潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Btw 樓主唔好介意我講到好似離晒題
但我覺得都要比大家知道,H買嘢起碼一半以上都唔係想要就即刻有,我相信經常分享靚嘢嘅JM都係經歷過等待或者患得患失呢個心路歷程,我都經歷過果種好似人哋點解有我仲未買到嘅心急,然後就覺得SA幫唔到手,但慢慢明白,買嘢啫,做咩要有「驚買唔到」嘅壓力呢? 過去幾年大家生活已經好緊張了!

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

Miyazaki 發表於 21-4-11 21:24
但我覺得都要比大家知道,H買嘢起碼一半以上都唔係想要就即刻有 ...

樓主唔追quota袋可能受某d sa歡迎,日日比客追出袋其實都唔好受。不如你試下轉戰sogo,果邊non quota bag多,返貨款式都唔差。

sa落唔落力搵貨,和搵唔搵到貨大家心裡有數。如果sa一向唔落力,而你一向買野有特定目標咁去買,的確有需要試下搵過第二個。依家sa出盡力都可能要等好多過月先返,咁就唔關冷待事。

H買野真係好講緣分,只要相信永遠有更好的產品,長買長有。買唔到唔需要覺得可惜。

kekka    發表於 21-4-12 10:16
tiffanyhk2000    發表於 21-4-12 09:40
work hard PLAY hard

公爵府

jenniferK 發表於 21-4-11 21:56
樓主唔追quota袋可能受某d sa歡迎,日日比客追出袋其實都唔好受。不如你試下轉戰sogo,果邊non quota bag ...

都係,H有太多可能性...
我見樓主話同一個SA都出咗好幾個non-qb應該無理由忽然信心動搖
又用返你之前個追男仔比喻,可能係暫時熱情冷卻

伯爵府

但我覺得都要比大家知道,H買嘢起碼一半以上都唔係想要就即刻有 ...

伯爵府

reichan 發表於 21-4-10 20:22
純粹想呻下

背景:我無出過QB,有響同一個SA出過幾個袋,亦有佢contact

唔洗唔開心,以前及在疫情初期,真係乜都易買,但自從上年8月後就真係乜都難買。以前我連Kelly Pochette都係1:1就買到心水色+心水扣,non quota bag全部0配,但依家見jm們分享話連mini E都要配貨,就知幾少貨返,又或僧多粥少。
所以未必係SA冷落你,可能真係未有你要的貨。我早前想幫囡囡換過條新浴巾,但等咗成個月都未有我想要的色和size,一係啱色但唔啱size,一係就啱size但唔啱色,唯有繼續等吓先~

大宅

多謝咁多位Jm,大家都睇得好通透

明白買H係急唔黎,見大家都講最近咁癲,我都要更加比多啲耐性呀

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得係sa 唔夠上心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 reichan 的帖子

不是, 因為未熟當你散客, 可能之後唔再找佢, 所以冇咁落力, 每位新客人一定試過有相同情況,
所以, 你覺得佢唔差, 可以兩星期找佢一次買下絲巾果類幾千蚊的,
再進一步問鞋, size, 買完鞋先問nqb, 幫你留意一下,
我果個sa見佢幾好, 非常熱門一樣搶唔到, 返貨通知新絲巾會hold比我,
會用返再入shop找佢.... 好快會有驚喜, 有時真係唔夠vvip搶貨, 人地vvip買20萬+
都要搶新到貨品買, 自問可以比較嗎? 哈哈哈
◕順其自然啦~♥ ◕

男爵府

June04 發表於 21-4-11 14:11
樓主要放寬心隨緣,基本上有能力買H已屬生活富足的一群,是種幸福該值得高興,加上購物本身應該亦是值得開 ...

非常認同。買野都係求享受,求開心,買少一個袋,一對鞋又唔會少忽肉。唔好因為呢D事影響自己情緒

男爵府

回覆 florachan28 的帖子

要清空客人個荷包搞到要食樹皮嘅, 肯定唔可以叫做天使

男爵府

reichan 發表於 21-4-12 00:58
多謝咁多位Jm,大家都睇得好通透

明白買H係急唔黎,見大家都講最近咁癲,我都要更加比多啲耐性呀:f ...

從來唔覺要神聖化啲SA, 商業社會,最天使好多時係利益同金錢。佢手頭如果大客多,你就算所謂熟左又點呢,資源時間有限,你係佢會顧邊個先呢。可能我從未試過由SA主動問我要咩袋,而今年問親有無既嘢都幾乎百無亦唔會點覆,所以我基本都已好“獨立”同直接但亦保持恰當距離同空間,關係可能可以長久啲,唔係壞事,因為可以俾空間自己諗清楚有幾愛H。 如其他JM話齋,好似男女拍拖咁。

Miyazaki    發表於 21-4-12 17:58

大宅

回覆 June04 的帖子

啱聽,呢個post我反覆睇左幾次,難得不是引誘消費,是互勵互免

大宅

reichan 發表於 21-4-10 20:22
純粹想呻下

背景:我無出過QB,有響同一個SA出過幾個袋,亦有佢contact

我周不時都會send啲嘢俾SA搵,佢都係話幫我留意吓。有時會留到,有時候就冇左影,咁我落去探佢時會多口問下,佢話幾日前check話冇etc,咁我就知佢真係有幫我留意唔係hea我。不過都等左以月計了,所以我信真係冇貨

你搵既細價item係咪都係hot item? 除左wtsapp問之外,中間有冇落去幫襯下佢買下佢其他野?如果冇的話可能佢會當左你運桔多

大宅

jenniferK 發表於 21-4-11 21:56
樓主唔追quota袋可能受某d sa歡迎,日日比客追出袋其實都唔好受。不如你試下轉戰sogo,果邊non quota bag ...

唔好意思,我想問下,最近剛入坑,第一次去咗LG,買完嘢SA都無比卡片我,不過我目標都唔係QB,咁我係咪都係轉戰sogo啱啲呀?thx:)

男爵府

Hydrangea_C 發表於 21-4-12 16:58
唔好意思,我想問下,最近剛入坑,第一次去咗LG,買完嘢SA都無比卡片我,不過我目標都唔係QB,咁我係咪都 ...

會唔會試下大間d既先,好似尖沙咀同中環?我覺得好似多貨少少呀

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

Hydrangea_C 發表於 21-4-12 16:58
唔好意思,我想問下,最近剛入坑,第一次去咗LG,買完嘢SA都無比卡片我,不過我目標都唔係QB,咁我係咪都 ...

唔係目標qb,其實邊間都冇所謂。最緊要你鐘意的貨返貨比較多和交通方便。遇下唔同sa,覺得好的咪下次搵返佢咁囉。
work hard PLAY hard

複式洋房

如果買NQB 就建議walk in多D
不停睇下有無機會即場要到仲好
今年D SA係態度差左, 當時我都覺得SA 變左心
但落到shop真係想買咩都無貨.
2-3個內陸續想check細item又好, 貴少少既衫同鞋又好
乜都無貨. 香港呢幾個月係配得好金
依家QB 都係搶得好勁. 好多熟客都有排等
大家好多人肯配貨都係為左袋. SA 都明.
真係唯有搵到岩自己既sa
態度又直接先敢繼續跟~

大宅

hattienail 發表於 21-4-12 17:39
會唔會試下大間d既先,好似尖沙咀同中環?我覺得好似多貨少少呀

好,收到,thanks

大宅

jenniferK 發表於 21-4-12 17:54
唔係目標qb,其實邊間都冇所謂。最緊要你鐘意的貨返貨比較多和交通方便。遇下唔同sa,覺得好的咪下次搵返 ...

明白,thanks

首頁

尾頁

跳至