0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Myhow 發表於 20-11-3 22:07
一時時,有時一個鐘有時3,4個鐘食,好難搞

或者試下用針筒

大宅

CCHINGC 發表於 20-11-2 09:21
回覆 Myhow 的帖子

隔幾耐食一次奶?我仔仔都唔飲得多,出世至2星期,每3個鐘食一次,埋身餵唔知食幾多, ...

我仔剛2個月,之前一直都食唔多,而家最多係90ml, 有時食唔哂,而且會嘔奶(嘔既量都多),所以唔夠膽加奶,而且都擔心體重增長,因為成日聽見其他b都食緊120-150ml

別墅

MillyYeung 發表於 20-11-3 22:37
或者試下用針筒
試過,吾得

別墅

jinleung 發表於 20-11-4 02:25
我仔剛2個月,之前一直都食唔多,而家最多係90ml, 有時食唔哂,而且會嘔奶(嘔既量都多),所以唔夠膽加奶 ...
系啊,人家BB食得好好,但我BB就吾得,又吾敢加量,有時見佢訓得甘好,又吾敢嘈醒佢,好頭痛

子爵府

回覆 jinleung 的帖子

係咪都係3個鐘食一次?奶粉定人奶?
我仔仔2個半月左右,剛剛加到120ML人奶俾佢,不過唔係餐餐食得晒,3個鐘食一次,但晚上佢會食得多D,2400個餐食完後,會6點幾7點先會喊醒食,我估計佢一日奶量都係650-750左右(其中一餐埋身,唔知食幾多),不過佢重得唔錯,2個月去健康院磅時,體重已經差不多係出生時嘅2倍

大宅

CCHINGC 發表於 20-11-4 11:21

係咪都係3個鐘食一次?奶粉定人奶?

而家set 左3個鐘,全泵人奶,冇埋身,之前有時都會想添飲,但滿月之後開始嘔奶,已經掃哂風都嘔,搞到唔敢俾,而且通常飲左60ml後開始想瞓 最後嗰30ml餵得辛苦。

滿月之前食得多d,而家少左好多,醫生又話按體重要total 700至720ml,呢個數係兩星期前,如果體重增加,咪要再食多d , 諗起都頭痛

複式洋房

你要轉奶樽比bb呀,我女女啱啱出世都係用p牌奶樽,情況都係一樣,又係黃加縮水太勁而來來回回出入醫院。後尾姑娘解釋bb啱啱出世佢地好懶豬架,最好轉d易滴出黎同唔洗啜得咁辛苦既奶樽比佢,Nxk/dr bxxxx都好好用,可以試下

子爵府

有無試唔同奶咀試下?個個BB唔同,有BB吸力好D,有BB吸力弱D,有D唔喜歡太軟奶咀,有D唔喜歡太硬,我仔仔吸得好大力,所以佢唔喜歡軟奶咀,一用軟奶咀食得唔好,至於奶量,其實有個range,我仔仔每餐食多左,但又自動cut左凌晨一餐,所以只要超過600ml一日,我都唔係太緊張,怕逼佢飲奶,反而會容易厭奶

別墅

wmmIp.429 發表於 20-11-4 13:44
你要轉奶樽比bb呀,我女女啱啱出世都係用p牌奶樽,情況都係一樣,又係黃加縮水太勁而來來回回出入醫院。後 ...
謝謝,我換下

別墅

轉奶樽用另一款奶嘴啦,聽講人奶無咁易退黃,仲要bb食得唔多,10日都仲黃要諗吓辦法

男爵府

Myhow 發表於 20-10-31 20:10
各位媽媽,有冇試過BB出世甘耐,仍然好輕,去過健康院,話BB體重吾達標,宜家變成一個星期要去健康院一次, ...

我女出世至今15日
剛出世頭3日喺醫院飲水奶,醫院奶嘴係nuk,佢飲20ml飲左1個半鐘。喂到我腰痛。出院醫生仲話佢啜得差,又成日訓,唔知有咩問題。佢咁講嚇死我,又refer去新生專科滿月覆診。點知返到屋企,我用p牌奶樽,佢飲得勁快。依家飲80ml都係20分鐘內,一滴不漏。其實初生bb啜奶差都好正常。我大仔果時一邊啜一邊漏,到滿月都係咁。比d時間bb,佢地會進步。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

可能係整組奶樽唔岩
可以買多兩至三款
每次食奶時試
睇睇便款岩用
而家重有黃
食奶少
真係好麻煩下

別墅

lingling66 發表於 20-11-5 10:48
我女出世至今15日
剛出世頭3日喺醫院飲水奶,醫院奶嘴係nuk,佢飲20ml飲左1個半鐘。喂到我腰痛。出院醫生仲 ...
BB飲奶真系好大學問

別墅

NemoDory 發表於 20-11-5 12:49
可能係整組奶樽唔岩
可以買多兩至三款
每次食奶時試
你BB有冇甘情況?

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

Myhow 發表於 20-11-5 19:40
你BB有冇甘情況?
阿女戒左奶耐好

子爵府

Myhow 發表於 20-11-5 19:40
你BB有冇甘情況?

我女出世都有黃,為咗唔想入醫院,2個鐘就餵1次,一日食12餐 ,好快退黃但亦重咗好多(又未必至於超重),之後我就餵返正常份量。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jinleung 發表於 20-11-4 02:25
我仔剛2個月,之前一直都食唔多,而家最多係90ml, 有時食唔哂,而且會嘔奶(嘔既量都多),所以唔夠膽加奶 ...

返健康院有冇話重得好唔好?

首頁

尾頁

跳至