自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

annakit 發表於 21-1-31 10:22
樓主, 果d人同你非親非故, 何必為人地前途而咁肉緊, 香港可以進行斷捨離係一件好事
...

個人黎講就唔鐘意人唔貢獻香港就拎住香港福利又走又鬧
邊個國藉都一樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

goosy83 發表於 21-1-31 10:24
係呀
記住安居樂業

佢地咁大個人,後果自負喇﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moon_o_o 發表於 21-1-31 09:53
「香港人投放資源喺你身上讀到碩士博士」

香港讀碩士博士政府冇資助嫁喎

識幾個朋友仔, 讀碩士唔使錢,仲有生活費攞添。成績唔算叻, 2nd up

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

尤其係鍾意破壞香港既,真心希望佢地早走早著,去一個佢地認為好既國家生活,咁做,對香港,對佢地,都係好既﹗

男爵府

如果喺嗰邊入唔到藉,真係放棄左香港居民身份
喺香港唔算本地生
睇下收幾錢

珍珠宮

係香港讀 mphil, phd.. 一年學費只係 42100... 同自費既 taught postgraduate programme 差咁遠.. 點可能無資助?
另外學生仲手每個月都攞萬幾蚊 studentship..

男爵府

Bloomberg 發表於 21-1-31 09:56
咁又係。
強烈建議政府將有雙重國際嘅人仕(例如美國、英國、加拿大等等,一律取消佢嘅香港身份證。
...

都係為保障自己國民福利,唔會俾人食兩家茶禮
而家人地少勞動人口call你班人去幫手
一切順利呀

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咪鬼理佢地啦!佢地只係少數,無需要太CARE佢地既選擇!

香港仍然大把人才留守,留低既好好珍惜香港建設香港就得!

大宅

goosy83 發表於 21-1-31 10:26
邊個國藉都一樣
...

呢個部分認同喇,如果將來佢地回流有係香港打工交稅,有番福利好正常。但如果佢地人已係外國但派錢照有份,咁就唔好囉。我覺得政府應該改良下派錢政策。
不過咁,去得外國呢班就算唔係好有錢,起碼係香港都有打工。比起移民個班人,我更討厭而家係香港拎住綜援又鬧政府幫得唔夠個班寄生蟲。

男爵府

香港讀博士大學會俾返研究費用學生,你覺得大學既錢係邊度黎?我姐夫剛讀完博士學位

男爵府

goosy83 發表於 21-1-31 09:25
今日某報頭條大字
其實做廚房無問題,帶埋一家去自負盈虧,但唔好返黎享受福利食兩家茶禮

所謂高學歷 都係識英文啫 英文勁啫
係外國 通街都識英文,點解要請一個外人!?
你將所有課程 大學課程變曬中文。 大把成年人 都可以畢業。
香港低學歷果班 (成年人)都係衰英文。
你跑去英文國家,你所謂既優勢,只是好普通好普通。
外國大把大學生,點解要請你?!

翡翠宮

牛年勳章

sheepsheepvo 發表於 21-1-31 10:57
呢個部分認同喇,如果將來佢地回流有係香港打工交稅,有番福利好正常。但如果佢地人已係外國但派錢照有份 ...

比起移民個班人,我更討厭而家係香港拎住綜援又鬧政府幫得唔夠個班寄生蟲。

exactly my feeling
愈來愈多人走,社會福利只會向低端人口傾斜,每年嗰一兩次派錢,遠遠不及寄生蟲每個月拎幾萬蚊福利(房屋、讀書、醫療、綜援.....)

翡翠宮

牛年勳章

Qq555666 發表於 21-1-31 11:16

所謂高學歷 都係識英文啫 英文勁啫

香港低學歷果班 (成年人)都係衰英文。
即係科科拎A係得英文唔及格?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

人各有志...都唔係話你係香港讀書就一定要係香港做野貢獻番香港....

伯爵府

Hayeungyeung 發表於 21-1-31 11:10
香港讀博士大學會俾返研究費用學生,你覺得大學既錢係邊度黎?我姐夫剛讀完博士學位
...

唔係個個有,要申請,主要幫助有經濟困難的學生

研究活動資助,只適用於政府資助的學生

即係好似中小學學費免費全額半額,要合符資格才可申請

翡翠宮

牛年勳章

Hayeungyeung 發表於 21-1-31 11:10
...

研究費用要幫手做tutor 或研究先有。
我身邊有幾個朋友已經讀完博士,在本港同外地大學教緊書,當年佢哋為咗完成博士學位,係quit咗份年薪百萬既工去讀,先有時間去幫手做tutor 做研究。

珍珠宮

goosy83 發表於 21-1-31 10:26
邊個國藉都一樣
...

食兩家茶禮好乞人憎
#可以當我葡萄既,我認囉
諗唔到有人鐘意咁反骨既人

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-1-31 11:19
比起移民個班人,我更討厭而家係香港拎住綜援又鬧政府幫得唔夠個班寄生蟲。

exactly my feeling:thinking ...

拎住綜援既食政府反政府直頭px

男爵府

我覺得想移民咪由佢哋囉,佢哋過到去,開心留低,係好事,唔開心,發現原來外國唔係想像中咁好,返嚟,都係貢獻香港,唔通佢哋返嚟一定係攞幅利?

總好過佢哋有怨氣咁留低

另外呢班人總好過喺香港呃飲呃食嗰班,移民唔一定係壞事

翡翠宮

牛年勳章

nancy29 發表於 21-1-31 11:48
我覺得想移民咪由佢哋囉,佢哋過到去,開心留低,係好事,唔開心,發現原來外國唔係想像中咁好,返嚟,都係 ...

認同你既觀點
好多人成日諗住派錢嗰一萬將千佢哋有份,有病會返嚟睇醫生,就係食兩家茶禮... 唔諗吓宜家社會上白食白住嗰批!
身邊開始多朋友移民,唔係BNO,係用投資、技術移民,佢哋唔係YC,只係對香港前景感到擔憂,趁年輕有能力就試吓其他出路。
BTW,好多都係好多年交6位數字稅但無享用過福利嗰批

首頁

尾頁

跳至