豆唔關門又可以喎, 始終兩父女唔 ...
長知識

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-8-4 09:54
想老婆同老爺可以一齊住,
除非間屋大到佢地兩個同一屋簷下都可以唔洗見面。
又或至少有兩房兩廁, 兩人模式 ...
岩,香港地,地方細,真不方便...如果只有二個人,穿背心底褲係屋企走動多志在...我如我知道要同62住,NO LA,唔嫁好過...

小菜豆    發表於 20-8-4 10:24

大宅

PTMCYS 發表於 20-8-3 18:13
你講得啱, 老婆見到老爺唔關門, 一定唔慣, 自己夾中間又麻煩. 但她自己老豆唔關門又可以喎, 始終兩父女唔 ...

我想請教你點坐喺度去得乾淨?因為我仔同老公都係咁去洗手間,但成日彈上坐廁短U型底部,我日日洗都臭

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

只飲檸檬茶 發表於 20-8-3 02:20
新婚夫婦,但要同老爺住,老婆因為唔想同老爺住,番左娘家好多日,
作為老公唔想老婆唔番屋企,可以點做?
...
可以,點解唔得呢?好似你個甘.........叫你飲咖啡得唔得?

子爵府

oh_yes 發表於 20-8-4 10:22
我想請教你點坐喺度去得乾淨?因為我仔同老公都係咁去洗手間,但成日彈上坐廁短U型底部,我日日洗都臭:thi ...

我想請教你點坐喺度去得乾淨?--> 如U型底部有, 他們應該禁低D 去了, 有時我都會遇過, 我會自己用廁紙抺下, 你要提下佢地, 要自己留意和抺,他們才會記在心. 如佢地自覺會試下避免的.

估計應該是角度和去的時候下體有點硬, 所以唔夠位或易彈得高, 特別係年青人,去大的時候也較易有反應, 始終年輕力壯嘛.

其實坐係到去都好, 唔洗就住去, 而且在家乾淨, 出街就一定唔會.....

子爵府

littlelittlepp 發表於 20-8-3 23:34
我同老爺住,我都唔好意思穿小背心同太短既褲。。
我連底褲都要等老爺返左工,拿拿林洗完,吹干,收埋。 ...

我有次晾衫的時候都有諗, 如果第日要跟新抱同住(最好唔好), 無理由分開洗衫掛, 亦唔排除當我晾衫時, 也要幫她晾, 好似又幾尷尬喎, 唔係心邪唔邪的問題, 始終唔係咁好. 如外母幫女婿晾, 這個尷尬會少好多.

不過妳要長時間收埋洗, 都好辛苦喎. 仲要吹乾....

大宅

PTMCYS 發表於 20-8-4 11:02
我想請教你點坐喺度去得乾淨?--> 如U型底部有, 他們應該禁低D 去了, 有時我都會遇過, 我會自己用廁紙抺下 ...

多謝指教
男人真係大部分都粗心大意,雖然清潔每日都會做,但佢哋一個小動作,可以減少爭執,我又可以輕鬆d

首頁

尾頁

跳至