自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

apple_cake868 發表於 21-1-25 18:27
Update一下進度先, 我小朋友前牙擠擁,後面有隻乳齒缺牙,問過普通牙醫,有d 話要出晒恆齒先箍牙, 牙科 ...

我仔已11歲,牙齒很唔齊,而且下顎比較細。見了一個牙醫,建議用傳統方法箍,但我仔超唔識清潔牙,所以我唔知新方法會否啱d。又唔知邊個醫生好,好頭痕。

男爵府

我都想知呀!請問微哨牙得嗎?

大宅

Rabbit_cat 發表於 21-2-20 18:48
我仔已11歲,牙醫很唔齊,而且下顎比較細。見了一個牙醫,建議用傳統方法箍,但我仔超唔識清潔牙,所以我 ...

傳統幾錢?我囡帶完MYC最後都係要拔一隻牙,再箍,之前一直系Tst 林醫生,箍隱適美要47000

別墅

luckyleng 發表於 21-2-20 19:00
傳統幾錢?我囡帶完MYC最後都係要拔一隻牙,再箍,之前一直系Tst 林醫生,箍隱適美要47000
...

我仔預計要脫4隻恆齒,預計箍1年左右,醫生全包宴開價$60,000。請問你仔MYC 幾多錢和預計箍幾耐?

大宅

Rabbit_cat 發表於 21-2-20 19:53
我仔預計要脫4隻恆齒,預計箍1年左右,醫生全包宴開價$60,000。請問你仔MYC 幾多錢和預計箍幾耐?
...

我囡MYC帶著年半,10000,本身牙唔齊,現在整齊了,只不過有一隻牙無位生,所以要拔走一隻等果只牙出來再上箍,全包都係47000,不過我考慮緊整唔整,因為都可以等只牙生出來睇下係咪齙牙先決定是否箍都得,但箍完要長期帶保持器,呢個我囡話堅持不到哦

別墅

apple_cake868 發表於 21-1-19 20:55
急問, 請問有無人小朋友做過 invisalign first 兒童隱適美箍牙呀?

剛consult咗個牙醫, 要$25000.

請pm醫生啊,我地8歲都有需要

別墅

luckyleng 發表於 21-2-20 20:05
我囡MYC帶著年半,10000,本身牙唔齊,現在整齊了,只不過有一隻牙無位生,所以要拔走一隻等果只牙出來再上 ...

長期帶保持器是指夜晚,還是日間都要帶?

大宅

Rabbit_cat 發表於 21-2-20 21:46
長期帶保持器是指夜晚,還是日間都要帶?

夜晚

珍珠宮

回覆樓主:

$25000算好平吧
在國內問過,簡單case(不需要大移位)要$4-5萬,包18個月左右嘅檢查費用
但問過國內比較有名嘅牙科專家,他自己不建議用invisalign,他自己嘅孫女都係選擇用傳統鋼線牙箍,話將來唔會咁易走位

複式洋房

mizuho 發表於 21-2-20 22:07
$25000算好平吧
在國內問過,簡單case(不需要大移位)要$4-5萬,包18個月左右嘅檢查費用
但問過國內比較有 ...

我都早幾日 又去睇完牙醫
成個療程四萬元正 (尖沙咀,18個月)
如果樓主25000真係好平

大宅

Rabbit_cat 發表於 21-2-20 19:53
...

我囡9歲,少少哨牙同唔齊,睇左醫生,先帶MYOBRACE 1年左右,再帶擴張器先再用invisalign teen。唔駛脫牙。包5年內,$45000

伯爵府

luckyleng 發表於 21-2-20 20:05
我囡MYC帶著年半,10000,本身牙唔齊,現在整齊了,只不過有一隻牙無位生,所以要拔走一隻等果只牙出來再上 ...

你好請問可PM MYC醫生嗎?
多謝

子爵府

kathyysn 發表於 21-3-27 17:00
我囡9歲,少少哨牙同唔齊,睇左醫生,先帶MYOBRACE 1年左右,再用invisalign teen。唔駛脫牙。包5年內,$4 ...

點解要再用 Invisalign teen ? 淨帶MYOBRACE 唔得?我女只係用BYOBRACE 冇再用 Invisalign teen

大宅

jasprincess 發表於 21-3-27 21:37
點解要再用 Invisalign teen ? 淨帶MYOBRACE 唔得?我女只係用BYOBRACE 冇再用 Invisalign teen
...

我囡淨係換左8隻牙, 醫生話要等佢換多幾隻先可以開始箍 invisalign。用Myobrace 主要係佢有用口呼吸的問題,需要先糾正,因為用口呼吸會影響好多野(都唔記得係咩,但其中一樣係打鼻鼾同容易有睡眠窒息症)

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我都想知多D唔該
前面是絕路~希望在轉角

伯爵府

jasprincess 發表於 21-3-27 21:37
...

請問myobrace大約幾$?
可PM我哪位醫生嗎?
因阿細換牙中,牙好參差
多謝

別墅

apple_cake868 發表於 21-1-19 20:55
急問, 請問有無人小朋友做過 invisalign first 兒童隱適美箍牙呀?

剛consult咗個牙醫, 要$25000.

樓主有牙醫更新資料嗎?感謝

大宅

mizuho 發表於 21-2-20 22:07
$25000算好平吧
但問過國內比較有 ...
我自己的話會唔敢返國內做任何牙科既野,始終大陸牙科技術比較落後,可能係咁先唔建議用invisalign
香港大學牙科學術界世界首屈一指,又有唔少頂級牙醫
我都係相信香港既比較多,香港要做牙醫冇返幾條A都做唔到,仲要讀五年

大宅

牛年勳章

arale_ng 發表於 21-1-19 23:39
我呀仔cool緊,全期好似係1年半(唔太記得),都係$25000,tst 林醫生,大約三個月返去覆診一次,而家箍緊 ...

謝推薦
有好多同類箍牙都無醫生跟進 或者只係得一兩次

珍珠宮

tiffbbg 發表於 21-5-6 15:50
我自己的話會唔敢返國內做任何牙科既野,始終大陸牙科技術比較落後,可能係咁先唔建議用invisalign
香港大 ...

相信呢個係一個誤區
國內一線城市完全唔落後,很多醫務所都係外國醫生入嚟開,而且都係老外主診,連用藥都係外國習慣嘅藥品,其實同喺美國睇嘅冇分別。
美國、香港、大陸都睇過牙醫,反而覺得香港牙醫醫德最低,搵錢大過天。

首頁

尾頁

跳至