自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

SharleneMama 發表於 21-1-20 01:36
咁如果有人好堅持要派比我小朋友,我係咪應該回番比佢?

妳自己覺得呢?
恭賀新禧,迎春接福!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

派1封

侯爵府

畀面勳章

SharleneMama 發表於 21-1-20 00:47
新年就快到,今次係我做左媽媽嘅第一個新年。我冇結婚,係未婚單親媽媽。咁我其實要唔要派利是?
定係我回 ...

派單封

男爵府

回覆樓主:

派單封

男爵府

回覆樓主:

單親唔派利是? 咁單親有無停止唔比仔女逗利是?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

如果佢派比小朋友, 我會回返一封, 利利事事~~

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

SharleneMama 發表於 21-1-20 02:01
想知你當年咩境況參考下

我本人除左父母其他唔收,但小朋友有收。我冇派,但最親既後輩就有,例如姐的仔女,契仔契女,只係當心意,我未有小朋友時亦有比。冇派係同輩未婚既,保安果D。同事間就冇收冇派,人地亦冇主動比我小朋友(好似有收1,2個,但人地係高層,本來就人人派)。事關我一向奉行見到就派見唔到就唔派(結婚後都係),所以其實分別不太大。因為我只有少量拜年活動,都係見幾個長老,同事大多已婚或高級(其實係我低級 ),冇咩派與唔派既尷尬場面。其實當年比較尷尬係人地唔知比唔比我。年年比開。我大肚又冇公開。個個打探派唔派比我好,所以我直接講唔駛比我。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

派一封

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我識所有單親嘅阿媽或老竇,佢哋都係派單封,自己都有仔女啦,仔女收人利是,點可能面懵懵唔派番比人哋呢?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以

男爵府

SharleneMama 發表於 21-1-20 00:47
新年就快到,今次係我做左媽媽嘅第一個新年。我冇結婚,係未婚單親媽媽。咁我其實要唔要派利是?
定係我回 ...

人人做法唔同,如果單親我自己就會回返比對方小朋友(單封),成年人一律唔派。

複式洋房

淘心 發表於 21-1-20 09:44
單親唔派利是? 咁單親有無停止唔比仔女逗利是?

問下啫,冇結婚唔知呀嘛

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

SharleneMama 發表於 21-1-20 11:51
問下啫,冇結婚唔知呀嘛

其實派利是唔係用結咗婚定未結婚來釐定,以前老人家都好多人冇註冊只拜天地㗎,就算而家都好多人係冇註冊只生小朋友,派利是係你已經係成人啦,仲有埋仔女添,你咪派單封就可以。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

派1封,如果唔想人問嘅,我啲表親會派2封,因為佢啲細路都有收,唔想其他細路問
想認識多啲屯門友

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

派單封
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

SharleneMama 發表於 21-1-20 01:36

佢有小朋友就回,冇小朋友就可以唔使

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

定係我回 ...

照派俾人,單封

子爵府

熱血勳章

定係我回 ...

有長輩話單親派利是會影響之後姻緣。。但我個時熟人都會派單封。。又唔覺太大影響

翡翠宮

減齡達人勳章

其實新年大家開開心心,人地派比你小朋友,你咪派返1封比人囉

首頁

尾頁

跳至