自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

Cindymei 發表於 21-2-5 13:00
回覆 LovelyKwan 的帖子

2020年9月check到膽固醇高,政府話要自費食藥,跟住話比多3個月時間再check膽固醇 ...
自費自己出去買?
見老人家去政府次次攞一大袋膽固醇藥。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

政府而家好多時都要自費,想問樓主有冇心臟嘅疾病或者屋企人有冇心臟病?因為之前我食藥都係要自費,每一次複診我都同醫生講可唔可以開藥俾我,直至到有一次E生同我講問我家族有冇人有心臟病?佢話如果就咁開就唔得,但係如果家族有人有心臟病嘅話就可以放寬,因驚我都會有心血管疾病...但係唔知係咪個個醫生都可以咁做

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔明點解要自費?病人唔係驗到有需要咩?膽固醇藥又唔係咩貴藥!你要求要最靚嘅藥?

水晶宮

cy101 發表於 21-2-5 13:39
唔明點解要自費?病人唔係驗到有需要咩?膽固醇藥又唔係咩貴藥!你要求要最靚嘅藥?
...

我有親戚都是政府睇,叫佢自己出去買膽固醇嘅藥 我都唔明點解? 但亦有人係可以係政府攞到一大堆膽固醇藥,唔明政府咩準則??

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

醫生話呢啲係醫館局嘅規定,雖然啲藥唔係太貴但係如果唔係特別嘅情況佢係唔會開呢隻藥...

珍珠宮

emilylam 發表於 21-2-5 13:41
我有親戚都是政府睇,叫佢自己出去買膽固醇嘅藥 我都唔明點解? 但亦有人係可以係政府攞到一大堆 ...

我媽話如果有埋糖尿病先可以免費有膽固醇藥開埋, 如果只係膽固醇超標係要自費出街買

水晶宮

fanny590 發表於 21-2-5 13:57
我媽話如果有埋糖尿病先可以免費有膽固醇藥開埋, 如果只係膽固醇超標係要自費出街買
...

原來如此,我親戚好像糖尿病擲界,但無係政府驗,只是自己係家篤手指驗,家族有糖尿病史

大宅

...

我只係膽固醇超標, 沒有其他問題的,

醫生叫我自己出去買膽固醇嘅藥
我都唔明點解.

醫生只問我家族有無人有膽固醇超標,我答沒有

我連有什麼藥名都唔知, 點會要求最靚嘅藥

我都好寄怪, 所以在BK問

珍珠宮

回覆樓主:

係。我媽都係佢寫醫生紙,自己出去藥房配,買完會收咗張紙。

大宅

回覆 ahngau 的帖子

食藥其間使唔使介口同做運動?
指數正常可唔可以停藥呢?
thx

子爵府

牛年勳章 BK Milk勳章

2020年9月check到膽固醇高,政府話要自費食藥,跟住話比多3個月時間再check膽固醇 ...

我都係9月CHECK到膽固醇高,總7.7,(壞5.5,好1.46,三1.6),但我驚一食要食一世,所以每天做30分鐘跑步,早上食即沖麥皮,飲車前子(橙粉)

中午食雞肉或煙三文魚沙律, 食下生果, 全介餅乾零食,晚上多菜少肉少飯,飲一杯檸檬醋,4個月後總膽固醇5.1,

(壞3,好1.6,三1.7)真係聽完心花路放
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

A8.akina 發表於 21-2-5 15:57
我都係9月CHECK到膽固醇高,總7.7,(壞5.5,好1.46,三1.6),但我驚一食要食一世,所以每天做30分鐘跑步,早上食 ...

子爵府

回覆 爽爽 的帖子

謝謝你!

大宅

LovelyKwan 發表於 21-2-5 14:58
回覆 ahngau 的帖子

食藥其間使唔使介口同做運動?

我無特別介口,只做運動,血糖無食藥已回復正常水平。驗完血也減了一半膽固醇藥,6個月後再驗膽固醇先再算。百零蚊個月對我唔算大負擔,也不覺有什麼副作用,所以不急着停藥。

大宅

好媽媽勳章

請問洋車前子殻粉係咪在iherb 買?thx

珍珠宮

LovelyKwan 發表於 21-2-5 14:45
我只係膽固醇超標, 沒有其他問題的, 醫生叫我自己出去買膽固醇嘅藥
我都唔明點解.醫生只問我家族有無人有 ...

你有冇喺出面驗咗?有報告?你可以睇一次街症,帶埋報告比e生睇,e生會寫紙轉介去專科,但期間e生會開住藥比你,多數2,3個月,再叫你覆診,咁起碼唔使自己出去買藥食,等到夠期睇專科,我老公係咁樣睇緊,只係比門診費50蚊。

大宅

耕田妺 發表於 21-2-6 11:22
你有冇喺出面驗咗?有報告?你可以睇一次街症,帶埋報告比e生睇,e生會寫紙轉介去專科,但期間e生會開住藥 ...

我已經喺街症check過幾次,驗三高,糖尿,肝腎功能,幾次得出嚟嘅結果都係淨係膽固醇高,就係街症醫生話唔提供膽固醇藥要寫紙自己出去買!

我只係好奇怪見好多人都可以攞膽固醇藥,點解我要自費,所以上Bk 問一問!

我唔想食一世藥就係驚有副作用,如果自己可以戒口減到就最好,不過我戒左口後幾個月都好似唔得!

珍珠宮

LovelyKwan 發表於 21-2-6 13:11

我已經喺街症check過幾次,驗三高,糖尿,肝腎功能,幾次 ...

咁真係唔知乜野原因了。

水晶宮

其實踩界唔洗食!

珍珠宮

因為你個情況實在可以改善飲食就可以了,並未到必須食藥的地步.

首頁

尾頁

跳至