自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

tszyan1001 發表於 21-4-22 18:09
即是又爆!??唔係掛!!!?

唔係呀,

起碼有九個入左院再驗, 都係陰性

所以先話有古怪

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

全家打左疫苗,唔太擔心健康,但想出遊真係無了期

子爵府

fanny590 發表於 21-4-22 18:12
如果係化驗所搞錯,唔會又係有曱甴做手腳卦

你啱,因為祖國偉大的華大基因唔會錯。

照你話,原來曱甴去埋瑞典做手腳 ,明白哂

東方日報2020年8月27日·

用華大基因套裝測毒 瑞典3700人假陽性

華大基因是全民檢測計劃的檢測機構之一。

【本報訊】瑞典一批由華大基因製造的新冠病毒檢測套裝被爆出有問題,致三千七百人出現假陽性情況。華大基因旗下的華昇診斷中心亦有份為本港特定高危組別提供檢測服務,據悉期間亦曾出現最少五個「假陽性」個案。有化驗師表示,「假陽性」情況與樣本取樣或檢測時受污染,及試劑敏感度有關。

華大基因:試劑極高靈敏度

華大基因回應指,他們在研發試劑時,重點是確保偵測到所有受新型冠狀病毒感染的患者,故試劑具極高靈敏度,而香港所使用的試劑與瑞典屬相同規格。相關測試呈「疑似陽性」的個案會交由衞生署作進一步覆檢,強調高靈敏度試劑可以大大降低假陰性結果的機會,從而減低病毒繼續在社區擴散的風險。

華大基因旗下的華昇診斷中心亦有份負責政府的特定高風險群組病毒檢測計劃,包括為院舍員工,及個別樓宇及屋邨進行檢測,據悉院舍員工個案中有三個樣本出現假陽性,樓宇及屋邨組別亦最少有兩個假陽性個案。民政事務總署回覆指,樓宇及屋邨檢測計劃共回收七萬六千九百個樣本,確認當中有五個呈陽性的樣本,經覆檢後確定非確診個案。

港府:重複檢測始確認陽性

政府發言人指根據衞生署現行機制,所有本港私營化驗所檢測判斷新冠肺炎病毒呈陽性反應的樣本,只會被視為初步陽性,必須按既定程序將樣本轉送至公共衞生化驗服務處重複檢測以進行確認。

香港醫務化驗所總會主席李偉振表示,出現「假陽性」情況與樣本取樣或檢測時受污染,及試劑敏感度有關。他解釋,病毒基因檢測靠識別病毒特定的基因片段,但如樣本受污染、樣本內有其他病毒與新冠病毒相似,或試劑敏感度太高,均會出現「假陽性」結果。

伯爵府

2024勳章

maynjune 發表於 21-4-22 18:59
30宗有古怪還是磚家有古怪?

今晚就可能知道了

水晶宮

tszyan1001 發表於 21-4-22 18:10
希望係化驗所搞錯啦!

有9個係嚟至尖沙咀某酒店(By HK01)

伯爵府

三十單出自一間化驗所,其他就無,無咩可能,化驗所有機會受污染。原本無感染嗰啲人真慘!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

LokYauYau 發表於 21-4-22 18:30
上次有曱甴搗亂是否都是同一化驗所?

係,都係華大
http://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/2002629

伯爵府

袁國勇教授解釋緊,原來係假陽性,化驗過程中污染了

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

熊熊老婆 發表於 21-4-22 18:20
聽日DSE開考,千祈唔好爆

係喎,萬一有考生中咗或者封區點算

公爵府

牛年勳章

dder 發表於 21-4-23 07:27
係喎,萬一有考生中咗或者封區點算

所以有D聰明嘅學校,下個星期會安排老師喺屋企上online堂,唔畀佢哋返學校!
萬一有考生中招學校嘅運作都唔會受到影響!

男爵府

每次都係袁教授去調查但佢成日俾人鬧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Sakuraohno 發表於 21-4-22 17:59
今日的初步確診有古怪

嚇親

幸好不是真
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

熊熊老婆 發表於 21-4-23 07:37
所以有D聰明嘅學校,下個星期會安排老師喺屋企上online堂,唔畀佢哋返學校!
萬一有考生中招學校嘅運作都唔會 ...

好似係教局規定,可選擇放假或網課

大宅

呢間化驗所唔係第一次出問題,應該要懲罰下,佢咁做錯對當事人好大影響

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Sakuraohno 發表於 21-4-22 17:59
今日的初步確診有古怪

應該攪錯,佢已經唔係第一次,我對呢間野無咩信心。

公爵府

牛年勳章

Gooblovebb 發表於 21-4-23 09:59
好似係教局規定,可選擇放假或網課

有啲學校依然規定全體老師一定要回校上網課!
如果有考生中招,可能要全校老師一齊去隔離呀

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

好彩無事

首頁

尾頁

跳至