夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

講到17歲,我曾經17歲時都有人追,我係享受被追的感覺,加上由小到大家人一直都灌輸求學期不要拍拖,所以我未試過真正的失戀。

就算被追,自己也不是太過份投入,去下街,燒嘢食係有嘅,之後又再投入書本上了。

直去到出社會工作先真正的識男仔拍拖,仲大膽到過大海一起酒店過夜,父母係知我去玩嘅,也知道我不回家的,但是佢哋的求學期不準拍拖,我好堅持做到了,所以我工作之後都玩得好瘋癲,家人也沒有多言

你這個只是開始,當你出社會工作遇見過上流人士,自己又有錢打扮時,回頭看看17歲那時的自己只是一粒沙。

大把情情愛愛的還在後面呢

伯爵府

回覆 mln 的帖子

所以讀書時不要太認真, 出嚟做嘢睇嘅角度係完全唔同。 作為父母當然唔希望子女咁早拍拖, 但阻止佢哋只會增加雙方爭拗同代溝, 反而開通少少,佢哋會同你交流, 反而可以從中提醒佢哋, 啟發佢哋, 佢哋有發生乜事都可以同你商量, 佢哋失戀都唔會諗埋一邊, 可以開解佢哋。 讓佢哋知道人生唔係淨係得戀愛, 失戀唔係世界末日。 從中也可以教佢哋如何選擇對象。

公爵府

回覆 小芯睇路 的帖子

果然係聰明女, 讀書成績好, 又識得係呢度求教, 呢度JM都講得好好. 與其浪費時間傷心, 不如忍多兩個月, 收拾心情, 唔諗咁多, 專心一志比心機好DSE, 到时取得佳績, 又係準大學生, 父母應該唔會點阻止你哋, 到時你地再交往都唔遲呀.

大宅

等你出來社會做事,大把誘惑啦,何必太在乎目前個男仔?你自己唸下係咪無左佢,你會死先?唔會就堅強繼續走你人生路啦,概然家人反對的話。

伯爵府

回覆 小圓圓 的帖子

我都贊成你的建議, 樓主應該集中應付DSE先, 你可以同男朋友講大家一齊努力DSE先, 佢有心同你發展, 就共努力應付DSE先, 為大家將來努力 ,畀番信心父母, 上到大學, 佢哋應該唔會放心點。

大宅

時間自然會冲淡一切

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

17歲,呢個階段真係讀書緊要,唔好為一棵樹放棄成個森林。

你十年後睇返今日嘅自己,會後悔無學過呢樣讀過嗰樣。天大地大,知識同智慧係女人最大財產,你無聊去睇下呢版同「婆媳關係」,感受一下 貧賤夫妻百事哀 同 男人一變心就好似世界末日咁。

我做咗四十幾年人,身邊無識得一個女人係嫁得幸福,男人都係自私⋯⋯ 個個起初一齊一定有feel ,海誓山盟、甜言蜜語所以嘢都係有限期,只有親情係冇限期。

唔好怪你父母,你點都係父母掌上明珠⋯⋯ 佢哋緊張或者擔心你人生好正常,以後你做父母都會一樣。

珍珠宮

小芯睇路 發表於 21-3-28 18:10
有冇啲經驗分享嚟聽吓

最記得那時讀緊中五會考搏殺期,日日在圖書館溫書,識咗個男仔,佢好搞笑,日日都唔知佢有心定無意好喜歡坐我對面。我行去邊,佢對眼的視線都不會離開我,我當時已經估計佢應該係暗戀我了。

有日圖書館沒什麼人,佢好主動行過來同我講第一句說話係“可以借果本經濟書比我睇下嗎?” 最搞笑係佢在我經濟書中夾了一張紙條,寫了佢的電話no.同名。不過我從來都無打過,佢間中又問我借呢樣果樣,我們就這樣開始交談,不過我對佢無興趣,我都好專注會考上。

後來我家附近開了一間新的社區中心,裡面都有自修室,自始就無去圖書館的自修室了。

諗返起佢都幾搞笑。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆 小芯睇路 的帖子

你好叻女又好乖女,肯聽人勸 我成日都同個女講 :我哋給你供書教學就是給你財富,你嘅知識就是你的財富, 你嘅知識財富冇人拎得走, 你就憑自已的財富創造你的人生。 現代女性都要自強, 與時並進 ,努力不懈。
預祝你DSE考到好成績,入到心儀大學

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆 小芯睇路 的帖子

你都要記住父母永遠都會守護你、 愛護你, 願意為你無條件地付出, 站在你這邊, 如果將來遇到困難 ,都要同父母傾訴 , 記住要孝順父母呀!

男爵府

小芯睇路 發表於 21-3-28 22:07
我都知我阿爸阿媽好錫我,所以我老竇講咗一句就話唔想我後悔,因為我老竇睇住我擺咗好多好多時間落去溫書 ...

你一定係一個好姑娘,乖女
如果我女以後好似你咁懂性,我會好安慰

真架,大局為重!自己前途緊要,生活迫人,麵包真係好緊要。你有條件,以為大把世界啦!洗乜急,入世未深,大把好條件男仔你未出現。

呢刻實際啲為自己人生而努力! 男女關係有時真係過眼雲煙,17歲的青蔥歲月,應該係學業同一大班同學朋友渡過。

Good luck and all the best !

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至