自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

lingluk1306 發表於 21-4-17 20:36
係呀 依家啲姑娘超惡,我家人住院係病床聞氧氣想飲水,成日都唔比杯水佢,因為佢第二日要做檢查唔比食野, ...

有得探病真係好重要,希望快啲可以俾打晒針嘅人探病啦

男爵府

CathyYau_yy 發表於 21-4-17 19:10
知道你地好忙

但依家無得探病,作為家人當然好擔心,好想知家人病況。佢地都有父母生吧!

我囝最近入左聯合,兒科病房的姑娘好好,其實政府醫院都可以好好既,可能真係太忙

男爵府

畀面勳章

littlehoneymum 發表於 21-4-17 19:51
返工忙,正常!

但都唔應該搵病人嚟出氣!

但好多病人同家屬重冇禮貌,d人永遠覺得自己最緊要

ccysj01    發表於 21-4-18 17:04

珍珠宮

CathyYau_yy 發表於 21-4-17 20:55
佢地會呼喝老人家,大佬,喝到無晒尊嚴
調轉佢俾人喝會點,將心比己啦唔該!
...

唔好話老人家,我後生都比佢哋鬧過。
但都有好好人嘅姑娘,睇彩數。

複式洋房

2024勳章

我都遇過好差護士,真係唔明點解咁無同理心,希望佢地將來遇到同樣待遇。
姐姐大部都係差,無野麻煩到佢就無野,一有野麻煩到佢就發顛~真係更年期發作咁,就算有高級護士長响到都會發顛!
醫生暫時遇到都係大部分都係好。

珍珠宮

qq6a 發表於 21-4-17 21:31
我囝最近入左聯合,兒科病房的姑娘好好,其實政府醫院都可以好好既,可能真係太忙
...

兒科係會好啲㗎,正常都會錫住小朋友多啲

男爵府

任何職業都有脾氣好和脾氣差的人,但醫護的確好忙,真係忙到顛

子爵府

lingluk1306 發表於 21-4-17 20:36
係呀 依家啲姑娘超惡,我家人住院係病床聞氧氣想飲水,成日都唔比杯水佢,因為佢第二日要做檢查唔比食野, ...

不准飲食喎
不准飲同食

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

CathyYau_yy 發表於 21-4-17 20:55
佢地會呼喝老人家,大佬,喝到無晒尊嚴
調轉佢俾人喝會點,將心比己啦唔該!
...

正如你上面所講,去私家醫院就有尊嚴。

侯爵府

牛年勳章

知道你地好忙

但依家無得探病,作為家人當然好擔心,好想知家人病況。佢地都有父母生吧!

認同,有部分醫護態度真係好差架,不過都遇到D好好嘅。

男爵府

babyf 發表於 21-4-17 21:26
唔知係咪職業光環影響,遇到的醫護態度差的多過好的,形成態度差係因為工作忙,係理所當然咁。
...

係喎 政府可能要增加醫護學額 供不應求就實串咀啦 唉

係香港真係無錢唔好病

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

我之前喺政府醫院生仔都感受到啲姑娘/醫護態度幾差下, 除咗助產士態度OK外

佢哋嗰種語氣態度唔好,會鬧你呢樣果樣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kikil001 發表於 21-4-17 19:36
其實有愛心吾代表吾可以有脾氣,亦吾代表要接受一切!
我算係半個醫護,但吾係醫院做。
有陣時真係冇辦法! ...

同意

唔好成日話人無愛心blah blah blah,有愛心都有底線呱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

andy.ma 發表於 21-4-17 22:01
但好多病人同家屬重冇禮貌,d人永遠覺得自己最緊要

所以真係凡事睇兩面

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

知道你地好忙

唔係今時今日架喇!我先父1x年前中風入院,表面上傻吓傻吓,其實佢清醒,只係反應同思維慢咗好多。我老豆同我哋講班姑娘一啲愛心都無!

伯爵府

cindy618 發表於 21-4-18 01:39
同意

唔好成日話人無愛心blah blah blah,有愛心都有底線呱

唔係要有愛心,係要基本禮貌。

男爵府

我見串咀同無禮貌啲姑娘,唔一定忙。瀝源健康院啲姑娘,行行企企嗰啲最無禮貌,態度差,人品差,脾氣差其實佢哋唔明白自己係返緊工,有人工出的,而非義工。反而威爾斯同屯門醫院我接觸過又幾有禮貌

大宅

回覆樓主:

做醫護好似有光環咁,但有時覺得其實咪一樣係為左錢,學個位法官所講:You are well paid for it. D人成日一聽見人地話佢地態度差,就會spin去佢地忙,其實關咩事,唔係話要服侍到賓至如歸個種,係想有對人基本尊重。見過病人好聲好氣問嘢,有d衰姑娘一開口就呼喝同鬧。
以前淨係聽人講,後尾自己試過入院感覺先咁深。當然不能打沉一船人,有遇過好姑娘白衣天使,但差既真係可以好過份。只能講有害群之馬,樹大有枯枝。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有D所謂醫護真係打份工㗎咋! 唔好覺得個個有愛心! 疫情期間有長輩彌留狀態,醫生打黎話可以特別安排探望! 長輩好福氣,兒孫8人,既然醫生叫家屬黎,大家都會趕到醫院見最後一面! 去到病房門口,安排兩個兩個入去見,自問大家好静亦没心情交談,死寂一片,绝無半點嘈吵,有個所謂護士,當我準備帶囡入內,大聲叫囂:你哋大多人啦! 佢把聲大到有徊音亦把我嚇窒! 至嘈係佢, 之後有另外一個護士解釋比佢知係特別安排! 佢先收聲! 當日只想能見最後一面,所以無再追究! 不然,以我性格一定投訴佢態度! 真係好差! 佢無屋企人嘅! 唔好咁大聲喝人!

首頁
12345...10

尾頁

跳至