自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁痛苦,辭職咪得囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港人真係好難服侍

水晶宮

華華子 發表於 21-5-5 12:06
其實鼻咽拭子檢測真係甘可怕嗎? 少少感覺就一定有, 但聽到有D人講到好似生仔甘,就真係誇張~~

就算唔舒服都係10零秒啫咁矜貴就唔好出嚟做嘢喺屋企嘆世界啦

Michellebaby123    發表於 21-5-5 14:42
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

mandy952 發表於 21-5-5 12:21
我個仔小學生都係咁,做完仲問,咁快攪掂嘅

我仔剛滿兩歲嗰陣喺外國返嚟,由上機前到檢疫完,前前後後做咗5次,一粒聲都無出過。

Michellebaby123    發表於 21-5-5 14:43

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

MGM_DRAGON 發表於 21-5-5 12:23
當初係有班醫護堅決要求封關
林鄭都無理過兼秋後算賬啦
唔怪得人嘅...
講開呢班乞衣護,
佢哋當初又話要 集體辭工嘅,
做咩龜縮 ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

bobomia 發表於 21-5-5 12:25
做醫護嘅,唔肯打針,又唔肯撩鼻檢測,其實係不負責任,一日接觸咁多病人,屬於高危群組,佢唔肯打針/檢測 ...

x2
既不肯打針,也不肯定期撩鼻做檢測的刁民衣户是自大的自私精, 如他中左:

害自己、害家人、害同事、害病人.
佢要100% 反省下自己身為衣户人員的專業品德.

ps. 毒果日報, 報導偏激, 可以不理

珍珠宮

華華子 發表於 21-5-5 12:46
請問入2cm/10cm是由哪兒開始計算?

唔計出面自己手指掂到嗰度,個鼻洞入面

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實做得醫護,風險都大。
不為別人,也要為自己吧。
這也是保護他自己和他的家人。

子爵府

wan_sosin 發表於 21-5-5 12:52
唔計出面自己手指掂到嗰度,個鼻洞入面

唔知有無10cm咁多,我鼻竇炎check up都係伸到咁入
所以依家啲檢測對我嚟講無嘢發生一樣

子爵府

妖,咩都吾肯快d 走啦,比第二個肯做嘅留低,呢d 廢物真係阻住個地球轉

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好多市民都要定期做檢測架喎,咁個d唔係人,醫管局職員先係人嗎?

侯爵府

seaman1982 發表於 21-5-5 12:53
其實做得醫護,風險都大。
不為別人,也要為自己吧。
這也是保護他自己和他的家人。

做醫護的,應該覺得依d好少兒科。

珍珠宮

幸福花海 發表於 21-5-5 12:32
香港真係好多人阻住抗疫㗎,政府真係要强硬啲

班大話精,政治凌駕專業,唔該佢哋快啲移民,你好我好全港人好

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

檢測一星期一次有幾難呀?撩吓鼻咋喎!為己為人設想,唔做檢測就真係自私!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

大宅

2521 發表於 21-5-5 12:02
乜都唔使做,一死了之吧!一了百了。

複式洋房

回覆 wsyggk 的帖子

好難同非醫護解釋,點解唔prefer 打針&採檢,亦都覺得身邊非醫療相關的人唔係好中意聽。(我利申,我未算係醫生界,努力中,希望未來係。)

只係大家可以諗下 :
如果醫護都唔係採取緊最有效嘅防疫措施,香港早就全民染疫了。點解要調轉頭教醫護防疫???
感冒都有打針呢個option啦⋯⋯又係乜嘢令醫護唔buy防疫針?

10年HR,3年SLASHER,睇住香港職場變⋯⋯
有新鮮嘢可以PM同我分享下!

子爵府

虎到金來勳章

同樓上啲JM一樣,我都有一直做撩鼻腔快速測試,小朋友老人家都有做
其實根本無咁辛苦
我明白醫護好努力,但針唔打,檢測又唔做,咁想點樣

子爵府

華華子 發表於 21-5-5 12:06
其實鼻咽拭子檢測真係甘可怕嗎? 少少感覺就一定有, 但聽到有D人講到好似生仔甘,就真係誇張~~

早幾日袁教授仲係訪問度講,撩鼻要深到去至耳仔先至準。我真係想叫佢 示範下點可以由鼻插到入到耳仔

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fayefa 發表於 21-5-5 15:19
早幾日袁教授仲係訪問度講,撩鼻要深到去至耳仔先至準。我真係想叫佢 示範下點可以由鼻插到入到耳仔 :igiv ...

雖然耳鼻喉係相通啫, 但點樣可以係鼻深入到耳仔?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Cumberbatch 發表於 21-5-5 14:20
回覆 wsyggk 的帖子

好難同非醫護解釋,點解唔prefer 打針&採檢,亦都覺得身邊非醫療相關的人唔係好中意聽 ...

打針就話有風險啫, 請問檢測又有什麼問題呢?

首頁

尾頁

跳至