自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

天貓 發表於 20-10-11 16:31
我自己吾識phonics但拆音節同小朋友讀故事書,其實如果讀左好多,都異曲同工,基本上默書會軽鬆d⋯⋯睇得多 ...

我覺得主要記唔入腦,其實都用過好多方法試,但都係一樣

例如當係apple咁,將字拆開讀、連串故事講、死記.......嗰一刻可能記得,轉頭又會唔記得,到第二日就更加唔洗講,可以完全無印象

男爵府

doraemonfifi 發表於 20-10-11 16:28
K3-小一時小朋友真係分唔到,會調轉,有時都會將j字調轉寫,依家大咗就分到

好似默書咁,明明係屋企已經 ...

8歲前有影子字都頗普遍。因為小朋友的前庭神經反應系統未發展成熟。所以有時會左右上下分不清。p和q,b和d,有時s和2也會混淆。
做些感統訓練或會有改善。。而就算不理,大多數小朋友5歲前也會自行糾正過來

珍珠宮

doraemonfifi 發表於 20-10-11 16:38

例如當係apple咁,將字拆開讀、連串故事講、死記 ...

試吓啲有趣嘅故事書引起佢興趣先,再慢慢教....

男爵府

doraemonfifi 發表於 20-10-11 16:38

你要明白,英文字不是用記的。。要記的衹是40幾個音節,之後所有字都是憑認識這些音節拼出來。

例如你教apple, 死串一百次之後可能串到,但隔久了記憶就會模糊,串不出來了
但如果你學曉了拼音。。
你知道ap/p/le
是鴨-怕-熬。。。所砌成這個字的讀音,就永遠都識串
(sorry 衹能取近似中文字,哈哈)

換了較深的application
ap/pli/ca/tion
鴨-怕-啦-畸-唇
一樣串得出。。
所以我作為phonics導師,極鼓勵小朋友盡早學

男爵府

你要relate啲字去其他啲字到,咁佢先會有多啲印象。拼音是要運用,要識運用先為之識。死記係冇用。

男爵府

回覆樓主:

再講,我小朋友讀IS初小,佢哋其中串字最難係同音但不同串法,如er, ir, ur,三個phonemes 都係同音但不同串法。要知道邊個係正確就不是識發音咁簡單,而係要多閱讀,多接觸呢啲字先會入到腦。

男爵府

lastpass 發表於 20-10-11 17:48
再講,我小朋友讀IS初小,佢哋其中串字最難係同音但不同串法,如er, ir, ur,三個phonemes 都係同音但不同 ...

絶對正確
拼音極其量幫到89成.
因爲英文拼音常有例外情况,r controlled sounds中 ir, ur, er一樣發音,但幾時用邊隻有時有rule跟, 例如有關"操作者"就用er, 好似teacher,performer,dancer, player 咁,但有時冇rule跟.所以多讀多接觸方爲上策
又例如有些字使用外語發出,Cafe, resume(履歷)呢字本身根本不是英語,所以運用不到英語拼音.
而就算同一個字同串法,也可因意思不同而有不同讀音,引領的lead同鉛的lead, 風的wind同扭動的wind已完全不同音。
個別字中的字母又不發聲,honor 的h不發音所以是"安娜",如果發音就變左"看娜" 了
silent e rule點解唔apply 在give這個字呢又?照計應該讀㗎挨乎(g-long i-v)但點解係㗎噎乎(g-short i-v),太多學問

男爵府

eledak 發表於 20-10-11 18:05

絶對正確

係,你講得很好! 同我想法是一樣!

大宅

doraemonfifi 發表於 20-10-10 23:44
想請教一下,如果係專注力不足,吸收力和記憶力都差,有咩方法可以幫到依啲小朋友呢?

或者有咩技巧容易 ...

我都想請教下,8歲專注力好差,點可以幫到佢?

首頁

尾頁

跳至