自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

回覆樓主:

小女小六都試過被人排擠,首先我叫佢自我檢討,為何會這樣?經過討論後,小女覺得清者自清,問心無愧,無理會排擠佢的人,反而更自在。

伯爵府

siumachu 發表於 20-10-12 08:39
請問中學是band 幾?是否男校?

band 1 男女校

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

得閒姨 發表於 20-10-12 08:44
欺凌我仔既同學係小學同班同學,升上同一中學,以前已經經常欺負其他人,我仔曾經氣言佢要殺死呢個同學 :qu ...

小學老師有冇介入處理?

水晶宮

2024勳章

我聽過一D校園欺凌嘅講座,你可以
1,教阿仔遠離欺凌嘅人,有時要適當反抗,記得一開始就要做,人性欺善怕惡,如果你唔好蝦,下次就唔會搵你,而係搵個更好蝦嘅。你可以在家預先同佢演練各種情況下嘅應對
2、尋找新朋友,開拓朋友圈,有事都有人幫口
3、自己要有D特長,比如學習好,咁樣老師睇重,被欺凌機會少好多
4,鼓勵阿仔有事同你講,讓他相信你係佢最堅強的後盾

esmehouse    發表於 21-5-30 10:19
aeneas2011    發表於 21-5-29 23:20
花生蘿蔔    發表於 20-10-12 14:38
karenlyk    發表於 20-10-12 13:33
Astra00    發表於 20-10-12 13:13
edhepp    發表於 20-10-12 10:57
Seki1983    發表於 20-10-12 10:36
heavenlycreat21    發表於 20-10-12 09:33
siu-miu    發表於 20-10-12 09:22
crazypaper    發表於 20-10-12 09:07

伯爵府

由得佢自己處理,都中一啦,我仔話以前中學有唔妥多數去 Happy corner 解決,解決左通常可以做返朋友

侯爵府

czl115 發表於 20-10-12 08:28
網絡係現實嘅反映,可能校園生活中已經有欺凌,退得群但退唔到校園生活,還是要從現實生活中著手
...

其實 欺凌 現實同校園都會有 退群同話比老師 都不是治根 可能更加被人標簽 好多時 轉數唔快 易被欺凌 無法 唯有自己爭氣一點

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

syyysc 發表於 20-10-12 08:44
放手,放手,放開所有!

欺凌可大可小, 做家長嘅點都要了解下 , 樓主嘅小朋友都係中一生11 12 歲……

crazypaper    發表於 20-10-12 09:06

男爵府

czl115 發表於 20-10-12 08:47
1,教阿仔遠離欺凌嘅人,有時要適當反抗,記得一開始就要做,人性欺善怕 ...

大宅

海之風 發表於 20-10-12 08:33
我覺得每班、每校都有這些衰人存在,搵老師亦冇用,老師最多在班上教訓佢地幾句,佢地可能由明轉暗繼續欺 ...

係,中學老師幫唔到幾多,最緊要家庭有愛,我件人仔升中,我都無咩同其他家長聯繫,老實講,他們也幫不到你仔,返學是小朋友不是家長們,返到學聽唔聽父母的話又一回事,他們正是青春期少年。朋友個女升中時也有比同學言語欺凌,她退出所有群組和 Facebook,好努力讀書,雖然在班房沒有朋友,但,她在其他活動和社群認識到好朋友,今年己經中五了,專心讀書下成績出眾 ,所以,不要意志消沉,世事沒有容易做的事,只要家裡有愛,支持他行下去,如果真的事態嚴重,你去找校內社工幫忙。

karenlyk    發表於 20-10-12 13:33

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

得閒姨 發表於 20-10-12 08:44
欺凌我仔既同學係小學同班同學,升上同一中學,以前已經經常欺負其他人,我仔曾經氣言佢要殺死呢個同學 :qu ...

男爵府

czl115 發表於 20-10-12 08:47
1,教阿仔遠離欺凌嘅人,有時要適當反抗,記得一開始就要做,人性欺善怕 ...

珍珠宮

1.欺凌你仔既同學,有否欺凌其他同學?
2.咩事欺凌你仔?只係因為你仔言語方面較弱,還是有其他因素?
3.你仔有否同你提過俾人欺凌?
4.如果你仔有同你講過,家長應該細心聆聽,同埋要企係仔呢邊,俾佢知道你係支持佢。
5.中一還小,同老師講,都仲有少少作用,再升上去,老師都怕咗啲學生,就一定唔會有用。
6.有無諗過同欺凌人既同學,佢既家長傾下? 或者呢方面需要老師協助
7. 叫仔俾心機讀書,學校係社會既縮影,你護得佢一時,都護唔到佢一世,社會都係欺善怕惡。所以,一係比人地讀書叻,一係唔好太林善,當然打交無用,要有道理令人唔會再欺凌自己,呢方面,父母要教下佢

大宅

crazypaper 發表於 20-10-12 08:57
1.欺凌你仔既同學,有否欺凌其他同學?
2.咩事欺凌你仔?只係因為你仔言語方面較弱,還是有其他因素?
3.你仔 ...
非常認同

伯爵府

lojo11 發表於 20-10-12 08:46
小學老師有冇介入處理?

小學老師有介入過,消停左一排又再來過,升上中學又來過
我仔係自閉症,,先天已經缺陷,表達能力組織能力都較弱,我想搵學校幫手,但又怕幫倒忙,始終都已經中學

大宅

回覆樓主:

我唔同意家長放手唔理,如果佢返學已比人欺凌,搵同學又冇人幫,連屋企人都唔理,我覺得佢好無助,或者搵下學校社工睇下有咩建議,始終佢地處理青年人問題最有經驗

公爵府

得閒姨 發表於 20-10-12 08:17
今日睇what's app 發現大仔比同學言語欺凌,一堆粗口同謾罵取笑等。
最令我傷心係我仔嘗試去申訴,但其他同 ...

無視就最實際
D同學只係攪攪震,攪到你仔嬲爆覺得好好玩,要令你仔忍唔住出手
睇到你仔唔開心佢地就開心
所以當聽唔到無視完全無反應比到班同學
同學咪覺得唔好玩

Astra00    發表於 20-10-12 13:15

大宅

得閒姨 發表於 20-10-12 09:03
小學老師有介入過,消停左一排又再來過,升上中學又來過
我仔係自閉症,,先天已經缺陷,表達 ...

老師知吾知你仔「自閉」? 你有無pass record 去中學?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

鼓勵阿仔搵老師,但將決定權交俾佢,中學生,大個仔了,每日留意吓佢情緒,陪佢傾下
Focus on情緒輔導多於報串,請老師同社工幫忙。欺凌人嘅唔係傻仔,佢地都係機會主義者,知道你會出聲就會收。唔需要攪到大家好薑,但要俾對方知你仔會同老師社工講。今日一人退一步大家好做,對方唔退而校方take action,到時大家無癮

珍珠宮

幫助佢去面對,唔好退縮,分析一下問題所在。另外可以幫忙建立其他同齡孩子關係,總有合適嘅朋友。
可以考慮截圖發俾老師,希望學校幫忙研究一下行駛暴力嘅同學發生什麼事情,很多時係小朋友嘅一種自我保護機制。
這樣建議係因為我自己go through過,小朋友被欺負,最後和老師發現係對方小朋友需要處理情緒問題,但有專業人士介入幫忙。其實係幫對方小朋友面對問題,但自己小朋友亦可以上一課。現在小朋友會多了同理心,有時長輩比較囉嗦,佢會耐心回覆,之後同我話,年紀大嘅可能記性差,聽就好了。我都比較surprise,小小年紀懂得體諒人哋。

禁止訪問

首頁
12345...11

尾頁

跳至