論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bubeau 發表於 20-11-3 17:44
本地非常揀工,我簽左兩個都甩底,已經話俾5800,獨立房獨立廁所放星期日。海外等左佢4個月之後失蹤,我已 ...

系咪因為妳有newborn o small kids 所以再難d搵?

男爵府

waiwai_29 發表於 20-11-4 14:48
咁應該係因為有人睇實所以唔想做。。。咁你萬一請唔到都仲可以請鐘點頂住先呀
...

我已經請緊鐘點啦,不過始終唔夠有工人好.

男爵府

w_lilian 發表於 20-11-4 19:41
系咪因為妳有newborn o small kids 所以再難d搵?

我個b都1歲啦,我主要請人清潔同煮飯。我覺得可能我係stay at home mom所以佢地唔鐘意掛

別墅

Bubeau 發表於 20-11-5 01:16
我個b都1歲啦,我主要請人清潔同煮飯。我覺得可能我係stay at home mom所以佢地唔鐘意掛
...

My husband and I also work from home mainly... I feel like it’s very hard to find one that is currently in HK .. even if I can find I wonder how long she will stay helping .. and may have more attitude as compared to those in PH.

男爵府

w_lilian 發表於 20-11-5 01:22
My husband and I also work from home mainly... I feel like it’s very hard to find one that is curr ...

所以我一直都只請海外,但依家請海外風險太大了,唔知等幾耐,等到又未必黎,又要俾錢佢隔離,黎左都一樣可以話走。但依家我又請唔到本地,分分鐘搞得黎請個海外都到左,真係唔知點做

別墅

Bubeau 發表於 20-11-5 11:30
所以我一直都只請海外,但依家請海外風險太大了,唔知等幾耐,等到又未必黎,又要俾錢佢隔離,黎左都一樣 ...

我依家都係諗住博吓請唔Philippines 本地finish KR break contracts

男爵府

w_lilian 發表於 20-11-6 09:32
我依家都係諗住博吓請唔Philippines 本地finish KR break contracts

依家斷約都超揀工,我以前話過唔會再請斷約,依家我斷約都考慮,但都冇人接

別墅

Bubeau 發表於 20-11-3 17:44
本地非常揀工,我簽左兩個都甩底,已經話俾5800,獨立房獨立廁所放星期日。海外等左佢4個月之後失蹤,我已 ...

Want to ask.. did you find the helpers that signed the contracts thru agent? Does the helper or agent need to bare any responsibility for signing the contract but in the end the helper didn’t even show up?

男爵府

w_lilian 發表於 20-11-6 21:47
Want to ask.. did you find the helpers that signed the contracts thru agent? Does the helper or ag ...

我係搵agent的,工人同我簽完合約話唔做都唔需要負上任何責任。不過我地問過另一個agent,如果斷約工人同我簽左合約,而份合約已經交左去入境處,佢突然話唔做有可能會俾入境處blacklist。所以就算簽左都唔代表咩,入左屋都可以走,僱主根本一d保障都冇。

別墅

Bubeau 發表於 20-11-7 01:25
我係搵agent的,工人同我簽完合約話唔做都唔需要負上任何責任。不過我地問過另一個agent,如果斷約工人同 ...

我上網都搵到d就嚟完約工人,不過咁耐都唔覺得有一個話好積極想同我打工。約interview時間都唔係好復。我個情況係一個newborn 㗎一個兩歲,兩公婆成日喺屋企做嘢。聽完你嘅經驗,我覺得真係好難搵同埋要降低要求,但又要比多啲錢。希望過咗疫情之後可以正正常常。

男爵府

w_lilian 發表於 20-11-7 14:18
我上網都搵到d就嚟完約工人,不過咁耐都唔覺得有一個話好積極想同我打工。約interview時間都唔係好復。我 ...

有個完約工人同我講佢只想搵照顧一個小朋友既工。我除左係agent度搵仲係helper library度搵緊,但係本地既搵個肯同我傾多兩句既都冇莫講interview,得d海外菲話有興趣。唉,真係祝大家好運啦

大宅

Bubeau 發表於 20-11-7 16:30
有個完約工人同我講佢只想搵照顧一個小朋友既工。我除左係agent度搵仲係helper library度搵緊,但係本地既 ...

我個agent 仲搞笑,同一工人send 2次黎,第一次我已經叫佢聯絡工人interview,點知話等覆,等到第二次又send 黎,我再叫佢約interview 咪又係無回音,d 完約工人真係超揀工

大宅

micsin 發表於 20-11-3 11:18
依家 真的幾難架 無四大 自己又有工作 香港高消費 手停口停 無工人 搵鬼生咩 唔係個個老公 都願意一力承担 ...

呢句真啦?家有一老如有一寶呀新一代?當年我就結婚我老爺曾經這樣說明,想我和他們一齊住都係嘅!

侯爵府

StellaIp0706 發表於 20-11-9 09:32
呢句真啦?家有一老如有一寶呀新一代?當年我就結婚我老爺曾經這樣說明,想我和他們一齊住都係嘅!
...

對我來說 不抗拒 當然我明怕 相見好同住難 但如果佢兩老無人照顧 我都有責任照顧佢地

男爵府

waiwai_29 發表於 20-11-9 01:05
我個agent 仲搞笑,同一工人send 2次黎,第一次我已經叫佢聯絡工人interview,點知話等覆,等到第二次又sen ...

你個agent咁大蒙既?依家d工人個個想揀份冇乜野做既工,其實真係咁多荀工咩?又要高人工又要冇野做又要獨立房

大宅

Bubeau 發表於 20-11-9 14:59
你個agent咁大蒙既?依家d工人個個想揀份冇乜野做既工,其實真係咁多荀工咩?又要高人工又要冇野做又要獨 ...

我係fb 見人請工人開d 條件都幾筍架,有d 照顧十幾歲小朋友加一個大人,又有獨立房,有d working couple 又無小朋友點夠佢地爭,仲要唔係出basic salary...

大宅

回覆樓主:

仲要吾少係開5千以上,救哂命

公爵府

Bubeau 發表於 20-11-7 01:25
我係搵agent的,工人同我簽完合約話唔做都唔需要負上任何責任。不過我地問過另一個agent,如果斷約工人同 ...

我之前簽咗一個完約工人,只係照顧一個老人家,自己有獨立房,佢後尾都甩底冇嚟,我都冇佢乎。。間屋淨係一個健康老人家,只需要個工人煮飯同清潔咁都咁難搵,我諗要過咗疫情先至再搵工人

男爵府

waiwai_29 發表於 20-11-9 19:49
我係fb 見人請工人開d 條件都幾筍架,有d 照顧十幾歲小朋友加一個大人,又有獨立房,有d working couple ...

佢地聽到我小朋友咁細已經唔想做,但其實就係細先要請工人啫。

男爵府

yeikaki 發表於 20-11-9 23:10
我之前簽咗一個完約工人,只係照顧一個老人家,自己有獨立房,佢後尾都甩底冇嚟,我都冇佢乎。。間屋淨係 ...

佢地想搵長期屋企冇人嗰d工,健康老人家佢驚會管住佢又冇得偷懶用電話。正如我stay at home mom 唔駛佢湊小朋友都冇人想做。

首頁

尾頁

跳至