自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

margarettso 發表於 21-2-16 21:21
家中爸爸頸椎腰椎退化,壓住神經,求請介紹良医做手術!(已照x ray)萬分感激!
...
我pm左條link比你, 件風褸我估啱你家長老

個帽收係頸位到,頸位變相加厚extra保護到個頸

上冷氣巴商場都唔怕

條link唔得你再pm我

珍珠宮

margarettso 發表於 21-2-16 21:21
家中爸爸頸椎腰椎退化,壓住神經,求請介紹良医做手術!(已照x ray)萬分感激!
...

揾資深針灸, 中風郁唔到,針灸針到行得返兩步

我腎虧怕凍易累, 醫生開錯藥, 食同大小便起身,之後就瞓

中醫好講經驗, 唔對路即時換人

隔離鄕土, 有版中醫版自己揾

子爵府

回覆樓主:

我呢排問過醫生,佢話做頸椎手術,有分前同後頸做,佢話後面做的話,只是會對骨做手術,完全唔會掂到神經線,所以風險不太大。
同埋做手術過程,有一架機可以用來即場檢視頸椎神經讀數。
我估你都係去照下MRI先,睇睇實際情況再決定吧。

大宅

LGarden 發表於 21-2-16 22:25
請問,脊醫和他做什麼療程?

以我所見係會有分人手做,普通機做和佢地個美國獨家既儀器做,佢每次做晒三part , 頭三個月每星期做三次,但講真做左二星期多,未去到效果顯著,佢依然未拿到筷子,不過個脊醫就好有信心佢三個月可以拿到,所以我暫時都係抱住個希望架咋⋯ 如果真係唔得我都要揾下有冇其他方法,不過我就每次上去都好多人,特別多老人家

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Activehealth 發表於 21-2-16 21:43
完全同意,見過太多失敗例子,頸椎手術風險太大,有機會全身癱瘓

必須搵多兩個不同醫生,攞second/ third ...

以往市人對脊椎手術的印象是「動大刀、留下大傷口」,不只對人體造成破壞性傷口、復原期長,還得忍受疼痛的折磨。其實現在手術醫療已經十分進步,專精「脊椎微創手術」的醫療團隊,便可解決以上的問題。脊椎微創手術是以顯微鏡及特殊儀器輔助,手術視野及光線皆比傳統手術清晰,最重要的是對人體造成的傷口小,出血量少、肌肉破壞也少,改善了術後疼痛,多數患者在術後約三至五天即可出院,一個月後就能恢復日常生活。

首頁

尾頁

跳至