自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我wfh 有限制,因為好多野要用 公司 system, 即使收電郵 但手尾都要番幺司先跟到,少野做左 但 follow up 幾十樣咁囉。

但我鐘意wfh, 不過唔可以耐 。個人會懶同hea左!

保持 隔日 very good

禁止訪問

男爵府

DonnieBB 發表於 21-2-6 13:36

取消wfh 要申請, 而且我喺office佢喺屋企都係覺得唔知我做 ...

Same here(emoji)

大宅

kitkitma-11 發表於 21-2-6 10:45
有冇人好似我咁, wfh做野時間仲多過返公司!? 老闆好似驚你係屋企會唔做野就係咁掟野出黎又要追數, 加上生意 ...

原來咁多人都有同樣情況。WFH 真係冇放工時間 仲辛苦過以前。好似8號風球咁,咪要員工在家工作咯

學校老師又將家課責任交俾家長

家長壓力爆煲

禁止訪問

珊瑚宮

回覆樓主:

我覺得係公司文化同 上司態度既問題

我鍾意WFH approach,公司少咗好多人,我可以更專心做嘢,而對於住大西北返中區既同事,Wfh 佢哋每日早上可以瞓多兩個鐘,真係好好多……我覺得唔應該因為可能偶有一兩個懶散既人,而剝削其他人有彈性工作環境既機會。

侯爵府

牛年勳章

有時工作時間會長咗,但唔係因上司,主要因為lunch time以前食完都會四圍行吓或休息吓先工作,但留喺屋企就好多時邊食邊做,或快食就開始工作。同埋以前放工就放工,但而家有時一起身刷完牙就開始做嘢,有時夜晚見有啲嘢未跟好又會順手做埋

大宅

回覆 kitkitma-11 的帖子

可能你對得電腦太多都有影響嫁

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

waterlilymonet 發表於 21-2-6 14:24
如果在office, 見有非urgent 的email, 我會做完手頭上野先至開嚟睇以免打斷思路。

如果wfh, 一有email 一 ...

你講等啱,d人總係覺得如果wfh無即時覆email 就在偷懶,但如果係office 做野佢哋唔會咁諗。

男爵府

米仔蘭 發表於 21-2-7 21:24
你講等啱,d人總係覺得如果wfh無即時覆email 就在偷懶,但如果係office 做野佢哋唔會咁諗。
...

其實呢,人地wfh 時隔成幾個鐘甚至第二日先開我email (有return receipt 的),我都會覚得佢出街偷懶架哈哈

男爵府

bing-jing 發表於 21-2-7 01:21
我覺得係公司文化同 上司態度既問題

我鍾意WFH approach,公司少咗好多人,我可以更專心做嘢,而對於住大 ...

我都好鍾意同事wfh 自己番office: 廁所少人啲pantry 乾凈啲影印機又隨時用到。

珊瑚宮

waterlilymonet 發表於 21-2-7 21:31
我都好鍾意同事wfh 自己番office: 廁所少人啲pantry 乾凈啲影印機又隨時用到。
...

11月23號前兩個星期,幾乎所有人都返哂嚟office 我竟然好唔慣

但我公司改緊policy,疫情過後,同事可以申請每月有幾日WFH,咁對大家都好d

子爵府

waterlilymonet 發表於 21-2-7 21:28
其實呢,人地wfh 時隔成幾個鐘甚至第二日先開我email (有return receipt 的),我都會覚得佢出街偷懶架哈 ...

我又係,之前有個澳洲同事三日唔覆email, 但其實當中有兩日係weekend, 一日係嗰面public holiday,我都覺得有冇搞錯。
不知不覺原來自己已經習慣過哂office hours, 放假都check住,對人亦demanding 左,要改變心態先得
Sweetheartb

別墅

blacklabel83 發表於 21-2-6 21:32
原來咁多人都有同樣情況。WFH 真係冇放工時間 仲辛苦過以前。好似8號風球咁,咪要員工在家工作咯

學校老 ...
我前公司真係咁, 上年年頭wfh左好短時間 (有d dept.係從來都冇wfh過), 之後全公司一直都冇再wfh. 而家8號波反而要人wfh.

男爵府

sweetheartb 發表於 21-2-7 21:52
我又係,之前有個澳洲同事三日唔覆email, 但其實當中有兩日係weekend, 一日係嗰面public holiday,我都覺 ...

weekend 同public holiday 吾覆email 有乜問題呢?

子爵府

waterlilymonet 發表於 21-2-7 22:25
weekend 同public holiday 吾覆email 有乜問題呢?

所以我咪話係我自己越嚟越demanding 囉
Sweetheartb

別墅

回覆 kitkitma-11 的帖子

我都需要!失眠左成個星期唔知搞乜,求推介

男爵府

一有email 我手機就會收到notification, weekend 我都照睇,有時我諗,返工上心係好,但都係要適可而止

男爵府

以前放左工係完全斷絕工作,打風=放假,上司絕對唔會搵你。依家WFH工作時間好唔清晰,8號波都要打電話俾你,叫你開機check email,死都要俾d野你做。

首頁

尾頁

跳至