自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我都有這樣疑問,如果好像南豐新邨,美孚新邨,百福又覺得值唔值?

333s    發表於 21-3-2 13:04

大宅

ivychungchong 發表於 21-3-2 09:15
睇中一個合心水的樓盤,實用,環境清幽,負擔得到,但樓齡就43年,我以前曾聽新間說70至80年代建的樓好多都含石 ...

太舊..搏唔過...

已經過左咩樓都大升的時間, 第時好難賣到好價

珍珠宮

qq6a 發表於 21-3-2 10:42
要睇管理及保養質素,有些舊樓即使3x~4x年樓齡都保養得好好,管理又好,面積大又實用,又連車位。
...
X2。。我朋友剛買左綠楊。好似話40年,但屋企環境/內隴等唔錯。。管理又Ok

333s    發表於 21-3-2 13:00

象牙宮

ivychungchong 發表於 21-3-2 09:15
睇中一個合心水的樓盤,實用,環境清幽,負擔得到,但樓齡就43年,我以前曾聽新間說70至80年代建的樓好多都含石 ...

43年
70至80年代建的樓

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

不用怕,舊樓好住

象牙宮

看餸食飯。

我唔介意50年+的樓…
即使是樓齡50年物業,個別申請也可獲批30年還款期大部份銀行用「75減人齡」計算按揭年期。
如按揭借款人40歲,75減後是35年,故最長還款年期可達30年上限。部分銀行可用「80減人齡」計算,更有銀行可以「85減人齡」計算,但會加息。

美孚新邨樓齡超過50年,大部份銀行都不能做到30年按揭。不過,有一間銀行可以以85減樓齡去計算,那麼便可以做足30年,但需要加息。利率預接近3厘,以及只限6成或以下,高成數按揭不適用。

唐樓或50年以上樓也可借足30年

還款期方面,如果要申請高成數按揭,大部分銀行還款期是以「75年減樓齡」,上限為30年。不過要留意,銀行還款期除了計算樓齡,也計算人齡,最盡是「80年減人齡」,上限同為30年,即使樓齡計可足30年,如果申請者是60歲,還款期最長只是20年。

還款期短,每月供款便會增加,最低入息要求也會上升;置業人士要計算一下,若果未能借足30年,入息能否通過壓力測試?通過才好簽署臨約。

不過如果借六成,有些銀行可以不計算樓齡,就算是60年樓也可以借足30年,不過當然業主年齡也要符合資格(80年減人齡)。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

teresayan07 發表於 21-3-2 10:01
如果係美孚呢類屋苑就樓齡大啲都 ok..
單橦舊樓就唔好了。。
唔ok,50年都有好多問題

大宅

20150618bb 發表於 21-3-2 13:24
唔ok,50年都有好多問題

同意, 咩樓都大升果時就話買番黎等升再賣出...

而家買黎住多好多考慮

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

阿花花 發表於 21-3-2 13:33
同意, 咩樓都大升果時就話買番黎等升再賣出...
佢個價格真係有比較同新好多樓,又點會為交通方便

大宅

20150618bb 發表於 21-3-2 13:36
佢個價格真係有比較同新好多樓,又點會為交通方便

唔計買大樓齡唐樓等收, 50年樓, 係而家黎個時侯, 交通再方便都係假....

大宅

回覆樓主:

我都睇緊樓,40年以上不考慮,最多30年樓

珊瑚宮

阿花花 發表於 21-3-2 13:40
唔計買大樓齡唐樓等收, 50年樓, 係而家黎個時侯, 交通再方便都係假....
現在好多人士已經買唐樓........等待..............,都唔平

子爵府

回覆樓主:

我自己果到係單棟舊樓,早幾年買已四十幾年樓,兩年前升值左加按剛50年樓銀行都做到按揭仲可以分30年。我呢到買時做左大維修,中間只係夾過一次錢幾千蚊整電線。裝修時師傅都話石屎好實淨,好過好多新樓。我諗緊等多幾年可能等佢收購

子爵府

舊屋實用好多,大屋苑OK,有保值,管理好D

伯爵府

回覆樓主:

如果太大樓令齡,都唔少隐憂又要額外使好多$,我唔會買.
除非管理公司keep得好好之外,可考慮,但一定不會係首選

公爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 21-3-2 10:23
如果係太古城可以照買

朋友買咗太古。上層滙落佢度,佢又漏落下面,仲要唔同位置,新裝修個天花即刻報銷

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

judycyk 發表於 21-3-2 14:37
朋友買咗太古。上層滙落佢度,佢又漏落下面,仲要唔同位置,新裝修個天花即刻報銷
...
咁依個情況 20 年樓都會發生
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2018復活節勳章

333s 發表於 21-3-2 13:11
看餸食飯。

我唔介意50年+的樓…
但好似人齡vs樓齡.銀行會係用最短個個為準.即係 30歲買 60年樓.都只係可以供15年. 我冇記錯的話

水晶宮

主要係按揭問題,如有銀行肯做按揭而價格合理係ok.

首頁

尾頁

跳至