自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

白毛毛 發表於 20-12-17 17:00
即係咁,全民禁足困一、兩個星期的人力物力協調力現在呢個弱雞香港政府相信佢都驚做唔到,更驚又被利用成 ...

高醫生話想全民免疫要有6成或以上嘅人打疫苗先有用,疫苗一出袁專家就叫市民唔好打住,等一年睇下有冇副作用先喎,咁搞法2023香港個疫情都未必過

珍珠宮

真係人都癲

珍珠宮

ddkaka 發表於 20-12-17 17:07
高醫生話想全民免疫要有6成或以上嘅人打疫苗先有用,疫苗一出袁專家就叫市民唔好打住,等一年睇下有冇副作 ...

我唔係幫邊個,但我覺得無必要針住一個人。袁醫生作為一個醫生,專家,一直落嚟係講數據。新疫苗未有足夠臨床數據,佢講出佢睇法,我覺得係好事,比多個意見港人自己去選擇啫。我都驚新技術新疫苗有無未知的副作用架。我情願知多啲好過無人講乜都唔知咁去做選擇。

如果你引文的目的係想指唔齊心的話,咁不如先鬧呢個時間仲周圍走周圍播菌的人。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

CatCen 發表於 20-12-17 17:04
我就唔明白14億人口做全民檢測,都無問題。點解7百萬人口嘅特區就唔科學呢?真的抗疫疲勞……前兩晚同C6講 ...
大陸無做過全國的檢測,係一個城市出現確診先做.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實真係真係好唔明,點解唔可以做呢,大6人口又多過你,地方又多過你,人地做得,點解我地唔做得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

amazing 發表於 20-12-17 09:43
就嚟精神病

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

上次自願檢測確診少唔禁足都會有所見效
上次唔肯做果班,而家唔好怨政府

男爵府

amazing 發表於 20-12-17 09:43
就嚟精神病

好希望做多次全民檢測,有冇記者睇到,反映吓啦,唔該

伯爵府

sasa0208 發表於 20-12-17 17:28
上次自願檢測確診少唔禁足都會有所見效
上次唔肯做果班,而家唔好怨政府
...

係就算唔禁足都有效,搵得出越多越好。
搵得一個就可以折斷一條全波鏈

男爵府

回覆樓主:

全港同日做檢測都無可能清零啦,有潛復期,你用下腦諗野啦,你今日去驗到陰性,比你成個星期不去街,下星期驗也可以確診。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

ddkaka 發表於 20-12-17 17:00
檢測係用嚟搵隱形患者盡快隔離佢,唔好比佢繼續傳播人,搵得幾多得幾多啦,始終好過乜都唔做由得啲隱形患 ...

我都係咁理解,並唔係要求立即清0

侯爵府

回覆樓主:

屋企有老人家都特別擔心
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

2024年龍年勳章

頂唔順,最好搬返大陸住。

伯爵府

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都想佢全民檢測,但要配合禁足,你諗吓,禁足影響幾大,個個禁足,14日冇人同你大廈倒垃圾,你大廈冇保安,會點?我只諗到少少,仲有好多

大宅

回覆樓主:

有冇用,總之做著先算。好過依家系咁拖,越拖越袞。

大宅

BK Milk勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

回覆樓主:

已經五日全家冇出街。。。後日星期六先去樓下極速買餸,今次應該好大鑊,咁多年輕過身,天氣又凍,嚟緊仲聖誕又新年假,有排先回落至個位數,灰爆。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

CatCen 發表於 20-12-17 17:04
我就唔明白14億人口做全民檢測,都無問題。點解7百萬人口嘅特區就唔科學呢?真的抗疫疲勞……前兩晚同C6講 ...

仲唔明?一國兩制呀!你知大陸點解成功嗎?人地服從性高又無所謂「私隱大過天」,個健康碼中央係會拿到個人私隱再加人面析別去追蹤/分析來堵截帶菌者,係香港得嗎?整個天眼燈柱都要打爛佢,咁唔用科技用誠實豆沙包,香港確診者有幾多個講大話?要停擺14日唔係咁容易,一來商家肯嗎?二來如何供應市民二星期生活所需?要龐大資金同人力才可完成,大陸可以幫都只能在檢測方面,其他都係靠香港商界同市民合力,可惜香港就正正缺少了這種凝聚力。

首頁

尾頁

跳至