時政擂台

跳至

首頁
12345...23

尾頁

伯爵府

贊成,香港醫療一向直獨大, 一早就應該改革.

ificould    發表於 21-2-4 23:20
Amy7802    發表於 21-2-4 20:25

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港人口老化,醫生需求會增加,但個個讀完醫都選擇私人執業或去左私家醫院,咁政府醫院始終都要搵出路,支持政府改革引入非本地培訓醫生,政府係需要時真的需要企硬。

Amy7802    發表於 21-2-4 20:25

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

emilypyhui 發表於 21-2-4 14:40
香港醫護人手真係好短缺
支持

支持

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

美味 發表於 21-2-4 15:13
啲醫護成日話人手不足架,依家請人嚟幫手啦,應該舉腳支持啦,唔好又反對呀
...

會唔會又罷工救港架

公爵府

Yeelim 發表於 21-2-4 15:01
支持引入非本地醫生, 最好引入埋護士啦!
引入埋護士, 可以減少本地護士的工作量, 也可以提升質數.
...

其實公立醫院嘅護士數量真係好唔夠,工作量大到我留醫期間覺得佢哋都幾慘。

珍珠宮

幸福花海 發表於 21-2-4 15:11
支持,引入多啲醫生及護士,改革香港醫療制度.
黑E黑護太多~尤其罷工果D

大宅

rickswim 發表於 21-2-4 15:35
我覺得更需要引入護士,無論公立定私立醫院都需要好多護士!

認同!班護士成日都話自己好忙,特別係公立個班態度又衰,最好引入多d人幫手喇。

男爵府

香港醫護人手真係好短缺
支持

同大陸制度一樣,取消免費醫療,全民醫保,取消所有私家醫生疹所

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

呢d 專業團體一齊玩野就要政府跪低,一涉及個人利益就唔理社會責任,人都係自私,希望今次政府有計收拾佢地,唔好中途跪低

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%AC%E4%BB%B2%E5%84%80%E6%86%82%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E5%9F%B9%E8%A8%93%E9%86%AB%E7%94%9F%E8%B3%AA%E7%B4%A0%E5%8F%83%E5%B7%AE-%E7%8F%BE%E8%81%B7%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%9C%AA%E5%BF%85%E8%83%BD%E5%8D%94%E5%8A%A9-063241589.html
馬醫生又反對了!
呢個就係點解香港教育界、法律界、醫護界咁多黃人嘅原因!
驚全世界尤其是中國大陸嘅人才嚟搶飯食!
為咗自己嘅飯碗,搞到下一代憎恨自己嘅國家!

emilypyhui    發表於 21-2-4 16:35

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

支持, 需要在公營醫療機構工作, 黑醫護罷工幫忙爭取到一大好處

男爵府

香港醫護人手真係好短缺
支持

我唔希望 印度,巴基斯坦, 菲律賓, 印尼.......什至中國大陸啲醫生, 我覺得冇保障

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

[size=18.005px]"她強調並非排斥內地受訓醫生", 其實馬黑醫成段對話已經係針對內地醫生

子爵府

回覆樓主:

支持,公立醫院醫生工作壓力大,睇症匆匆忙忙,答多句都無時間,一定要解決人手不足問題

男爵府

goo_littlebb 發表於 21-2-4 15:15
唔係引入非本地醫生, 係引入非本地培訓醫生, 對象要係香港永久居民.

其實應該大膽些,無需香港永久居民都可以,像律師都可以在外國請來香港打官司。

現在的想法都是要先在公營醫療機構做一段時候(比如3到7年),有上級及制度監督著,問題不大。
只要是限定在某些受政府認可的大學畢業,及在認可的國家登記,無醫療事故記錄就OK,港英時行左好多年啦。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

美味 發表於 21-2-4 15:13
啲醫護成日話人手不足架,依家請人嚟幫手啦,應該舉腳支持啦,唔好又反對呀
...

要做野就人手不足,做唔到咁多,罷工就話唔會影病人,病人生死都唔理 ,支持政府企硬,所有參與罷工嘅醫護都係黑心嘅,炒鬼咗罷工唔理病人死活嘅黑心醫護就啱

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一早應該咁做,政府決策應要果斷D,使乜理班垃圾黑醫護說三道四。

ificould    發表於 21-2-4 23:22

大宅

回覆樓主:

直接輸入合資格外國醫生,根本唔使本地醫護同意。公僕係為人民服務,唔係為討好本地吸血醫護,佢哋壟斷市場,推高晒私家醫生需求,香港醫生收費冠絕全球,公立醫護供不應求,堅決拒絕輸入醫護究竟邊個得益?

男爵府

yw1987 發表於 21-2-4 14:50
駛唔駛考試?

應該不用,否則就和現在一樣,外來醫生被本地的考試搞死,每年只有好低的合格率。

子爵府

牛年勳章

Shellyxlk 發表於 21-2-4 15:33
引入老人院看護都好呀,照顧多啲公公婆婆

呢個真係非常需要,好支持。

首頁
12345...23

尾頁

跳至