夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

中型爸 發表於 20-11-5 21:34
有冇諗下點樣解決你地本來相處上既問題

del

子爵府

回覆 ACR824 的帖子

難聽啲講,佢唔覺得佢出軌有錯,佢覺得自己錯在不小心而已,可能好似上面JM所講,出軌無成本呱

你輕易原諒咗佢,令佢比上次小心,今次你再原諒佢,佢應該警惕自己會再更小心,如果你選擇留低,你就只要信不要查,因為到最後唔開心都只會係你自己,佢係唔會覺得有咩嘢

子爵府

結婚前都仲可以話大家還有權在選擇中 但結左婚就真係一個承諾 佢係好唔尊重你呀 佢玩既時候完全冇將你呢個老婆放在心中 佢應該都係睇你一定會原諒佢 所以咁狂妄 一次又一次 你要自己諗清楚

大宅

ACR824 發表於 20-11-6 11:19
他就是典型的家庭男人, 外出忙著工作, 回家都不多說話, 少有談及自己內心感受, 開心不開心都不會跟人分享, ...
佢真係愛你既話就唔會一次又一次咁出軌啦
呢D野真係有得一次,就會有第二次。更何況佢見你不停咁原諒佢,佢只會玩得一次比一次更小心!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

他就是典型的家庭男人, 外出忙著工作, 回家都不多說話, 少有談及自己內心感受, 開心不開心都不會跟人分享, ...

男人搵小三都係為滿足自己日常冇嘅嘢。你話C6係family man,咁你平時是否比較強勢?對住小三,佢就做返大男人之類⋯⋯ 可能到佢六十才會收心養性

大宅

感同身受!仔女大就分開吧,自己一個更自由

大宅

俾你發現就話焗住認啫,其實點止兩單吖

子爵府

熱血勳章

858D 發表於 20-11-5 14:23
我都唸唔到妳能有乜嘢辦法再信佢。我甚至懷疑妳發現嘅兩單不代表他就這麼兩單,只是他已經有許多單而沒有 ...

好認同。。唯有自己醒水。。輸少當贏。。到有一日自己可以一個人都自在就88佢。。

男爵府

ACR824 發表於 20-11-6 10:57
10年前給我發現,是因為感覺到他的轉變而發現。 今次,我幾乎是完全感覺不到,他對我依然,電話任查,假期都留 ...

人心難測

複式洋房

soso1227 發表於 20-11-6 16:18
男人搵小三都係為滿足自己日常冇嘅嘢。你話C6係family man,咁你平時是否比較強勢?對住小三,佢就做返大 ...

del

男爵府

一定唔會再可以信到佢,原諒左幾次,就算你今次再原諒,都一定有下次 it’s so sad but true...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你C6係貪心,我有個長輩係咁,佢老婆忍到佢退休,年紀大左才真正收心

珍珠宮

KATELYY 發表於 20-11-6 19:22
好認同。。唯有自己醒水。。輸少當贏。。到有一日自己可以一個人都自在就88佢。。
...
現代社會文化,女性再賭幾鋪,從新洗牌的 男女機會平等 比起 舊社會的文化 的確提升了許多。
女性無必要枷鎖自己一個 mind set: 「我的婚姻就是我終生幸福的 賭博,輸贏只定局在一鋪。」或「把自己的幸福取決於同一個男人手中,一生只由他控制,依賴他給。」
現代女性出 或去搵份工打,都唔會有份「做又36,唔做有36」嘅長期飯票工打啦。就算有,但發現嗰僱主貨不對版,沒有根據合約待員工嘅老闆時、、、
或搵個生意夥伴 合經營一間公司,但發現生意合夥人穿櫃桶底,盜用公款嘅時候、、、
上策都係唯有自己醒水,到有日自己可以冇咗呢份工,或冇咗呢個合夥人都生活自在嘅就88佢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

熱血勳章

858D 發表於 20-11-6 23:39
現代社會文化,女性再賭幾鋪,從新洗牌的 男女機會平等 比起 舊社會的文化 的確提升了許多。
女性無必要枷 ...

正解!
其實自己一個更開心。。
凡事無絕對嘅。。呢一刻你覺得佢係唯一。。可能過一排就會覺得佢係負累。。正面啲。。沒有不可能。。要學會堅強!

珍珠宮

KATELYY 發表於 20-11-6 23:44
正解!
其實自己一個更開心。。
凡事無絕對嘅。。呢一刻你覺得佢係唯一。可能過一排就會覺得佢係負累。 ...
由已婚變回單身,是有一段適應期。
同樣 由 發現幸苦經營一盤生意嘅拍檔穿櫃桶底 到 冷靜面對到這是個與信不信佢沒有因果關連 的亦不會改變的事實,也是有一段心路歷程的適應期。

It takes me 27 years to come to a conclusion and a point I can truly face that “我就是揀了個蝕本貨前夫做老公,當孩子的父親!不要再望這夫成龍了,他本質就是一條蟲。蟲與龍都沒有褒貶之意思,只是功能不同,我揀錯工具達到我的婚姻生活目標而已。” 幸好我一向沒有錯過上天給我的機會 自強不息。
回樓主,反思當初由單身選擇嫁他想要從這婚姻生活中得到的是甚麼,一一列出來,再排個對你有多重要的先後次序。再評估若果和他分開,佢會否繼續提供一樣的功用給你達成你的生活目標,若不,你將找到取替的功用機會有幾大?It is about risk management.
選擇和方案有很多,可以be creative 地 customized your version of options, 事在人為:
* Open marriage. 但先要移除所有「報復心理」後才同佢展開協商新的合約。一齊謀求共識出一個雙方都有能力達到的地方。重新評估議定一個你和他都有信心一齊做到的目標。
* 騎牛搵馬,但牛比馬慢,有時自己先落地行著,跑著還容易上到馬。
無論動或不動,內心掙扎,糾結是必經之路,沒有奇蹟自己不用花努力功夫處理的方案。這就是人生嘛,從小至大,我們都是不斷被外在環境,有限條件磨練這把自己照顧好,保障到自己生活的能力。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

ACR824 發表於 20-11-6 22:02
他都很大男人,家中的大小事都是他話事,我多是順他意思。 兩個人相處當然會有爭執,有時會冷戰但過幾天都 ...
「江山易改,本性難移」吧!
「做生不如做熟」:學著就著佢能畀到你嘅來使用,也是一個方案。好似請個工人翻來使咁,個工人嘅資質係咁就係咁,佢有佢嘅長短處,佢只是會修整家居,但就係煮不到一手好餸畀你食,而且拎著家用出去買餸,十有八九畀賣餸嘅搵笨。妳一係就自己去買餸,一係就預咗佢會蝕水畀人。妳唯有跟著佢蝕畀人。

複式洋房

soso1227 發表於 20-11-6 23:38

你C6係貪心,我有個長輩係咁,佢老婆忍到佢退休,年紀大左才真正收心 ...

del

複式洋房

858D 發表於 20-11-7 00:26
由已婚變回單身,是有一段適應期。
同樣 由 發現幸苦經營一盤生意嘅拍檔穿櫃桶底 到 冷靜面對到這是個與信 ...

騎牛搵馬,我其實懷疑c6都是有此等心態,騎著我呢隻牛,再搵隻岩心水合心意既馬。只不過c6為人自私,大男人,難搵個穩定對象而已。

子爵府

其實你都好清晰知道C6係點,只係想有人支持你說法!
jm. 加油,要留要走其實好清楚!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

自問我報復心強,又小氣,一定忍唔到。但係我個親戚就忍得到,佢仲要係公司高層,唔係冇能力獨立生活嘅女人,只能夠話每個人有自己嘅選擇。其實男人都唔係咁蠢,玩還玩,好少放棄頭家,因為太麻煩。而小三最鍾意用個肚逼宮,男人紥咗,小三就無辦法。

首頁

尾頁

跳至