自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

親親我好媽 發表於 21-5-2 09:42
你呢一世人都好正直唔會講過大話?

又關你事?又唔係同你講!

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

親親我好媽 發表於 21-5-2 10:42
呢到個個都可以留言

當然你可以……大大聲正大光明講大話,還有,係任何人都可以

禁止訪問

子爵府

親親我好媽 發表於 21-5-2 10:47
你都可以大大聲出post講自己買兔毛手袋啦,聖人

我無講大話,我係有買呀!

伯爵府

回覆樓主:

免費派樽去到5月31日,上星期五,張宇人個fb live講

侯爵府

程嘉藍 發表於 21-5-2 06:15
飲食業 檢測需要付$240費用
因為爸爸有長期病患 不適合打針
JM知唔知普通診所仲收唔收檢測包?

邊到收風,星期五先檢完免費

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我都唔係好明。
社區檢測中心有人話要$240,又有人唔洗錢。
但流動採樣站同拎樽仔就一定唔洗錢!

大宅

小談心 發表於 21-5-2 13:16
免費派樽去到5月31日,上星期五,張宇人個fb live講

我想問吓健康院派樽使唔使用身分證登記?係咪一早過去攞就得,幫工人攞都得?

子爵府

LovelyKwan 發表於 21-5-2 15:05
我想問吓健康院派樽使唔使用身分證登記?係咪一早過去攞就得,幫工人攞都得?
...

有八達通就攞得, 去政府總部攞仲容易八達通都唔使

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

親親我好媽 發表於 21-5-2 09:42
你呢一世人都好正直唔會講過大話?

又唔好咁樣講,有啲係善意嘅大話無傷大雅,但因為想有免費檢測而虛報,呢樣的確係有問題,反轉黎諗,假如真係所虛報嘅群組有爆發,因為報稱喺群組到時可能要21日隔離,唔通你到時話俾人聽你係講大話咩?
呢啲都係個人品德問題,一定唔會係一件啱嘅事囉

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

唔需要身分證登記。
只需要用八達通拍咭取樽仔,1張咭攞一個樽仔,如你想攞多一個樽仔,就要用另一張咭或者等20分鐘先可以再用同一張咭再取樽仔。

子爵府

2024年龍年勳章

kekawai 發表於 21-5-2 14:30
我都唔係好明。

240係出紙本報告,出境時使用~~同一個社區檢測中心有自費檢測過關用同強測免費出手機短訊報告兩種~~

大宅

katie0921 發表於 21-5-2 15:10
唔需要身分證登記。
只需要用八達通拍咭取樽仔,1張咭攞一個樽仔,如你想攞多一個樽仔,就要用另一張咭或 ...

健康院係咪成日都有得拎

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LovelyKwan 發表於 21-5-2 15:17
健康院係咪成日都有得拎

呢個我唔清楚,因為我試過一次交樽仔,佢話我口水唔夠做唔到,跟住我就冇再攞樽仔,去流動檢測站。

伯爵府

牛年勳章

Holidaykiki 發表於 21-5-2 06:32
暫時攞樽仔驗都係免費,冇聽到要收錢。

飲食業而家不可用樽仔驗了,

(b)B類運作模式:餐飲業務負責人須採取指定防感染措施,包括確保顧客(不包括只購買外賣的人士)在進入處所前利用手機上的「安心出行」流動應用程式掃瞄「安心出行」場所二維碼,或登記有關人士的姓名、聯絡電話及到訪處所的日期及時間,以及安排涉及處所運作的員工每14天進行一次有關2019冠狀病毒病的聚合酶連鎖反應核酸檢測,而自四月二十九日起有關檢測樣本必須是鼻腔和咽喉合併拭子樣本(或員工完成接種2019冠狀病毒病疫苗(新冠疫苗)作為替代措施)。餐飲業務可於每天早上五時至晚上九時五十九分提供堂食,處所內的顧客數目在任何時間均不得超過該處所通常座位數目的一半,不得有多於四人同坐一桌。

伯爵府

...

係呀…唔洗身份証,一人限取一個,有個阿姐企係度派

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kekawai 發表於 21-5-2 14:30
我都唔係好明。

社區中心唔係指定群組去驗,就要比$240,即我呢d普通c9走去驗,就要比錢。 如果係要求強檢既人,就唔洗錢。

珊瑚宮

程嘉藍 發表於 21-5-2 06:15
飲食業 檢測需要付$240費用
因為爸爸有長期病患 不適合打針
JM知唔知普通診所仲收唔收檢測包?

免費的, 去錯地方
都是同一檢驗公司, 一個係社區檢驗, 是色費的, 1-3日出到結果,通常1天
另外, 有收費檢測, 講明24小時出報告,若是強檢人士,去到是不收費

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Happy_hk 發表於 21-5-2 15:11
240係出紙本報告,出境時使用~~同一個社區檢測中心有自費檢測過關用同強測免費出手機短訊報告兩種~~
...

唔係呀,我朋友佢亞媽跟朋友去驗,要佢比錢,唔係因為出報告,而係佢不是特定人群,佢去臨時檢驗站就唔洗錢。

首頁

尾頁

跳至