自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

jumpy 發表於 21-2-3 13:01
以前在吉之島專柜買咗一把罐頭刀,售貨員話永久保用,不用保留單據,認刀唔認人,有壞攞去專柜就可保用。點 ...

Del
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

回覆樓主:

我以前買過一隻意大利鑊, 售後服務好好, 後來轉咗孖人牌代理, 售後服務要經孖人牌, 差到不得了又受氣! 結果我連隻鑊都唔要,買過第二個牌子費事再受氣!

別墅

回覆樓主:

我都係因為呢個原因所以買左佢既罐頭刀,又係要我拎去火炭,真係好嬲㗎,買個時又係話認刀就可以,因為那時是在商場檔買,佢話明終身保養,唔駛單,又話拎去專櫃就得,最後都唔係既
不過用佢咁多樣野,最好用就係呢把罐頭刀

侯爵府

bbonline 發表於 21-2-3 15:14
我都係因為呢個原因所以買左佢既罐頭刀,又係要我拎去火炭,真係好嬲㗎,買個時又係話認刀就可以,因為那時 ...

好用?我把罐頭刀開幾次已經開唔到喇!剛拎咗去火炭,職員話因為依家D罐頭D坑好淺,把刀食唔到,所以開唔到

伯爵府

育兒性格勳章

jyjy1684825 發表於 21-2-3 13:52
回覆 boaangel 的帖子

我阿媽把刀用咗幾十年, 鈍了就用碗底磨幾下. 平靚正.我把孖人, 師傅話硬度唔夠, 好 ...

我把孖人刀都係崩咗少少,我無掉到,用嚟切吓魚旦火腿,切肉就用翻傳統菜刀。

男爵府

以前在吉之島專柜買咗一把罐頭刀,售貨員話永久保用,不用保留單據,認刀唔認人,有壞攞去專柜就可保用。點 ...

刀麻麻地,我買了三把刀加鉸剪,後悔買咗佢地
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

kenmay 發表於 21-2-3 15:08
我以前買過一隻意大利鑊, 售後服務好好, 後來轉咗孖人牌代理, 售後服務要經孖人牌, 差到不得了又受氣! 結 ...
意大利xx史蒂娜?

珍珠宮

thankyou201020 發表於 21-2-3 13:13
佢不是叫你攞去火炭維修,如果有提供就不算反口。

但而家要有單據先可拎去專櫃,已經係反口,因為個時承諾係唔洗單據

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有單都無用喇!未必整到㗎!
我好多年前買咗,壞過一次,整唔到,佢換過一把俾我。
幾年前又壞咗,無單,SOGO肯收去整,點知佢哋話唔再出嗰把罐頭刀,無得整,亦無得換。但就俾返一張單我,幾佰蚊,叫我去counter買過第2樣嘢。

大宅

下..咁都得架咩

子爵府

當年賣三佰幾
E + SOGO 未折賣 949
所以想你買把新罐頭刀

子爵府

jyjy1684825 發表於 21-2-3 13:52
回覆 boaangel 的帖子

我阿媽把刀用咗幾十年, 鈍了就用碗底磨幾下. 平靚正.我把孖人, 師傅話硬度唔夠, 好 ...

我買的刀鋒是特別的,不可以自己磨,所以孖人就比左永久保用。一定要比佢地磨的!當時買好貴,但計番用左咁多年就好抵用!

子爵府

jumpy 發表於 21-2-3 13:13
現在要維修就憑單攞去專柜或交去火炭喎。但我當年買時,sales強調認刀唔認人,不用單據,只要交去任何一間 ...

唔駛單據,一看就知係咪孖人牌!

大宅

棉花糖姐姐 發表於 21-2-3 15:53
意大利xx史蒂娜?

唔記得牌子名, 當時係一田買的.

大宅

牛年勳章

唔好嬲,嬲只令自己傷身。好多牌子都咁衰。話說1999年我在香港嘅Tiffany買單顆鑽戒,當時睇中兩隻,一隻粒石細D但F colour,另一隻粒石大粒D但colour差D,clarity一樣,價錢只係差幾千。當時Tiffany policy單顆鑽戒係可以將來加錢換購貴D嘅單顆鑽戒,個sales話反正可以養大粒石,不如買粒細D但色靚D嘅,我聽佢講,買咗隻粒石細D嘅,不久後我都係覺得粒石太細,諗住加幾萬蚊換隻大D嘅,佢地話已經改咗policy,不能養大粒石喇。而我就因為隻戒指粒石俾同事笑過細粒,一直都無再戴過喇。要衰,乜嘢牌子都係咁,so-called國際品牌,嘥氣。

公爵府

2023年兔年勳章

jumpy 發表於 21-2-3 13:24
我曾經有諗過,口頭承諾都有法律效力,但口同鼻拗,費事嘥精神。

算吧啦。

結婚嘅時候都係講愛你一生一世,結果未又係離婚收場,口頭承諾邊作得準?

伯爵府

這家所謂大公司,真的不知所謂,N年前買了把剪刀✂️,sales話免費保養,點知,沒多久,剪不到雞肉,拿去保養,又話這樣不包,那樣不包。
激鬼氣,回家丟了。以後不再買 罵人牌了。

複式洋房

冇錯!當年佢都係賣點,一生人買一支罐頭刀,永久保用,前幾年同你一樣打電話去,叫我攞上火炭,而且係冇得換貨俾我(停產),只可換張現金卷給我,我不接受,堅持要放專柜交收換罐頭刀,結果係換到比我。
到上年我同事又係冇得換(停產),換咗張現金卷比佢,將卷換咗其他產品但從未用過,點知近期見到門市有售,打電話問即刻可以攞番去換罐頭刀。

伯爵府

我幾年前已話要去火炭,但好彩個sales見我係鑄鐵鍋,幫左我換,佢話下次真係要去火炭。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

EVERWIN 發表於 21-2-3 22:11
冇錯!當年佢都係賣點,一生人買一支罐頭刀,永久保用,前幾年同你一樣打電話去,叫我攞上火炭,而且係冇 ...

專柜洒我,比張卡片叫我打去火炭的維修部。維修部叫我攞去火炭,我話:「你哋公司賣嘢比人時講過保修可放任何專柜,現時一句改咗政策就要我去火炭,住港島特登去火炭?」佢叫我用速遞喎。我問:「係咪你哋比運費?」佢話唔用速遞自己搭車都要錢,寸得佢吖。我唔想動肝火,其實好想爆佢粗。我再問,去到火炭係咪一定換或整好比我,佢話現時罐頭邊設計可能太淺,未必關佢哋事,到時只會比張coupon我去專柜買其它產品。佢哋真係當我白痴,仲想我用佢張coupon買嘢?扔落垃圾桶都唔會送比人害人。

首頁

尾頁

跳至