家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kittykwok385 發表於 20-8-5 13:29
回覆 木土土 的帖子

我上個月頭都做左3888 sc@42收2元期權 點知它升到47,

你係咪目的想收期權金,唔想賣貨?

男爵府

kittykwok385 發表於 20-8-5 13:29
回覆 木土土 的帖子

我上個月頭都做左3888 sc@42收2元期權 點知它升到47,

請問升到去$47時,人地無同你要貨?

男爵府

點樣你地d期權金咁高?
我今朝睇939 @5.5 先得果0.0034!未計手續費,我得果$34

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 13:30
點解要做2個SC?
唔直接一次過做@17?係咪唔知個市場係點,所以要分散風險?
...

係先做@16 SC(2月份當時股價$14.x),只做一半stock,因預咗$16出貨,又唔想一次過賣哂。
之後正股升到接近$16,就再做另一半stock 既SC @17,因唔介意呢個位賣晒全部貨。
呢樣,同我做正股買賣差不多,賣住一半先。之後升跌都開心
做option心態,就係唔心急一定要賣出,賣到算好價會開心,賣唔到收權金當增加持股利息一樣開心。
我好阿Q,要happy trading

男爵府

木土土 發表於 20-8-5 13:44

係先做@16 SC(2月份當時股價$14.x),只做一半stock,因預咗$ ...

請問如果我的股票係中銀,想用一通做SC(一通無貨白), 到時比貨人係咪要係一通度出貨的?

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 14:03
請問如果我的股票係中銀,想用一通做SC(一通無貨白), 到時比貨人係咪要係一通度出貨的?
...

我做果間(唔知一通是否可以一樣),可以行使之後果日在一通補番買貨去交收,我自己另外在中銀(盡量set 同價)賣出,但咁會比多次買賣手續費。

我自己就多數係在last day平倉(通常無溢價),然後在自己銀行正股賣出,條數其實一樣

男爵府

畀面勳章

loveyou3000 發表於 20-8-5 14:03
...

一通可以在short put 的期權被行使後的下一個工作天的中午12點前到分行交實貨或將其他證卷商的貨從中央结算轉到佢地度。

子爵府

loveyou3000 發表於 20-8-5 13:34
請問升到去$47時,人地無同你要貨?

通常未到結算果個星期,正常都未必會咁快要貨,對家都要睇定D先,決定權係Long 果邊,尤其呢隻有時上落都好快的,
內銀D期權金好小的,吾係咁好玩,388,700,3888,2628,9988,2823 etc 呢類期權金會多D,
我都有1288 期權金真係小到無朋友無興趣玩!!

琥珀宮

kittykwok385 發表於 20-8-5 14:53
通常未到結算果個星期,正常都未必會咁快要貨,對家都要睇定D先,決定權係Long 果邊,尤其呢隻有時上落都好快 ...

通常股價波幅大既股票,權金才會多

我有興趣既股票(有貨,玩SP SC都得),權金比較多,有883, 3968, 2823,1299,2318,9988

男爵府

kittykwok385 發表於 20-8-5 14:53
通常未到結算果個星期,正常都未必會咁快要貨,對家都要睇定D先,決定權係Long 果邊,尤其呢隻有時上落都好快 ...

我見遠d, 如12月,權金高d, 咁點解d人要做短期的?係咪怕咁耐時間,唔知個市會點?

還是先做短期,差不多到期先搬去遠期d, 咁可以收2次權金,會著數d

男爵府

木土土 發表於 20-8-5 14:59
通常股價波幅大既股票,權金才會多

我有興趣既股票(有貨,玩SP SC都得),權金比較多,有883, 3968, 2 ...

頭先見瑞聲權金都幾高

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 15:07
我見遠d, 如12月,權金高d, 咁點解d人要做短期的?係咪怕咁耐時間,唔知個市會點?

還是先做短期,差不多 ...

其實每個人有自己操作方式,亦唔係一條formula就apply all。
唔好成日唸「著數」,係睇邊種情況適合自己。

子爵府

loveyou3000 發表於 20-8-5 15:07

還是先做短期,差不多 ...
視符你想收多D權金定想心水價sell 左隻股,我自己就通常覺得隻股會大上大落就做短期,牛牛皮皮米做長D咯收多D權金,做得太長真係吾知個市會點架,我比較旦小sc 只做自己倉入面有既股票風險大極都係比人收貨吾洗額外拎錢出來補倉好易嚇親.做得多你就會領會架啦!!

男爵府

木土土 發表於 20-8-5 15:19
其實每個人有自己操作方式,亦唔係一條formula就apply all。
唔好成日唸「著數」,係睇邊種情況適 ...

謝謝分享!
我對期權明白左好多,下星期試下入

男爵府

kittykwok385 發表於 20-8-5 15:21
視符你想收多D權金定想心水價sell 左隻股,我自己就通常覺得隻股會大上大落就做短期,牛牛皮皮米做長D咯收多D ...

我都好胆少
謝謝大家的分享

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 15:22
謝謝分享!
我對期權明白左好多,下星期試下入

提多一點,要留意股息除淨既影響

男爵府

木土土 發表於 20-8-5 15:23
提多一點,要留意股息除淨既影響

可否分享下?

子爵府

我第一次做係在銀行做ELI 做 1號仔因為相信誠哥, 果時都吾識咩期權,不過簡單只做一隻股票,無而家D一次過掛幾隻股票,銀行話可以95折接貨,仲有息收以為好抵啦,要擺成年甘長,點知做完幾個月後跌左好多點只95折呀,正後悔之際問下銀行可以走左它嗎,銀行話no way ,一定要擺到期滿,結果就係焗接貨,都等左好耐個市一升返就放都放吾切.哈哈

琥珀宮

kittykwok385 發表於 20-8-5 15:38
我第一次做係在銀行做ELI 做 1號仔因為相信誠哥, 果時都吾識咩期權,不過簡單只做一隻股票,無而家D一次過掛 ...

SP 同ELI幾似,可以set較低心水買入價,但ELI 要lock 住舊錢,反而SP唔洗lock仲即刻收錢(權金)
不過ELI通常收貨價可以比現價set得低好多,option 通常只能低around5 %(否則權金同成交都好少)。呢個係我 fd 3/12收到bank 既一個ELI Offer

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 15:25
可否分享下?

舉例:#883,2019/9/12 除淨,但2020未公布派息資料,就assume 跟去年一樣,即當都係2020/9/12 除息 0.33 ,即9月期權到期日已除淨。
當你之前做咗9月SC @8.5(以為可以收埋息先賣) ,但若9/11除淨日前股價高於8.5,就好大機會比人行使,你被迫提早出貨無息收。

首頁

尾頁

跳至