論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

做夠5年
博炒即拿多二萬幾
玩具萬歲!

別墅

dyl 發表於 20-11-7 02:29
你姐姐算好, 因為佢博炒係好容易, 錢又吾小, 我識有D朋友工人第三張約已開始博炒, 斷约又容易搵工,. 好多工 ...

所以眼見一代不如一代 我請第二個後生都算可以, 但同十年那個已差很遠;最後一個不用說, 叫佢做嘢冇反應, 做錯又唔改, 做了2至3個月時已feel 到一還了錢便走, 最後真係說中, 第7個月比信我

別墅

venus911 發表於 20-11-7 17:10
所以眼見一代不如一代 我請第二個後生都算可以, 但同十年那個已差很遠;最後一個不用說, 叫佢做嘢冇 ...

想問收到菲姐forward 了菲領士舘給我要給姐姐多少長期服務金,你們有收過嗎?
菲姐六年約將會在12(emoji)️完約

別墅

ink_bright 發表於 20-11-12 15:15
想問收到菲姐forward 了菲領士舘給我要給姐姐多少長期服務金,你們有收過嗎?
菲姐六年約將會在12(emoji) ...

菲姐自己比信你話唔做, 定係你唔續佢? 如係後者, 你要比長期服務金.

別墅

venus911 發表於 20-11-12 19:07
菲姐自己比信你話唔做, 定係你唔續佢? 如係後者, 你要比長期服務金.

是她説不續約,但當然她不会給我信,因她規拿到長金,其實我也打算比,但她叫領事令官給我信,我很嬲,我們關係一直都好

水晶宮

ink_bright 發表於 20-11-12 19:36
是她説不續約,但當然她不会給我信,因她規拿到長金,其實我也打算比,但她叫領事令官給我信,我很嬲,我 ...

你工人12月才走, 佢洗唔洗11月就叫領事館出信要求你俾長期服務金呀! 況且係佢自己話唔續約。

其實, 如果佢開口問你, 我估你唔介意答佢你已為佢準備一筆$

我上一個工人做咗6年, 佢自己唔續約, 佢臨走前2星期 whatsapp 問我会不会俾長服佢。由於我係打算俾一筆$工人, 所以我答佢:
1) 長服不適用佢個 case
2) 但由於佢過去表現好, 所以我會俾一筆$ 佢表示謝意。我會將呢筆$ + salary + annual leave 的 $在 之後的星期俾佢, 讓佢有時間安排滙錢或買嘢回鄉。
我同工人就平安渡過最後兩星期, 佢笑住走, 我亦冇手尾跟。

別墅

ink_bright 發表於 20-11-12 19:36
是她説不續約,但當然她不会給我信,因她規拿到長金,其實我也打算比,但她叫領事令官給我信,我很嬲,我 ...

如果係我, 我回出封信問佢會否繼續, 如在限期前唔回覆等同自己不續約, 一定要白紙黑字, 不要口頭講便當佢講真.
我以前做了10年工人, 我都係比佢簽, 佢明白我點解要佢簽.

別墅

birdbird 發表於 20-11-12 21:36

你工人12月才走, 佢洗唔洗11月就叫領事館出信要求你俾長 ...

Good! 我都有這樣做, 到現在走了3年多, 我哋都每年通幾次電話㗎!

侯爵府

birdbird 發表於 20-11-12 21:36

你工人12月才走, 佢洗唔洗11月就叫領事館出信要求你俾長 ...
你畀筆bonus 佢係唔係小過長期服務金? 如果係小過佢有冇唔開心 ? 其實博炒係好易

水晶宮

dyl 發表於 20-11-18 17:09
你畀筆bonus 佢係唔係小過長期服務金? 如果係小過佢有冇唔開心 ? 其實博炒係好易
...

我筆 "bonus" 比 長期服務金少 約$2,000。另外, 我一早將呢筆$ 及佢份人工、annual leave 折現俾佢, 佢一收到張支票已經好開心, 有兩星期慢慢買嘢回鄉。

我工人做咗6年, 佢比較宅, 人品及心地 ok。亦由於我屋企其實唔多嘢做, 佢想搏炒又冇乜機會。

伯爵府

回覆 諾諾BABY 的帖子

1823 係廢咖!

象牙宮

諾諾BABY 發表於 20-11-4 12:33
朋友的姐姐做了八年,突然話辭職,佢打去勞工處話姐姐自己辭職都要比長期服務金?
點解?
...

長期服務金?你上网搜下

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

諾諾BABY 發表於 20-11-4 12:33
朋友的姐姐做了八年,突然話辭職,佢打去勞工處話姐姐自己辭職都要比長期服務金?
點解?
...

如果係工人提出辭職,係唔會有長期服務金喎!

不過你要叫工人自己寫清楚辭職信先接受佢請辭

子爵府

回覆 諾諾BABY 的帖子

可能工人想你早些預備這筆錢一,試左成功佢又开心,有信就容易誤導你以為自己辭職一定要比長服,仲有人計好數方便大家,你工人係醒目女。

首頁

尾頁

跳至