自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

Angelice-BeBe 發表於 20-12-7 08:16
我依然都會做Ftm...亦從無後悔自己選擇

做ftm亦不等於就同社會脱節
到今年今日仲話唔做嘢會脫節先係最脫節啦

咩年代

冇返工就唔知社會同市場新事物?

好多返工大嬸日日返工上BK,你見佢地由朝到晚都響度,或者返工地方見得幾十人見足十幾廿年,做既嘢無變過,真係唔知有幾唔脫節

水晶宮

職業女性

珍珠宮

issactmaria 發表於 20-12-7 08:36
工作壓力大,加OT真係兩頭唔到岸!
現在只欠細那個去埋外國讀書,就完成餘下嘅50%事命。
...

係呀!我之前工作workload重,責任大。好在後生可以拼,可以捱,有錢都無時間用。

其實有人好似你咁,做夠職業女性,轉做FTM, 如果沒有仔女,可以一早退休,原來有仔女,有足夠財力唔做,唔可以叫退休

亦有人一畢業就嫁,就生,做FTM, 仔女大咗想做職業女性因佢哋末做過

其實唔同人有唔同選擇,最緊要適合自己和家庭!

侯爵府

issactmaria 發表於 20-12-7 07:52
比你再揀,你會選做職業女性還是FTM?
人生行了一半,從未做過FTM。雖然仔囡已長大,但比我再揀,我唔想做職 ...

俾我再揀,依舊會係職業女性。

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 20-12-7 08:16
我依然都會做Ftm...亦從無後悔自己選擇

做ftm亦不等於就同社會脱節

認同,唔明啲人成日話FTM媽會脫節,我諗睇人吧。

男爵府

人生行了一半,從未做過FTM。雖然仔囡已長大,但比我再揀,我唔想做職 ...

我想做職業女性

子爵府

同宜家一樣,職業女性,因為唔適合做FTM,亦唔喜歡,相反有一份自己喜歡職業,又有收入,人生其中一樣幸福就係做自己喜歡嘅工作

珍珠宮

自己最明白自己,我好怕repetitive嘅工作,做過6個月,明白唔係最合適嘅安排,所以必須做working mom。但會選擇喺小朋友6歲前做比較輕鬆嘅工作,冇咩壓力又時間控制比較靈活嘅。過了一年級,習慣鍛鍊好了,就可以重新職場拼搏。
其實小朋友到中學後確實有拼爹拼娘嘅感覺,除了隨著高年級嘅學習內容增加,tutor/私教都係燒錢,更重要係工作可以增加體驗,多了好多工作上所見所聞,可以和小朋友做分析,增加親子關係。但對我嚟講,最重要係因為需要返工,所以有藉口唔駛成日去參加PSO,避免參加家長之間嘅比較

男爵府

一定係職業女性,幾多另一半出軌,都因為經濟問題唔敢離婚

茶類愛好者    發表於 20-12-11 09:06
lojo11    發表於 20-12-7 10:09

水晶宮

畀面勳章

KCBaby2011 發表於 20-12-7 08:31
想做FTM,而家一按手機乜嘢資訊都有,根本冇脱節既可能!但我係WM日日趕頭趕命!
...

你好中肯!

因我有啲朋友係wm,佢哋反而羨慕我哋ftm,好多時間留意資訊丶潮流,佢哋話每日趕頭趕命,根本冇私人時間,出面興乜都唔得閒理,新聞都少睇

不過咁,wm多份糧,如果不是主要用來養家,儲多個$旁身都幾爽

水晶宮

畀面勳章

Star.Star 發表於 20-12-7 08:52
到今年今日仲話唔做嘢會脫節先係最脫節啦

咩年代

而家咩年代,周圍都係資訊,睇吓你有冇時間啫

以為仲係深山野人時代咩

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實而家科技咁發達,唔明點解會有ftm脱節呢個概念,我媽媽已經做咗婆婆,由我哋幼稚園已一直無出嚟工作,但從來無脱節,同佢去shopping,佢完全知道而家興乜,同boutique sales後生女仔好傾過我,識嘅明星同流行曲多過我,呢個係講緊咁多年嚟嘅佢,反而我個一直工作嘅姨媽,就真係嚴重脱節,所以有無留意身邊事物,應該係人同性格有關,多過係咪有工作吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

職業女性
有工作充實好多
生活圈子更廣闊

水晶宮

我想返工多啲,我一直係ftm 之前十幾年有工人,但而家仔大女大,真係好悶!

侯爵府

2024年龍年勳章

bbc2018 發表於 20-12-7 08:36
再選都會一樣

讀完Master, 做職業女性,做夠佢 ,30中生B, 有經濟能力。請工人,加自己湊

我同你調轉, 孩子出世到四歲我做ftm 仲讀埋個master! 佢上學我就出來工作, 今天錢都okay 了,可退休! 但份工作好滿意, 孩子都喜歡我工作, 相信做到60會退下來吧!到時又會諗諗有咩想做!

子爵府

今時今日資訊咁發達,人人手機係手左,仲會同時代脫節嘅人,就算叫佢去中環返工,佢都會同時代脫節,如果一個人係正正常常,鍾意睇新事物嘅,就算住喺深山都唔會同時代脫節

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 20-12-7 09:18
你好中肯!

因我有啲朋友係wm,佢哋反而羨慕我哋ftm,好多時間留意資訊丶潮流,佢哋話每日趕頭趕命,根本 ...

以前做職業女性,連購物,睡覺都無時間

反而FTM無論香港,世界資訊多好多時間睇,可以同阿囡討論唔同topics

因為FTM,只要就C6時間,之前年年可以帶阿囡去長遠旅行,增廣見聞

一年plan幾次旅行,時間又充實

如果繼續職業女性,只可以請假陪考試,一定無得咁旅行

做FTM, 阿囡完全不用補習,唔識可以問我,學業好!
近年停課,更加慶幸自己可以做FTM

子爵府

糯米米糍 發表於 20-12-7 09:22
其實而家科技咁發達,唔明點解會有ftm脱節呢個概念,我媽媽已經做咗婆婆,由我哋幼稚園已一直無出嚟工作, ...

Agree 今時今日仲會覺得唔返工,會同時代脫節嘅人,就真係同時代脫節

子爵府

我媽退休前也是職業女性,我成家的女性不論有無仔女都係職業女性。
這個話題好個人的,正如生一個定兩個咁,無咩好比較

公爵府

man11981 發表於 20-12-7 09:34
Agree 今時今日仲會覺得唔返工,會同時代脫節嘅人,就真係同時代脫節
...

咪係囉 我master畢業 番左7年 開舖做化妝。賺左一筆 買物業 買基金 唔夠40退休 湊小朋友 日日在家抄下股 plan下旅行
不知幾爽 我成家我係最潮 乜都要問我 收入同老公差不多
從來無人敢睇小我喎?(奶奶姑奶除外) 脫節?無可能囉
其實脫節與否是在乎自己心態 關工作與否無關

首頁
12345...11

尾頁

跳至