6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

可以試下食啤梨蓉,我BB食親都有poo poo

別墅

雯豬 發表於 20-9-8 17:53
bb 呢排痾便便,有時便便會硬到痾損,我已經盡力俾水佢飲,但佢話飲2啖就唔飲,我可以點做
...

我仔係奶粉BB,飲奶量正常,兩餐之間仲食生果蔬菜蓉。岩岩之前試過兩個星期兩次便秘(5-7日),便便好硬好大舊。後期飲食上就注意左好多,餐餐用米水開奶(準備左3個暖水壺裝住),醫生話對BB腸胃都好,1日最多2-3次食果蓉/蔬菜蓉(佢老豆係每日用生果蒸煮俾佢),餐與餐之間俾3-5啖水俾B飲,即使阿B喊住唔飲都逼佢飲依家都習慣咗,每日固定時間叫個仔痾便便。效果:已經兩星期了,每日都有形狀的軟黃便痾。題外話,因為護士講BB一歲前都可以飲1號奶粉,只要加固果度跟到就ok,所以我無轉2號奶粉。我自己果陣轉2號果陣阿仔痾到好慘,所以我唔忍心,唯有其他方面做好少少。

洋房

回覆 mamasoon 的帖子

我個B都係食乳果糖都冇作用,想問吓你喺邊度做超聲波,想要多d資料參考

別墅

雯豬 發表於 20-9-8 17:53
bb 呢排痾便便,有時便便會硬到痾損,我已經盡力俾水佢飲,但佢話飲2啖就唔飲,我可以點做
...

飲水,轉奶粉,食益生菌,按肚。呢啲應該都要齊了睇你個bb咁嚴重。至於唔飲水。岩先都有個媽媽有提起呢個問題。我上網見到呢啲方法。唔知岩唔岩https://www.google.com/amp/s/mamidaily.com/amp/102616207126061/50493

別墅

皇家美素班人.... (emoji)(emoji)(emoji)
唔好敢啦!會令人反感架

禁止訪問

禁止訪問

大宅

CheungTracy 發表於 20-9-12 15:12
回覆 mamasoon 的帖子

我個B都係食乳果糖都冇作用,想問吓你喺邊度做超聲波,想要多d資料參考 ...

我睇葉錦輝,不過我有普通科醫生轉介,我果個嚴重啲

子爵府

回覆樓主:

多飲水同蔬果都好重要,其次可試下麥皮,都有好多纎維

別墅

回覆 pigpiglamlam 的帖子

整麥皮朝早食係好ok架我通常朝早起身俾完支奶佢飲,隔1-2個鐘就用奶粉(皇家美素)嚟煮麥皮 加蛋花同杞子咁俾阿b 食,所以一直便便都ok 架

子爵府

DorisArB 發表於 20-9-16 19:55
回覆 pigpiglamlam 的帖子

整麥皮朝早食係好ok架我通常朝早起身俾完支奶佢飲,隔1-2個鐘就用奶粉(皇家美 ...

我對小朋友由細食到大,未試過便秘

首頁

尾頁

跳至