懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

rary8687 發表於 20-11-4 08:54
33week,產檢話細碼b,
請問可以食d乜幫bb增鎊數
謝謝

同你一樣,33w都係偏細
我仲細d得1.6kg咋
而家努力食蛋飲奶滴雞精
希望下次去佢可以重d啦

複式洋房

我係34week個時得1.7kgs, 跟住係嗰2個星期日日食烚蛋同埋牛油果,去到差唔多36weeks 有2.2kgs, 我諗住keep住日日食加埋日日食滴雞精,希望去到生嗰時再可以増多少少

禁止訪問

伯爵府

每星期1,2次花膠雞湯,
每日飲滴雞精……
但有人說榴槤,雞蛋長胎
不過唔係人人受到。

大宅

我32week2, bb 都係1.8kg, 但醫生話中碼B, 不過我bb 頭圍, 腳都長一星期
其實愈大周數個差距係可以大D, 唔洗太擔心,你可食多d 蛋白,飲多d 鈣思寶,飲多d 湯 ,我最近幾周飲多左無糖鈣思寶代替媽媽奶,覺得有效,因為驚媽媽奶太肥

大宅

謝謝

澱粉質

大宅

luckymommy 發表於 20-11-5 16:06
我係34week個時得1.7kgs, 跟住係嗰2個星期日日食烚蛋同埋牛油果,去到差唔多36weeks 有2.2kgs, 我諗住keep ...

我34週啱啱產檢完得1.8kg. 已經有隔日食牛油果同雞蛋 ><
你牛油果係每日食半個定一個? 滴雞精邊隻好? 好唔好飲多D花膠湯谷下?

大宅

醫生話要食多啲蛋白質,例如係牛肉雞肉蛋同奶,千祈唔好食咁多澱粉質,只會肥媽唔肥B

我跟著咁食,夜晚唔食咁多飯,只係食意粉或者米粉多
我31週,阿b有1.9kg啦

複式洋房

chunana 發表於 20-11-11 12:24
我34週啱啱產檢完得1.8kg. 已經有隔日食牛油果同雞蛋 ><
你牛油果係每日食半個定一個? 滴雞精邊隻好? 好 ...

我日日食半隻牛油果,日日食一隻蛋連蛋黃,我而家加埋日日食滴雞精

洋房

謝謝

我而家35週半,都面對緊類似情況。幾日前開始日日飲桑拿生茶(唔加糖),效果暫時未知,希望有啲幫助。

大宅

謝謝

我29weeks3day,醫生話頭圍大咗差不多3weeks、其他部位大咗2至3weeks,我每朝一起身就飲鈣思寶、午餐(飯加低脂媽媽奶(媽媽奶揀低脂,百幾昚中)、晚餐(正常再加1個橙或奇異果),其實我都冇補過,不過心情應該好重要,日日都開心,亞b都吸收快啲

大宅

謝謝

飲滴雞精,好長胎

複式洋房

滴雞精?我飲皇朝,幾好飲又真係有用

複式洋房

我都係同你差唔多週數呀,細碼BB~
最近從每次的生長數據發現一個規律,之前wfh的時候,BB生長快D;一返公司做野之後,就落後左,有次仲跌到10%,嚇親我;之後中秋放假淨係食+訓,又追翻26%。所以我覺得同工作壓力和心情有好大關係,放輕鬆的時候BB會吸收得好,
一齊加油啦!

別墅

SaMaMaSa 發表於 20-11-11 23:24
我29weeks3day,醫生話頭圍大咗差不多3weeks、其他部位大咗2至3weeks,我每朝一起身就飲鈣思寶、午餐(飯 ...

我都係29 week ar:) 醫生話頭大左2week, 其他部分大1week,叫我唔好食太多澱粉質,唔好飲媽媽奶(其實我沒飲),驚遲D太大要提早催生 (因為我想順產)。 你醫生有沒話飲食有咩要留意呀?

好認同心情好重要呀,最緊要食得訓得:) 我之前都有飲鮮奶,食蛋,花膠湯。可能都有助長胎。

大宅

wing_kw 發表於 20-11-12 13:33
我都係29 week ar:) 醫生話頭大左2week, 其他部分大1week,叫我唔好食太多澱粉質,唔好飲媽媽奶(其實我沒 ...

我每次去頭圍同肚圍都細1W+, 今次去BB個體重仲落後2W+...... /_|

已經食緊牛油果, 雞蛋, 花膠湯, 每餐都有澱粉質, 每日飲高鈣豆奶或牛奶.... 可惜重曬去我身上 (一個月重2KG)

係咪要考慮飲滴雞精同食榴蓮呢 ?

別墅

chunana 發表於 20-11-12 13:40
我每次去頭圍同肚圍都細1W+, 今次去BB個體重仲落後2W+...... /_|

已經食緊牛油果, 雞蛋, 花膠湯, 每餐 ...

我懷孕前鍾意食榴槤,但有左都唔敢食呀,怕太熱氣~ 我自己沒食過滴雞精,所以唔知效果,但的確聽好多媽媽有食。

你已經好努力食各種健康食物啦:) 媽媽一個月重2kg都正常呀,如果本身BMI正常,中後期每星期重0.4-0.5kg 都ok的, 放鬆d心情對你同bb都好呀!

別墅

elkiecty 發表於 20-11-5 00:00
我31w照果陣都係細碼b得1.6kg 擔心死我,之後我一個星期飲2-3次燉雞湯,食得落既野咩都食(不過蛋 ...

我今日生左啦,3.3kg,係31w果陣既Double

大宅

回覆樓主:

孕期keep住一日一烚蛋一全脂奶加均衡飲食,之後加一番薯一滴雞精,連續食兩星期,我B由偏細到出世7磅幾
唔好食太多飯只會肥媽,可以食薯仔番薯代替一碗飯,我試過食太多飯自己加重得快⋯⋯好在最後全孕期重左8kg

大宅

elkiecty 發表於 20-11-12 22:26
我今日生左啦,3.3kg,係31w果陣既Double

恭喜你呀!! 好好休息!!

首頁

尾頁

跳至