自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Celine524 發表於 20-11-20 12:59
相信缺乏師資課程教,可能有用,但推行不成功

想當年我地考嗰時,我地老師係留低同我地操/教

珍珠宮

redhot 發表於 20-11-20 12:40
細個自己諗唔明,又冇大人解釋做緊咩事,一味做,做完自己對答案,但又條條都錯,當時嘅我真係冇辦法理解 ...

oic

侯爵府

Celine524 發表於 20-11-20 10:25
想入 selective school, grammar school or independent school 需考類似香港已取消的學能測驗英文版。

...

考呢啲幾好呀, 又唔使讀, 以前小學學能測驗考呢D, 覺得好好玩。

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

hagupit 發表於 20-11-20 13:57

我都好鍾意做! 小學成績唔算好,但邏輯強,所以學能測驗考 ...

珍珠宮

hagupit 發表於 20-11-20 13:57

我都好鍾意做! 小學成績唔算好,但邏輯強,所以學能測驗考 ...

我都係,以前小學考學能測驗前會日日提早返學校係雨天操場既書檯度狂做,幾乎全對,當遇到啲超難既題目,破解到果刻真係充滿成就感!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

藍尾巴 發表於 20-11-20 16:18
細個好鍾意做,無人教,但次次都差唔多全對

我都係無人教,自己睇題目同答案摸索。
到而家大左都鐘意玩解難既game

珍珠宮

想入 selective school, grammar school or independent school 需考類似香港已取消的學能測驗英文版。

...

btw, 我冇研究去英國私小係咪只需要考呢part,不過我女考香港既英式IS時,除左呢啲,仲要考英文,數學,作文同面試,non verbal reasoning佔比重好少。

男爵府

redhot 發表於 20-11-20 11:21
呢啲題目我細個完全唔明做乜,屋企教唔到,老師又唔解釋,我次次都亂做。回想起覺得自己細個好可憐,冇人 ...

我都係亂做,無聊題目

翡翠宮

牛年勳章

尼啲類似aptitude test,好多大公司 / 跨國企業請人時都會做,我記得連考政府工都有。
我女出面補開數學,我專揀間有類似思維訓練既學。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

...

呢類學校同普通中學程度係咪高好多?

男爵府

granja 發表於 20-11-20 18:19

呢類學校同普通中學程度係咪高好多?

高d啦,因為以成績收生。

男爵府

回覆樓主:

樓主後生未考過,當年香港考呢啲充份表現出香港人甚至中國人嗰種填鴨色教育!就係半日班星期六上午係咁操操操!小朋友完全唔知做咩!而家你咁大個人就應該知考咩啦?
最好笑仲笑人,香港教育就真係入土為安啦!

首頁

尾頁

跳至