自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

除左間房亂之外咁佢有冇聽老師講課?肯唔肯做功課?

唔好咁激動住,可能對比其他小朋友仲差,比上不足 比下有餘咁。唔好破壞親子關係

男爵府

castle100 發表於 20-12-18 06:24
呢排日日上Zoom、無時無刻激到我生蝦咁跳、我想唔理佢、唔同佢一齊溫書乜都唔理冇眼睇、佢又冇手尾、一屋人 ...

我個大學一年級生, 間房一樣超亂, 啲衫掉到周床周地都係, 啲書簿散到一地都係, 我鬧又鬧過,氹又氹過, 只會有佢啲朋友上嚟,佢先至會執下間房, 我已經由日日鬧佢,變到已經放棄了

男爵府

PacoMum 發表於 20-12-18 08:41
我係過來人,奉勸一句,唔好諗會改變佢,父母通常想仔女樣樣都妥妥當當,但往往事與願圍,如果佢係咁到大咗 ...

係, 你講得啱, 唔接受只會激死自己

侯爵府

加油!

水晶宮

ilovematthew 發表於 20-12-18 07:01
我個中四都係咁啦,我已放棄9世,我都要顧一下自己,放生自己

反而咁,佢哋會自動好左!我倆個仔係咁,我嬲到極點、之後放棄、現在進步中(他們接受自己的不當行為)
自由太多會令世人失去平衡

大宅

回覆樓主:

其實係咪好正常?我個仔P2都係咁,但我老公,奶奶好大反應,日日係度鬧

翡翠宮

牛年勳章

katyiplee 發表於 20-12-18 10:46
其實係咪好正常?我個仔P2都係咁,但我老公,奶奶好大反應,日日係度鬧

我都有兩個初小,但唔覺得亂、無手尾、唔專心係正常

大宅

C.Humphrey 發表於 20-12-18 10:51
我都有兩個初小,但唔覺得亂、無手尾、唔專心係正常

請問你有咩管教方法?可以分享下嗎?

翡翠宮

牛年勳章

katyiplee 發表於 20-12-18 11:09
請問你有咩管教方法?可以分享下嗎?

我屋企用「五常法」,所有物品有固定位置,用完要放好,小朋友嘢貼晒label,連file都逐個貼係咩科,書簿分上下學期擺,每晚順時間表次序執上堂用既書,佢哋習慣上完堂就分類放好書簿,功課做完&未做放入唔同file俾我check。
多用視覺提示,我有貼時間表,佢哋會睇鐘、自己set timer做嘢,休息10分鐘都會set timer,教佢寫check list,做完剔咗佢,check完功課自己mark低俾我知。
補習老師上門笑我連筆&擦膠都貼名,但貼咗名唔會拎錯,減少嘈交。

littlefunpig    發表於 20-12-18 14:15

男爵府

C.Humphrey 發表於 20-12-18 11:18
我屋企用「五常法」,所有物品有固定位置,用完要放好,小朋友嘢貼晒label,連file都逐個貼係咩科,書簿分 ...

Jm可以再分享多啲其他教育方法嗎?

子爵府

我屋企用「五常法」,所有物品有固定位置,用完要放好,小朋友嘢貼晒label,連file都逐個貼係咩科,書簿分 ...

係。我都係用差唔多嘅方式去令小朋友容易啲跟。

小朋友唔會天生懂得齊整有手尾,佢哋需要一些明顯而規侓/固定嘅指引。重複又重複咁做先會漸漸成為習慣。

大宅

謝分享

翡翠宮

牛年勳章

macdullbaby 發表於 20-12-18 11:49
係。我都係用差唔多嘅方式去令小朋友容易啲跟。

小朋友唔會天生懂得齊整有手尾,佢哋需要一些明顯而規侓/ ...

好多時家長叫小朋友執,佢哋慣咗亂,要執都無從入手,所以唔係淨係叫佢執,係要教佢方法,示範俾佢睇點分類點放。
我女識行我已經開始訓練,睇完本中文書叫佢放紅色箱,英文書放黃色箱.... 再大啲就教擺書分類分size,書脊全部對外對齊,佢哋去圖書館會觀察管理員點樣用書拍齊啲書。
重複又重複,示範點做,教佢諗點樣方便下次/下一手用既人。

翡翠宮

牛年勳章

katyiplee 發表於 20-12-18 12:01
謝分享

你都試吓,教佢方法,慢慢養成習慣。
我家長輩嚟屋企見我女上zoom,見佢哋上完堂自己執好晒啲嘢,自己做功課,覺得好amazing,因為去我哥我妹屋企睇到既係父母工人好勞氣。

男爵府

castle100 發表於 20-12-18 06:24
呢排日日上Zoom、無時無刻激到我生蝦咁跳、我想唔理佢、唔同佢一齊溫書乜都唔理冇眼睇、佢又冇手尾、一屋人 ...

我wfh 嗰日見到一樣情景

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一路上zoom 一路睇youtube 嘔血

子爵府

C.Humphrey 發表於 20-12-18 12:04
好多時家長叫小朋友執,佢哋慣咗亂,要執都無從入手,所以唔係淨係叫佢執,係要教佢 ...

非常同意。

初小我會替佢編制學習時間表,高小每次編制時間表時我都會向佢講解我係要考慮什麼。到初中,我要佢自己動手編,我再俾意見....就係咁一步一步學。

過往一年,不停上網課。我要求佢用堂與堂之間那5分鐘做4件事:1.出廳原地跑1分鐘,增加血液循環。2.望出窗放鬆眼睛2分鐘。3. 去洗手間 4. 飲水。跟住返位準備下一堂。如是者每天重複。已經變成佢既習慣了。

子爵府

回覆樓主:

好彩現在未到呈分,緊要關頭我唔放手,既然要忍到小六下學期,留番氣力幫佢執下notes好過。我仔現在中一,開學起買了一堆file分科,日日教日日練習執拾,現在掌握不錯。比啲時間,加油!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有人會請補習老師跟功課/上堂
係用多左錢,但關係好左
(冇老師介紹)

執屋,執房問題,自己睇開d

大宅

我仲大獲~
1個k1 , 1個小一,終於捱到放聖誕假,
我都生存到,大家都得既,加油(emoji)(emoji)

首頁
12345...7

尾頁

跳至