夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

BeAhappyC9 發表於 21-2-12 22:03
你明白嗎?當仔女有6天假期,佢約咗2天,剩4天,我要快快脆同佢哋做完功課,快則仲有2天我可以約我朋友同 ...

咁不如開心建成講一個月出一次啦!因為佢哋開始大,有好多功課,又要課外活動,咁得唔得呢?

子爵府

牛年勳章

hkvcar 發表於 21-2-12 23:15
咁不如開心建成講一個月出一次啦!因為佢哋開始大,有好多功課,又要課外活動,咁得唔得呢?
...

有經老公溝通過,係咁講過一個月一次(唔知係我老公定佢提議),不過遇啱農曆新年佢幾天內就約2次,又勾起我嘅情緒。
佢唔調轉諗下,如果佢有仔女,佢做節會係帶自己仔女同奶奶食飯,同朋友約會,而唔係從人哋度借用仔女,影響人哋嘅親子時間,令到人哋孤獨過節日。
佢係咪覺得咁樣做無問題?佢覺得帶人哋仔女去吃喝玩樂係對人恩惠?我覺得係壓力,仔女第二時有無能力還返俾佢?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔明點解你唔跟埋去,把口在你度,你應酬完一陣坐半個鐘一個鐘咪講我約左人帶仔女去拜年呀,你地玩得開心d咪走囉,佢斷估唔會鎖住門唔俾你走卦? 去完一次就同老公講已經見左一次,過一排先再見,你自己諗定節目同小朋友過囉

子爵府

牛年勳章

KateC2012 發表於 21-2-12 23:53
咁你做人亞媽,唔想咁點解唔say no? 你c6欠佢人情咪叫佢做牛做馬去還囉

不過講真,嫌兩日多你咪 ...

而家咪我c6去做牛做馬囉
奶奶在生時佢都無話次次請假去食飯,好多時都係我帶仔女去。
而家我已say no, 姑奶就叫c6攞假同佢做節。
我已經say no得好清楚,不過佢仍會約,總之堅持節日我的仔女一定要同佢過。

子爵府

牛年勳章

rayrayus 發表於 21-2-13 00:24
我唔明點解你唔跟埋去,把口在你度,你應酬完一陣坐半個鐘一個鐘咪講我約左人帶仔女去拜年呀,你地玩得開心 ...

呢個方法,用得一兩次,或者佢又會約第二日。不過疫情後我會約多啲朋友,安排多啲節目,之前係因為要一齊還債,所以減少咗約朋友。

侯爵府

其實佢都係錫你仔女啫,咩事你咁小器?

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

多謝咁多位jm開解
我仔女返返屋企,我心情好返好多喇~~~
好多謝妳哋聽我呻

子爵府

牛年勳章

free2020 發表於 21-2-13 00:43
其實佢都係錫你仔女啫,咩事你咁小器?

你可以覺得無問題,正如我姑奶覺得無問題一樣。

侯爵府

BeAhappyC9 發表於 21-2-13 00:46
你可以覺得無問題,正如我姑奶覺得無問題一樣。

我真係唔覺有咩問題,多一個親人愛錫自己既仔女,不過攪到反面,我又覺得誇張左

子爵府

牛年勳章

free2020 發表於 21-2-13 00:50
我真係唔覺有咩問題,多一個親人愛錫自己既仔女,不過攪到反面,我又覺得誇張左
...

你可以咁講,而家香港人都分黃同藍,我都唔會講邊一邊絕對正確。
只係真係情緒到,忍唔住要呻吓

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你反哂台, 對方都要厚住面皮約,約5到, 叫你C6 出馬, 你姑9明不要面,都要你5好過。除左你C6欠人地, 你有沒有得罪過對方?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

free2020 發表於 21-2-13 00:50
...

即是如果你99/姑奶每年情人節都約你老公去食飯,而你就自己在家都冇問題嗎?
大年初一仔女當然跟隨爸爸媽媽過,姑媽錫佢地當然好好,但都要識做,唔好系正重要日子帶走別人仔女丫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

天真B 發表於 21-2-13 02:53

即是如果你99/姑奶每年情人節都約你老公去食飯,而你就自己在 ...

講得好,我明白樓主喎

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

天真B 發表於 21-2-13 02:53

即是如果你99/姑奶每年情人節都約你老公去食飯,而你就自己在 ...

老公唔識say no? 重要日子不能讓。話仔女唔想去,搞掂
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

BeAhappyC9 發表於 21-2-12 21:32
我姑奶真係類似,佢WhatsApp頭像係用同我小朋友嘅合照,直到反咗面先無用我小朋友相。
...

佢咁鍾意小朋友自己唔生嘅?

大宅

回覆樓主:

試吓你話要跟埋去,睇吓呀姑奶有嘜反應,照睇你同姑奶感情一般,佢應該唔想你出席呵……

男爵府

畀面勳章

小朋友得幼稚園咁細,我唔會放心比佢跟其他人出去
小朋友係你的,既然都反左面,小朋友又唔想去,強硬D say no 啦

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

我朋友就係你姑奶既角色,弟婦最後妥協方案係,星期五姑奶帶小朋友返屋企過夜,星期六朝早定中午姑奶送去上堂,然後弟婦去接,咁就可以避免見面同時滿足姑奶,星期五晚兩公婆又可以去拍拖,而其他時間節日如果姑奶一定要見小朋友,弟婦一定痴住個小朋友(姑奶當然勁不滿成日呻,話弟婦死唔要面),咁姑奶如果因為咁黑面,弟婦會係之後既星期五前話星期五晚邊個邊個約食飯小朋友要去,罰呀姑奶無左個weekend,而家運行左兩年都ok

子爵府

牛年勳章

kwhkwh 發表於 21-2-13 01:37
你反哂台, 對方都要厚住面皮約,約5到, 叫你C6 出馬, 你姑9明不要面,都要你5好過。除左你C6欠人地, 你有沒 ...

我對佢係客氣的,直到早兩年我開始出聲要求減少約我仔女,因為我都有自己社交的,我都想仔女陪的。出聲咗幾次,由好客氣,到再要求,到坦白講出我感受,到直接講佢咁已經影響到我情緒,佢都照舊約約約,到我講埋如果佢朋友因為無男友而要借佢老公用,佢是否不介意 --- 咁樣講咗出嚟其實我覺得已經可以反得面,不過佢堅係堅持,約埋奶奶做節嗰份。

首頁

尾頁

跳至