自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 21-5-1 20:42
我搵嘅醫生在廣州,佢嘅治療係幫我復位,所以按鬆咗肌肉後,需要將整條腿往後pop,過程好鬼驚嚇,怕萬一.. ...

可以PM我醫師的資料嗎?

大宅

一杯凍奶茶 發表於 21-4-30 08:46
Plz check pm

我睇開一個中醫針灸推拿,希望佢都幫到你

我痛到想死,可否pm個中e俾我嗎?

象牙宮

s0416136 發表於 21-4-30 07:38
已經痛左3年,試過脊醫,物理治療都冇效。有好中醫針灸,推拿,正骨推薦?而家腳痺到腳底 ...

我是看有政府資助的中醫。

坐骨神經痛, 每天自己拉筋。注意別太累。別一直坐。重點。
脊醫,物理治療。中醫針灸,推拿。協助你好返, 一旦太勞, 久坐, 扭傷。會复發喔。 發了几次了。次數愈來愈少。

不想發作: 自己運動+拉筋+中醫
youtube 有好多動作, 醫 坐骨神經痛, 可以做下。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

kiki2007 發表於 21-6-16 00:00
我痛到想死,可否pm個中e俾我嗎?

Ok plz check pm~

男爵府

一杯凍奶茶 發表於 21-6-16 06:14
Ok plz check pm~

Pls pm thanks

水晶宮

s0416136 發表於 21-4-30 15:28
回覆 mizuho 的帖子

L5,L6兩節突出兩節,盤骨有少少移位

醫生冇叫你做手術?

伯爵府

已經痛左3年,試過脊醫,物理治療都冇效。有好中醫針灸,推拿,正骨推薦?而家腳痺到腳底 ...

我都痛左幾年,朋友介紹左個推拿醫師比我,朋友好番哂,我做左5次,好番左好多,可以正常番工同做到運動,如果你需要可以pm你,有多個選擇都好架。

洋房

奀豬mami~~ 發表於 21-8-30 01:15
我都痛左幾年,朋友介紹左個推拿醫師比我,朋友好番哂,我做左5次,好番左好多,可以正常番工同做到運動, ...

可 pm我嗎?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都痛左幾年,朋友介紹左個推拿醫師比我,朋友好番哂,我做左5次,好番左好多,可以正常番工同做到運動, ...

麻煩PM我,謝謝

伯爵府

Xmas吸收勳章

s0416136 發表於 21-5-1 07:11
回覆 amazing 的帖子

佢話少少,未壓到神經。但我盤骨移位就會好唔舒服。

請問盤骨移位有咩症狀架?你依家好返d嗎?

伯爵府

Xmas吸收勳章

請問可以pm推拿醫師資料嗎?謝謝(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 21-5-1 20:42
我搵嘅醫生在廣州,佢嘅治療係幫我復位,所以按鬆咗肌肉後,需要將整條腿往後pop,過程好鬼驚嚇,怕萬一.. ...

你完成治療幾耐呢?宜家感覺怎樣?

呢個病我估計都係筋病(即係肌肉問題),成因例如係經常坐喺度同一個姿勢唔喐就會造成肌肉繃緊、肌肉勞損,肌肉一邊鬆一邊緊,就會牽拉骨頭引致錯位,然後揩到神經線就會痛。

所以要根治呢個病,其實係要放鬆
肌肉,多d做運動拉筋,例如喺水中踢水,鬆開後腰肌肉。

正骨復位之後有機會反彈,亦是因為肌肉的問題,因為肌肉有記憶性。復位之後仲要做後續工作才可以根治,首先就是注意姿勢,不時拉筋運動,同埋強化肌肉。

大宅

回覆 mizuho 的帖子

可以PM醫生資料比我嘛?thank you

伯爵府

可否pm 醫師比我?麻煩晒你(emoji)!

珍珠宮

bobomia 發表於 21-8-30 11:55

呢個病我估計都係筋病(即係肌肉問題),成因例如係經常坐喺度同一個 ...

完全同意,係需要鍛鍊肌肉,防止再走位
中醫正骨係當場起死回生,起碼可以有能力做鍛鍊
現在自己有做stretch、八段錦、chiropractics、站立辦公…多管齊下,呢幾個月好多了,好彩公司個保險給力,否則一週2次chiro真係幾厲害

伯爵府

媽痛左好多年。
看了那氣功師父大概三年。好番。

象牙宮

中醫針灸,推拿,也得自己做有关運動
久坐好易骨神經痛

https://www.youtube.com/watch?v=HXO6TEKaKdA

https://www.youtube.com/watch?v=JccZYKFGy7c
https://www.youtube.com/watch?v=-kGW_cUWrkQ&t=17s
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

求醫生資料

大宅

可以 pm 推拿醫師我嗎?

伯爵府

bobomia 發表於 21-8-30 11:55

呢個病我估計都係筋病(即係肌肉問題),成因例如係經常坐喺度同一個 ...

我都覺得係、仲有可以不斷熱敷

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊