自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

147741 發表於 20-12-31 20:31

謝謝你

你無限 loop 未發生既壞事緊係唔開心. 你應承半年后交吉有冇壓業主價?如果有, 呢度已經賺咗. 得閒諗吓點裝修間屋仲好啦

別墅

147741 發表於 20-12-31 17:38
用畢生嘅錢買咗間半年後交吉嘅屋
現在日日寢食難安,怪責自己蠢
食唔落嘢,訓得好差,訓覺要強迫自己唔好訓 ...

明白你的心情,
我們的小市民..買樓..供樓..經濟壓力很大的.
既然已買,合同又半年交吉..為有放鬆D.
食唔落野,訓得好差,心情差..是會影响健康的.

放鬆D,健康最重要.

唔想同家人,朋友談論你的憂慮,
可多上BK..減下壓啊.

祝你身體健康.

大宅

TAKTAKB 發表於 20-12-30 18:30
系boc download 左張譚仔coupon吾记得比阿姐掃,變相冇左優惠

same here,(emoji)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

用商場折扣coupon ,聽sales講分單可以用多幾張(共慳$600)
但忽略咗本來一套買有85折已慳$450,可再扣約$400 coupon
覺得自己超蠢

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

147741 發表於 20-12-31 20:31

謝謝你
因為買左你會不自覺留意多左相關新聞,
你講的野其實好多人擔心,所以唔好諗太多,
儲到錢買樓好叻,我都等緊呢日呢
香港人,加油

頭先我睇財經新聞先話除左太古城同新界西,
其他基本上都升緊。。。加油。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 encina 的帖子

俾人昆左五萬六
還你千世笑來世未必能遇到

子爵府

Astra00 發表於 20-12-31 17:47
咁你而家係成交左定係未成交?你有冇中介跟?
我試過最長等一年後交吉的物業(但不是自己急自住的)。我明 ...

我買咗唔係好耐,仲有半年才成交
中介?? 地產經紀? 有地產經紀?,丘應該交吉日才再見佢/ 有需要佢

我自住,唔太急,現時有地方住,但住得唔太開心
有時我都會回想簽約一刻,點解我會簽??傻的嗎??

我已買,做唔到你第二段嘅說話了
反而個按揭令我好心煩

個律師仲要叫買這半年嘅火險,請問你識唔識?
律師話幾百蚊就可以了
我都唔知係點,我上網搵,火險是同按揭一齊買
但按揭我都未到時間整

子爵府

ben-dan 發表於 20-12-31 20:42
你無限 loop 未發生既壞事緊係唔開心. 你應承半年后交吉有冇壓業主價?如果有, 呢度已經賺咗. 得閒諗吓點 ...

我真係好多謝你
你令我2021年的第一晚一覺訓天光,這是我買樓後訓得最好嘅一晚

就是因為"壓業主價",所以我才會買 (後來又覺得我壓得太少)

裝修,我都唔敢睇
好怕自己諗得幾好幾好,最後得個吉
FB我已退賣買樓GROUP,
啲裝修 GROUP POST,我只想飛過就算,唔太敢睇

子爵府

HK2019 發表於 20-12-31 21:11

明白你的心情,

謝謝你
我好多年都無試過訓唔到、食唔到 (平時只是諗點樣唔好食咁多嘢,肥)
現在對食興趣大減,有得食就食啲,比平時細食啲,對嘢食失去興趣

之後,又忽然覺得周身唔舒服,個肚隱隱痛,會唔會咁啱有暗病??
我要供樓,唔好病呀
希望只是細個讀書時嘅壓力肚痛 (以前緊張肚痛,家人會帶我去醫院)

其實我都有諗過喺bk出個post
但....無咁嘅心情、動力
無人可以安慰我會無事,
亦沒有解決方法,我只有等日子平安渡過,睇我彩數

子爵府

encina 發表於 20-12-31 22:25
因為買左你會不自覺留意多左相關新聞,
你講的野其實好多人擔心,所以唔好諗太多,
儲到錢買樓好叻,我都等 ...

謝謝你
其實我都有諗過會唔會係我買咗後,
只接收了負面新聞

真係好恐怖,我覺得自己買後,電話& fb不斷是樓市負面新聞彈出,之後英國變種
之前,我嘅資訊來源好像是普通樓市新聞 和 新疫苗出啦,好似市道會好開好

伯爵府

ben-dan 發表於 20-12-31 18:58
剛剛夠$150, 無多無少,仲以為自己好叻

笑咗

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

147741 發表於 21-1-1 10:44
我買咗唔係好耐,仲有半年才成交
中介?? 地產經紀? 有地產經紀?,丘應該交吉日才再見佢/ 有需要佢

半年真是好快過。我19年6月買,2月收樓,果幾個月黑暴事件。終於捱到收樓、裝修、搬屋,今年疫情多在家,住新屋住得好開心,(地方大左)。
有一兩間報紙專講到樓市好差,其實全年最多咪跌幾%,仲要好多係低過市價賺幾百萬走。
你開始準備按揭文件、比較邊間銀行,揾定裝修師傅,d師傅好忙未必有期。唔好諗火警,機會超低。好多物業管理費已包火險,有冇問過管理公司?

男爵府

半年後交吉嘅屋有乜嘢問題?
我買樓有時會連租約,最多係借錢嘅時候借得少啲姐

男爵府

147741 發表於 20-12-31 19:53

完全係因為這劇,令到我好擔心

咁其實係計過數做到按揭?
定還是係你收入唔夠,做唔到按揭?

如果計錯數,咁咪當經驗,唯有下次小心啲

如果唔係計錯數,仲可以做到按揭,呢半年等緊交吉唔需要太擔心個喎... 我係你,我唔會撻訂

子爵府

BO_NG 發表於 21-1-1 23:13
咁其實係計過數做到按揭?
定還是係你收入唔夠,做唔到按揭?

樓就是因為連租約,所以要過半年才交吉

做唔到按揭
係因為我睇完 "香港愛情故事"後,
我好擔心這半年好似劇情咁有唔好嘅事發生
之後做唔到按揭﹐之後要撻訂

撻訂,我只損失了我嘅錢,錢,有份工做我可以從頭再開始
我更怕要賠錢比賣家 (有個條款是賠償賣家下次賣樓嘅差價?!)

同埋個律師出於我咁遲交吉,表現得好少見咁

大宅

147741 發表於 21-1-2 00:31

做唔到按揭

層樓幾$
自住應該吾怕

147741    發表於 21-1-3 14:08

水晶宮

回覆樓主:

Visa簽咗5000咭, 但唔記得睇果個商場 有咩promo, 簽cup先有著數

年中提豬隊友睇下有咩coupon到期, 佢好快話無, 點知去百佳又搵到150過期coupon

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

147741 發表於 21-1-2 00:31

做唔到按揭

連租約買要延遲成交咩?如果唔延遲成交早啲搞掂按揭咪唔使擔心之後會做唔到按揭撻訂。連租約好似可以計埋個租約當收入

公爵府

太 庸人自擾

公爵府

二百蚊一盒日本口罩,千辛萬苦撲返來,仲擺係度。

首頁

尾頁

跳至