自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

二年前去英國旅行一個星期,起英國一般餐廳同超市收銀,我無見過華人。
其實好多local 英國人做服務行業,唔似香港大多數新移民做。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zitamamama 發表於 21-5-1 20:11
同其他顔色人仕一樣。

唉~

我真係完全唔覺香港冇自由、政府或中央會迫害香港人、疫情前國內每年有一億二千萬人外遊、全部都返曬國內、其實有咩好擔心 ?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

zitamamama 發表於 21-5-1 20:11
同其他顔色人仕一樣。

佢去過前線?打爛過立法會?做緊政府工唔想宣誓?講真我唔覺得一個人個small potato 點解咁驚社會主義。識我既人都知我出名口臭。反叛。包r 頸。我25年前都係北京工作。至今亦4肢健全。托賴亦工作穩妥。所以我真係唔明個d人仲咩係鍾意做3等公民。去到2 等公民冇你地份架。二等公民係難民。黑色人。黃種人去到係3 等。除非好好好有錢。

子爵府

yuyueng 發表於 21-5-1 20:13
二年前去英國旅行一個星期,起英國一般餐廳同超市收銀,我無見過華人。
其實好多local 英國人做服務行業, ...

其實我有懷疑過,個個都話去做超市,有冇咁多位。

珍珠宮

zitamamama 發表於 21-5-1 19:57
另一半同我講用BNO全家過英國,最多去做餐館超市唔死得。

個問題係,本身我地係香港收入都過十萬一個月, ...

以你在香港背景狀況冇乜問題?乜事燒到眉睫要非走不可,重頭嚟過?驚乜嘢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

zitamamama 發表於 21-5-1 20:09
我唔想,亦唔覺得30幾歲過去做收銀係好事。
不過另一半話可能有office工呢。但我覺得冇咩可能。

佢係咪工作壓力太大呀?

男爵府

yuyueng 發表於 21-5-1 20:13
其實好多local 英國人做服務行業, ...

英國好多服務性行業係黑色人種做晒。我前年去個時。去primark 行。清一色收銀十幾個都係 非洲裔人士來。場面壯觀。

子爵府

BBLoveYou2020 發表於 21-5-1 20:05
你2個可以搵十萬一個月應該係專業人士,點解要去做二等公民?

就係唔係專業人士,咁辛苦升到而家個位,之後走了再回流都好難找得返。專業人士反而唔怕,回流都易找工。

子爵府

LokYauYau 發表於 21-5-1 20:19
以你在香港背景狀況冇乜問題?乜事燒到眉睫要非走不可,重頭嚟過?驚乜嘢?
...

同一般顏色人一樣,覺得中國冇自由,遲早樓比人充公,小朋友滿口國語等等。

珍珠宮

唔值得!去到英國,你比唔到錢讀名私校,你啲仔女喺社會上即時降呢,喺香港一線學校中上好成績,我相信出路比去英國做草根好

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

民主自由空氣無價,快啲去

公爵府

我同老公討論呢個話題討論咗咗十幾分鐘就傾完。我地喺香港都有自己嘅事業,老公條career path仲有得上,多人移民仲上快啲,我自己就有一份好有滿足感嘅工,而家生活方便,收入都ok,係間屋比唔上外國咁大,大家都唔想放棄建立多年嘅嘢去外國做基層,咁嘅生活大人唔會開心,大人唔開心,細路都唔會開心,何必呢?移民冇話好唔好,係講適合唔適合,有錢嘅去邊都適合,冇錢嘅亦冇乜嘢可以輸。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你最近冇在BJ爬下文, 睇下已去了英國的港人遇到的困難?

因無業, 租屋難. 就算預繳一年租金,有些業主也不敢租俾國際知名“裝修叻” 的港人

在白人的國家仍高失業率時,華人找份散工都難

子女有書讀, 但未必是一綫學校, 因英文弱過本地人很多, 一綫學校揀學生都揀最叻個批

中外關係惡化加上新冠, 令仇華情緒升温, 白人/黑人都當街打陌生亞裔人.如黑人係二等, 華人已係三等國民

子爵府

講真,你係香港都唔想做餐廳超市嘅工,點解換咗另一個地方又可以呢?

子爵府

Qq555666 發表於 21-5-1 20:06
十萬一個月都走
下層d 人 真係多謝你 快d走

我都想月入十萬呀!您哋移民係咪就可釋出職位等我哋上位呢?

伯爵府

有十萬銀1個月,點解唔繼續做,跟住搵英國私立寄宿學校比阿仔,而要犧牲份工比個仔讀免費既公立學校??

男爵府

89年到97年前,很多香港移民美加,除非家財億罐,如果唔係,都要預幾年適應。已經移民的人,有很多生活得很好,已經在他鄉落地生根。人生有平淡,有挑戰,沒試過,誰也不知前景如何。有的人心甘情願於平穩,有的人樂於苦中想辦法生存。在香港做飲食,雜貨工作的,同外國做應該差不多,離鄉別井,創業,哪會平穩安逸?打超市餐館工,同樣遇到機會,即使不移民,也沒人擔保一帆風順。我身邊有移民的兒時好朋友,有倫敦,芝加哥,休斯敦,紐約,温哥華,都生活得安穩,但他們已移民了快20年。沒有人能分析將來的路。只有實踐,才能話俾自己知。
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

減齡達人勳章

如果請到假,不如全家過去生活一個月試下,體驗下。

琥珀宮

你呢個情況確難搞,聽有人講,佢朋友兩公婆1個小學小朋友,老婆堅心要賣樓過去,男人迫於無奈配合,私下同友人呻,最後都要過英國。

係我角度,當然唔會走,明白做二三等公民有幾慘,但又明白兩夫妻對移民有唔同睇法果種無奈,係睇邊一方強,強嘅就攞到話事權。

珍珠宮

2024年龍年勳章

為了下一代,我覺得更加唔應該去西方國家長住。

睇吓英國的華人小朋友講佢地遇到嘅種族歧視。如果發生喺你嘅仔女身上,你唔心痛咩。
https://www.bbc.co.uk/newsround/56735573

以前d人窮,為揾食同為脫貧,移民去捱,望下一代唔洗做體力勞動工作。而家你有屋有車有好收入,子女有教育,唔需要走。

果d冇錢或犯左事嘅,先值得用BNO走佬

hungng    發表於 21-5-1 21:19

首頁
12345...29

尾頁

跳至