自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我姨甥女都無offer!吾嗮擔心,搞好成積大抽獎吾得都可以扣門。自行好多都係B1A頭個班hold住兩個位,最后都無30%的人自行成功。
其實早公佈只係會令到個20%人早的高興,對大部份人都係掃興的。
又吾可以話落選個班係差過人,好多時都係考試技巧未成熟反影吾到係分數上而的中學吾會理甘多只梯排名。講potential我覺得我姨甥女係好叻!呈三距注重多著係技巧都考到第一啦!

男爵府

licpd 發表於 21-3-31 21:34
我姨甥女都無offer!吾嗮擔心,搞好成積大抽獎吾得都可以扣門。自行好多都係B1A頭個班hold住兩個位,最后都 ...

挽下手都冇兩成,有d係自一二收晒,可能真正只得15%。不過到七月好多時都有驚喜,會以備取生入得返。

男爵府

櫻花公主 發表於 21-3-31 21:37
挽下手都冇兩成,有d係自一二收晒,可能真正只得15%。不過到七月好多時都有驚喜,會以備取生入得返。
...
我都覺得最多都吾知有無20%!好多考埋直資收著但hold住兩個自行位。
其實個process我覺得好有問題,應該要即時free返的位出來吾好搞到7月先知。
另外公佈個下逐個打電話真係好落后!伊加咩年代啊?係網上一次過公佈結果啦!吾嗮折磨傢長等電話!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樓主係唔係仲未搞清升小同升中玩法 升中同父母係唔係舊生冇關係架喎

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

我仔上年升中,自行兩間都唔入,但到抽獎抽中嗰間比兩間自行都要好。
未到最後都仲有機會!

珍珠宮

mandy952 發表於 21-3-31 21:00
見過b1a學生自行入左b1b中學,但佢同學係b1c竟然統一派位入左b1a中學,呢個遊戲其實唔使太認真嘅
...

大宅

licpd 發表於 21-3-31 21:44
我都覺得最多都吾知有無20%!好多考埋直資收著但hold住兩個自行位。
其實個process我覺得好有問題,應該要 ...

Totally agree, 啲位free返出來後,應該通知埋被取錄的後備生,唔洗人地再填表大抽獎。

男爵府

esmehouse 發表於 21-3-31 21:45
樓主係唔係仲未搞清升小同升中玩法 升中同父母係唔係舊生冇關係架喎 ...

有d學校自行填表有度要會問家長係咪舊生,當兩個學生都係一樣叻時,家長係唔係舊生都可能係一個consideration.

子爵府

回覆樓主:

我小朋友2A 選2A中學也失敗。其中一間唔係熱門。又加左班。自行有50徊位。以為有小小希望。最後落空。我朋友仲安慰我。佢小朋友band 3選band 3中學。也自行失敗。
佢仲灰過我。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 21-3-31 21:00
見過b1a學生自行入左b1b中學,但佢同學係b1c竟然統一派位入左b1a中學,呢個遊戲其實唔使太認真嘅
...

係,一切仍然係講運氣

琥珀宮

41009022009 發表於 21-3-31 22:02
我小朋友2A 選2A中學也失敗。其中一間唔係熱門。又加左班。自行有50徊位。以為有小小希望。最後落空。我朋 ...

自行一向難,間間學校都只會收最top嗰批

子爵府

mandy952 發表於 21-3-31 22:10
自行一向難,間間學校都只會收最top嗰批

其實都預陪跑。但當切切實實放係眼前。難免失望。個心好似掏空了。

水晶宮

畀面勳章

tammymommy 發表於 21-3-31 20:23
其實E個自行係比學校揀「精英」, band 1 嘅基本上都係收band1a 嗰堆人, band2 嘅都係收band1 尾嘅..
即係 ...

正確
我仔同學應該係b1a生
但佢去左間b1b
自行一定有著落

水晶宮

畀面勳章

ganggang 發表於 21-3-31 18:53
我避開成功果d post 唔入,
雖然之前有心理準備唔得,但都有少少down,
安慰自己:起碼有間直資墊住底先,同 ...

你有直資已經好好
有d仲要有自行
仲要話去返低banding直資

難為我地仲等緊直資後備生

男爵府

41009022009 發表於 21-3-31 22:12
其實都預陪跑。但當切切實實放係眼前。難免失望。個心好似掏空了。

完全明白你心情,你預有85%既人都係陪跑,收拾心情,填好張大抽獎

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

licpd 發表於 21-3-31 21:34
我姨甥女都無offer!吾嗮擔心,搞好成積大抽獎吾得都可以扣門。自行好多都係B1A頭個班hold住兩個位,最后都 ...

日本の平安を祈ります

子爵府

櫻花公主 發表於 21-3-31 22:19
完全明白你心情,你預有85%既人都係陪跑,收拾心情,填好張大抽獎:fort ...

諗起排位都頭痛。我呢區band 1 band 3好多。但好band 2極小。
我真係好擔心派band 3

子爵府

我仔係舊制唔明新制!想8下了解!

1.今日只得一日通知?冇通知即係冇,等大抽獎?

2.自行1自行2兩間都會打比你甘筍,又可以再選過?

3.如冇收過任何call,咁變相要填大抽獎!咁後備生又乜東東?

琥珀宮

41009022009 發表於 21-3-31 22:12

自行一向要降一個grade去考,除左b1a嗰班之外
其實真正要心儀嘅學校,就唯有等統一派位

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

alicewong18 發表於 21-3-31 22:41
我仔係舊制唔明新制!想8下了解!

1.今日只得一日通知?冇通知即係冇,等大抽獎?

1) 得1日通知
2)兩個都call, 只會offer 自1
3) 自一二都係後備生的話, 唔會收call, 但當自一或二有人揀直資後就會free返出黎比後備補上, 唔駛再去大抽獎, 但只會在放榜先知喇
放下自在

首頁

尾頁

跳至